News Flash:

Alcoolul, drogul romanilor

30 Iulie 2001
666 Vizualizari | 0 Comentarii
•Vinul este cunoscut de milenii, insa consumul in exces este foarte nociv

Vinul este una dintre bauturile cunoscute de milenii, apreciat si consumat de cele mai vechi popoare. Prepararea lui a constituit in multe cazuri retete pastrate intr-un secret absolut, motiv pentru care, dornici sa aiba acces la licoarea destinata mai ales celor de rang, oamenii de rand au invatat sa prepare si alte bauturi alcoolice, astfel incat gama acestora s-a diversificat, iar consumul a crescut. De atunci si pana acum, s-a ajuns ca oricine sa aiba acces la bauturi, iar faptul ca acestea sunt produse pe scara industriala, si nu doar in gospodarie, a facut ca utilizarea bauturilor alcoolice sa fie frecventa uneori chiar peste masura. Si ca intotdeauna cand se face abuz de ceva, si alcoolul si-a aratat de indata efectele negative in zilele noastre, la scara intregului glob, cei care abuzeaza de licorile bahice fiind de ordinul sutelor de milioane. Prin influenta deloc neglijabila pe care o exercita asupra starii de sanatate a omenirii, alcoolismul a ajuns o problema deosebita, asupra careia se concentreaza efortul multor medici si oameni de stiinta, in incercarea lor de a gasi un leac pentru aceasta cumplita patima.

Stravechea folosire a bauturilor alcoolice explica formarea si perpetuarea prin traditie a unor pareri nu totdeauna conforme cu adevarul verificat stiintific, chiar daca uneori intrunesc un numar ceva mai ridicat de adepti. De altfel, fiecare dintre aceste pareri constituie o justificare a abuzului de alcool, insa medicii le pot contrazice mai intotdeauna.
Multi dintre noi continua sa creada ca alcoolul constituie un aliment, atat timp cat orice medic poate confirma faptul ca unele bauturi ingrasa.
Intr-adevar, este demonstrat faptul ca alcoolul arde in organism, furnizand o energie echivalenta cu aproximativ sapte calorii pentru fiecare gram. De exemplu, daca cineva bea vin de 10 grade, din cele 100 grame de alcool se obtin 700 calorii, adica tot cam atatea cat ofera un litru de lapte, opt oua sau 400 g de carne. Insa, in timp ce alte alimente aduc si vitamine, saruri minerale si alte elemente, arderea alcoolului pretinde un surplus de vitamine, provocand o carenta in organism. In plus, orice aport energetic este anihilat de actiunea nociva a alcoolului, care actioneaza asupra sistemului nervos si a organelor. Pe de alta parte, se crede ca alcoolul reprezinta un stimulent, care invioreaza si da putere de munca, desi simpla imagine a unui om beat, clatinandu-se si vorbind incoerent, ar fi de ajuns pentru a contrazice si aceasta ipoteza. Alcoolul nu intensifica procesele de excitatie, ci le franeaza pe cele de inhibitie alterand echilibrul fiziologic. Si, imediat dupa ce actioneaza la zona superioara a psihicului, influenta lui se resimte si prin afectarea functiilor psihomotorii. Ca urmare, omul beat nu doar ca nu-si mai cenzureaza limbajul sau gesturile, insa ajunge si intr-o stare in care nici nu mai poate vorbi sau gandi.
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1924 (s) | 24 queries | Mysql time :0.019529 (s)

loading...