Actualitate

A uimit toti localnicii cu afacerea lui! Ce poate face acest iesean intrece orice imaginatie – FOTO, VIDEO

Publicat: 14 apr. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ A dezvoltat o afacere unica in judet, intr-un domeniu mai putin cunoscut @ Investitia se ridica la peste un milion de euro, iar produsele sale vor ajunge pe mesele iesenilor @ Specialistii considera ca aceasta este afacerea viitorului, iar tehnologia folosita va fi cea mai utilizata in urmatorii 20 de ani

A mizat pe aceasta afacere si a reusit. Desi investitia a fost destul de mare, iar profitul apare dupa cativa ani, un iesean si-a incercat norocul si a infiintat in comuna Bivolari o afacere unica in judet. Investitia a fost de 1,4 milioane de euro, iar in viitorul apropiat, acest tip de tehnologie utilizat in afacerea ieseanului va fi baza pentru dezvoltarea unor resurse pentru intreaga omenire. Pe o suprafata de un hectar, ieseanul a construit o sera cu legume care se cultiva fara sol si sunt plantate in vata minerala, un mediu imbunatatit artificial.

Citeste si: Secretul unei afaceri de succes! Un tanar iesean a renuntat la viata de lux pentru a vinde asa ceva

Vata minerala in loc de pamant

Cine si-ar fi imaginat ca legumele pot sa creasca fara sa aiba nevoie de pamant? Daca majoritatea agricultorilor au sere si solarii unde folosesc sol pentru plantarea legumelor, un iesean a gasit un inlocuitor pentru pamant si a deschis si o afacere care este considerata cea mai importanta investitie a viitorului. Ieseanul Nicolae Berea a folosit vata minerala, utilizata in agricultura hidroponica. Cu ajutorul acesteia, rosiile cresc într-un mediu îmbunatatit artificial. Astfel, in loc de sol, tomatele sunt plantate în vata minerala care le asigura toate conditiile pentru a se dezvolta. Legumele sunt 100 la suta ecologice, iar mediul este favorabil dezvoltarii legumelor. „Cu ajutorul acestei tehnologii se pot controla elementele minerale cu care se fertilizeaza plantele din sera. Acest tip de tehnologie va fi utilizat in urmatorii 20-30 de ani si pe aceasta se bazeaza omenirea, avand in vedere ca din suprafata totala de pamant din lume, sunt utile doar doua treimi pentru producerea hranei. Fata de investitia clasica, aici este nevoie sa se procure substantele de vata minerala in care se dezvolta radacina rasadului. Asteptam sa vedem cum o sa se dezvolte primul ciclu productiv”, a spus Nicolae Berea, administratorul firmei SC Semconsult SRL. Investitia este de 1,4 milioane de euro, realizata cu ajutorul unor credite bancare. Materialele pentru constructia serei sunt aduse din Spania, iar tehnologia se foloseste cel mai des in Olanda, tara unde deja exista afaceri in agricultura hidroponica. „Se stie ca cei din Olanda fac mare parte din soiurile si hibrizii din speciile legumicole. De aici, toata lumea a preluat acest tip de tehnologie„, a adaugat ieseanul.

Citeste si: Un exemplu. Putini tineri reusesc sa faca ceea ce a realizat acest iesean – FOTO

Rosii cultivate artificial

Specialistii estimeaza ca in sera de la Bivolari, rosiile se vor face in cel mult trei saptamani. Acestea vor fi la fel de frumoase si gustoase ca cele care se gasesc in piata, iar productia este estimata la cateva tone. Investitorul preconizeaza ca investitia va fi amortizata in 3 sau 4 ani. „Am estimat, daca luam in considerare potentialul productiv al hibrizilor de ameliorare, 35 de kilograme de rosii pe metru patrat. Speram ca intensitatea aromei si a gustului sa nu fie mai prejos decat cele produse in sistem clasic. Specialistii stiu ca o productie eficienta de legume se obtine in spatii controlate, sere sau solarii. In prima parte a lunii februarie am cultivat plantele, iar in curand, speram sa avem o productie buna”, a mai spus Nicolae Berea. Trebuie mentionat ca aceste rosii se dezvolta doar cu substantele de care au nevoie. In legumele crescute in mod traditional pot exista nutrienti chimici sau alte substante care nu sunt atat de sanatoase la consum, insa aici nu mai exista acest risc.

Adauga un comentariu