News Flash:

120 de persoane s-au intoxicat cu diferite alimente

15 Iunie 1999
1479 Vizualizari | 0 Comentarii
•Medicii ii avertizeaza pe ieseni sa aiba grija la alimentele pe care le consuma

Peste 120 de persoane cu toxiinfectii alimentare au fost inregistrate in ultimul timp la Spitalul de Boli Infectioase. Dupa scandalul declansat de inghetata servita de Cofetaria "Opera" care era infectata cu Salmonella de tip D, agent patogen gasit in materiile fecale ale angajatilor de aici, depozitate intr-unul din frigidere, un alt caz s-a inregistrat simbata.

Opt persoane au fost internate la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi si alte 12 la Sectia de boli Infectioase a Spitalului judetean Vaslui, dupa ce, in aceeasi zi, au mincat salam si brinza. Ei au muncit, impreuna cu inca 30 de persoane la ferma zootehnica Serbesti, din comuna Ciorbesti, dupa care au luat masa. Spre seara, acuzind greturi, febra si varsaturi, cei 20 au fost transportati la spital. Medicii de la Inspectoratul pentru Sanatate Publica au declansat, ieri, o ancheta pentru a stabili cauzele exacte ale imbolnavirii zilierilor. Va reaminitm ca, in urma cu doua saptamini, alte 7 persoane au ajuns pe patul spitalului, dupa ce au mincat coliva la un praznic.
Doctorul Maria Birhala, seful ISP, avertizeaza iesenii sa aiba grija la alimentele pe care le consuma. "Exista posibilitatea ca orice produs de cofetarie sau de patiserie sa nu aiba materia prima corespunzatoare sau sa nu se fi vegheat la igiena. Orice produs care permite o contaminare prin manopera, ducind la inmultirea prin germeni, poate genera un episod de toxiinfectie alimentara care poate fi sporadica, imbolnavindu-se o persoana sau o familie, sau poate duce la imbolnavirea unui grup mai mare. Exista posibilitatea aparitiei unei intoxicatii chiar intr-un spital sau in fermele de lucru, asa cum s-a intimplat recent. Fiecare persoana care manipuleaza un aliment trebuie sa fie constient de risc. Cel mai periculos este transmiterea unui microb prin intermediul miinilor. S-a demonstrat ca o spalare superficiala nu indeparteaza stratul de suprafata. Apoi, o alta modalitate de imbolnavire este consumul unui aliment care nu a stat la temperatura prescrisa pe ambalaj". Simptomele unei toxiinfectii alimentare apar dupa 4 pina la 18 ore, bolnavul avind crampe la stomac, febra si o stare de lesin.
Cristina HURDUBAIA
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2016 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1892 (s) | 24 queries | Mysql time :0.017954 (s)