News Flash:

Atentie! Alimente otravite

19 Iulie 2001
1283 Vizualizari | 0 Comentarii
•Desi legislatia Romaniei prevede zece zile valabilitatea unui ou, importatorii le aduc in tara cu o valabilitate de 25 de zile •Astfel, acestia incalca grosolan legile tarii noastre •"Sunt destule macelarii in ale caror galantare carnea pute" •Agentii economici care au ca obiect de activitate preparatele din carne incalca grosolan legea •Atelierele acestora functioneaza fara specialisti in domeniul industriei alimentare •Am ajuns sa cumparam apa cu 100.000 de lei kilogramul

Functionarea grupelor de obiective aflate sub supravegherea Directiei Sanitare Veterinare (DSV) Iasi lasa mult de dorit. In aceste grupe de obiective intra cele destinate sacrificarii animalelor si prelucrarii carnii, colectarea laptelui si a produselor obtinute din acesta si producerea, sortarea si comercializarea oualor. Avand in vedere temperaturile ridicate din aceasta perioada, masurile intreprinse de inspectorii Directiei Sanitare Veterinare se axeaza pe aceste grupe de obiective.

Nici un ou de pe piata Iasului nu are marcata data

Deoarece produsul cel mai perisabil este oul, medicii veterinari si inspectorii sanitar-veterinari au inceput deja controalele in pietele unde se comercializeaza acest produs. Fiind un produs care se vinde cel mai bine la ora actuala, aici sunt implicati foarte multi agenti economici, incepand cu fluxul de producere a oualor si pana la consumatori. Pe piata ieseana se vand oua din import si productie interna. Importatorii de oua nu respecta legislatia in vigoare a Romaniei. In acest sens, medicul veterinar Vasile Hritcu, directorul DSV, ne-a declarat: "Sunt prevederi clare ca aceste produse trebuie sa fie marcate cu data ouatului. La ora actuala, pe piata nici un ou nu este marcat cu aceasta data. Avem banuiala ca o parte din aceste produse importate, in general din tarile din sud, au fost stocate si conservate prin anumite metode (in special prin imerti in apa de var), fapt pentru care produsele au o valabilitate de cinci zile. Suntem pe urma acestor importatori. Pentru urmatoarele licente pe care le eliberam noi, vom solicita in scris, vom anunta punctele vamale de intrare in tara, respectiv Agentia Nationala Sanitara Veterinara, ca nu mai admitem pe teritoriul judetului Iasi nici un ou adus din import daca nu este respectata legislatia tarii noastre. Nu se tine seama nici de urmatorul aspect: nimic nu se importa pe teritoriul Romaniei daca nu corespunde parametrilor prevazuti de legislatia noastra in vigoare. Aici fac o referire la termenul de valabilitate. Ouale importate din Republica Moldova vin cu o valabilitate de 25 de zile, iar cele importate din tarile sudice vin cu o valabilitate de 20 de zile. Pe timpul verii, conform legislatiei Romaniei, termenul de valabilitate este de zece zile de la data ouatului. Tot in aceste zile sunt incluse si transportul si expunerea spre comercializare. Totodata, ele vor fi expuse la vanzare la o temperatura de 2 pana la 14 grade. In momentul in care nu se respecta aceste norme, produsele vor fi confiscate. Nu vom mai da voie nici unui importator sa prelungeasca valabilitatile. Nu vom tine seama de ce vor spune ei. Organele de Politie si Procuratura vor lua masurile care se cuvin in astfel de cazuri".
Pentru a impiedica vanzarea oualor direct pe taraba, sub razele ucigatoare ale soarelui, conducerea DSV, impreuna cu viceprimarul Vasile Dumitru, vor amenaja in piete spatii inchise pe o perioada lunga de timp. Marti, 17 iulie, inspectorii sanitar-veterinari au facut un control in piata Nicolina. Tonetarii care vindeau oua in soare au fost scosi din piata, confiscandu-li-se marfa. "Dupa acest control, spre seara ne-am dus sa verificam din nou. Societatea Golden Blatini a deschis geamul chioscului spre soare, a pus pe pervaz 12 cofraje cu oua, iar cu stiva de oua in spate vindea fara nici o treaba. La rand erau cinci oameni care cumparau oua de acolo. Cumparatorii, desi stiau ca ouale erau expuse in soare si reprezentau un pericol pentru sanatatea lor, au motivat ca sunt mai ieftine. Nu au dat nici o importanta calitatii acestora. Patronul societatii a primit o sanctiune contraventionala, iar astazi (n.r. - ieri) am trimis inspectorii sa faca din nou control. Dupa doua amenzi contraventionale, noi anuntam Camera de Comert si Procuratura sa-i retraga autorizatia de functionare. Mai mult, timp de trei ani nu mai au voie sa functioneze. Totul trebuie facut in forta, deoarece altfel nu se poate", a spus dr. Vasile Hritcu.

