News Flash:

Apa si mineralele, elemente esentiale pentru sanatatea organismului

31 Martie 2001
701 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru mentinerea si refacerea structurilor celulare ale organismelor vii care se uzeaza mereu, pentru asigurarea caldurii de care au nevoie, cat si pentru energia consumata in activitatea de zi cu zi, organismul trebuie alimentat. Alimentele asigura organismelor vii factorii nutritivi numiti si principii alimentare esentiale pentru pastrarea sanatatii.
Un factor nutritiv de care corpul are neaparata nevoie este apa, aceasta fiind un element principal in constitutia materiei vii. De asemenea, apa prezinta mediul in care se petrec toate reactiile care caracterizeaza viata, inlesneste diferite reactii din organism si serveste de vehicul produselor de absorbtie si de eliminare. Apa regleaza temperatura corpului, eliminandu-se prin piele si prin respiratie. Organismul isi ia apa atat din lichidele absorbite (bauturi, supe, lapte, fructe, zarzavaturi apoase), cat si din interiorul corpului in urma unor procese interne. Apa reprezinta circa 70 la suta din greutatea corpului omenesc, proportia fiind mai mare la organismele tinere si mai mica pe masura ce corpul imbatraneste. Cantitatea necesara de apa pe zi pentru un adult, sub forma de bauturi, este de 1-1,5 litri si ea creste in raport cu activitatea si cu temperatura mediului inconjurator. O data absorbita in organism, apa urmeaza o cale complicata, ajunge in circulatia sangelui si este apoi eliminata prin urina, materii fecale, respiratie si transpiratie.
O alta grupa de factori nutritivi o formeaza substantele minerale. Cand acestea lipsesc din alimentatie se produc grave tulburari. Ele sunt absolut necesare, deoarece se afla in compozitia tuturor lichidelor organismului, inlesnind buna lui functionare. Ele intra in compozitia tuturor organelor moi, cum ar fi muschi, nervi, sange. De asemenea, constituie partea solida a oaselor si a dintilor. Sarurile de care corpul nostru are nevoie sunt: calciul, fosforul, fierul, iodul, clorul, sodiul, sulful, potasiul, magneziul, cuprul, zincul si florul. Atat alimentele de origine animala, cat mai ales cele de origine vegetala si apa aduc mineralele necesare. Dintre toate celelalte saruri minerale care se gasesc in mod obisnuit in mai multe alimente, cea mai importanta este sarea de bucatarie. Dupa parerea specialistilor, 6,5 grame pe zi pentru un adult de 65 kg este o cantitate suficienta pentru o alimentatie sanatoasa si gustoasa. Cantitatile mari de sare silesc organismul sa ia apa multa, imbiband organele cu lichid mai mult decat este nevoie si ingreunand astfel functionarea lor. Nu este indicat sa se adauge sare la masa, in mancare, deoarece nu se repartizeaza egal si nu se topeste complet, solicitand stomacul si silindu-l sa secrete prea mult.
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1789 (s) | 24 queries | Mysql time :0.020905 (s)

loading...