Inapoi cu 73 de ani

Este strigator la cer ca in Iasi, in anul 2001, sa se practice comertul dupa legislatia din anul 1928. Cresterea vitelor, mulsul, comercializarea laptelui, transportul acestuia de la producator la consumator, expunerea la vanzare in pietele agroalimentare si problemele cu care se confrunta inspectorii DSV, totul este ca acum 73 de ani. In acea vreme, intr-o ordonanta data de Directia Serviciilor Veterinare a municipiului Bucuresti, se specifica: "Toti laptarii ambulanti care aduc lapte in capitala, vor intra cu laptele in oras de la orele 5 dimineata pana la ora 10". Din cauza temperaturilor ridicate si pentru a proteja populatia de o eventuala imbolnavire, laptarii nu mai aveau voie in piata dupa ora 10. In acest sens, Vasile Hritcu, ne-a declarat: "In 73 de ani nu s-a imbunatatit nimic. Ne confruntam cu aceleasi probleme. Producatorii nostri aduc laptele spre vanzare in sticle de plastic, sticle care nici nu pot fi sterilizate. Nu mai vorbim de felul in care este transportat acest lapte, in aglomeratie si temperaturi ridicate".
Taranii isi vor comercializa laptele numai pana la ora 8.00, controlat sanitar-veterinar. Fiind nevoiti sa se conformeze acestei masuri, taranii au plecat din piata si au inceput sa-si vanda laptele la marginea strazii, cu doua-trei mii de lei mai ieftin. Aici nimeni nu le poate spune nimic.

Carne pentru o zi

Cea mai mare dificultate cu care se confrunta Directia Sanitara Veterinara o reprezinta conditiile in care sunt sacrificate animalele si livrarea carnii catre consumatori. Aici intervine transportul defectuos pe timpul caldurii al animalelor catre centrul de sacrificare, lipsa de apa, lucruri care schimba structura fizico-chimica a carnii. Prin aceasta schimbare, carnea pierde din acidul lactic si cand animalul este sacrificat, carnea nu mai are rigiditate. Astfel, germenii din exterior actioneaza imediat si carnea isi schimba aspectul si pierde din proprietati. "In acest sens, am hotarat ca animalele sa fie aduse la sacrificare dimineata, pe timp racoros, sa fie tinute la umbra pana dupa-amiaza, astfel putandu-se odihni. Dupa sacrificarea animalului, control sanitar-veterinar si refrigerare, carnea poate pleca spre macelarii. Am fost in control la societatea Brutus din piata Nicolina, care sacrifica animalele intr-un abator din comuna Moreni. Dupa ce primise dispozitii clare cum sa procedeze cu animalul inainte de sacrificare si conditiile de transport, ei au adus carnea imediat dupa ce animalul a fost taiat. Pentru ignorarea acestor hotarari, patronul societatii a fost amendat cu 500.000 de lei. Intr-adevar amenzile sunt blande, dar le vom inaspri in curand. La a doua abatere, ii inchid macelaria si abatorul. Am discutat cu cei care au macelarii ca aprovizionarea sa fie facuta numai pentru 24 de ore. Nu mai admitem cantitati mari de carne in macelarii, deoarece capacitatile frigorifice nu fac fata solicitarilor", a mentionat directorul Hritcu.
Sunt destui patroni de macelarii care supraaglomereaza aparatele frigorifice cu carne, ceea ce nu permite ca aceasta sa fie pastrata in conditii normale. Unii, pentru a face economie de curent, pentru cateva ore scot frigiderele din priza. Dupa spusele directorului Hritcu, sunt destule macelarii in ale caror galantare carnea pute. In astfel de situatii, unii folosesc o metoda foarte simpla pentru a-si pacali clientii. Carnea alterata este spalata in apa cu otet, dupa care se expune din nou spre vanzare. Inchiderea societatilor care au fost deja amendate contraventional de doua ori, a dat de gandit patronilor. Astfel, acestia au gasit imediat solutia. Daca inspectorii sanitar-veterinari le-au inchis pravalia pentru o perioada de trei ani, imediat isi deschid o alta societate, dar care are acelasi obiect de activitate ca si cea inchisa.

Apa cu 100.000 de lei kilogramul

La preparatele din carne, inspectorii sanitar-veterinari se izbesc de alta smecherie. Agentii economici care se ocupa cu obtinerea preparatelor din carne nu au in unitate specialisti in domeniul sanitar-veterinar, si nici in domeniul industriei alimentare. "Legislatia in vigoare le-a permis agentilor economici sa-si declare produsul si parametri fizico-chimici, microbiologici si organoleptici. De asemenea, legislatia le-a permis sa introduca in preparatele din carne tot felul substante si ingrediente. Am constatat ca nici unul dintre acesti intreprinzatori nu a respectat parametri standardelor si stasurilor. Fac referire la calitate, indicatorii fizico-chimici si microbiologici, care sunt obligatorii. De exemplu, salamul de vara, indiferent de societatea care il produce, trebuie sa aiba maximum 50% umiditate. Majoritatea agentilor economici care produc preparate din carne si au licenta si toate vizele obtinute au declarat la salamul de vara umiditate 60%. Automat acest produs, care nu respecta standardul impus de tara noastra, nu ar trebui sa se mai cheme salam de vara sau salam uscat. Aceasta denumire trebuie sa o poarte produsul care are limita maxima de umiditate 50%. Asta inseamna ca ei adauga apa si, in final, vand aceasta apa cu 90.000-100.000 de lei kilogramul. Nu mai vorbesc de adaosul de sare peste limita admisa. Cel mai trist este ca la unele produse, in care legislatia spune clar ca prezenta nitritilor trebuie sa fie de maximum 7 mg, este de 9. Prin asta agentii economici incalca grosolan legea. Sub aceasta umbrela, agentii economici duc in eroare cumparatorii si, bineinteles, consumatorii. Vom incerca sa rezolvam intr-un fel aceasta problema foarte grea, iar agentii economici sa fie trasi la raspundere", a adaugat dr. Hritcu.

DSV in conflict cu Ambasada Olandei

De cativa ani, in mai multe comune ale judetului nostru, olandezii si-au deschis puncte de colectare a laptelui. "Intr-un fel ei ar vrea ca noi sa eliminam concurenta si sa ramana singuri pentru a plati oamenilor cum vor. Cu acea presiune externa, ei incearca, prin simplu motiv ca au instalatie frigorifica pusa in functiune, sa elimine orice concurent. Ei nu tin seama ca in exteriorul centrelor de colectare au grupuri sanitare, deversare a apelor care rezulta din spalari, materia organica depozitata si intrata in putrefactie. Nu mai vorbim de focarul de muste. Am fost la Miroslovesti la un astfel de centru si i-am demonstrat inginerului de acolo ca stau mai prost cu igiena decat romanii".
Banuim ca si aici sunt interese economice, deoarece nimic nu se face fara un interes financiar.
Si in urmatoarele zile, inspectorii sanitar-veterinari vor controla drastic toate unitatile de comercializare a carnii, centrele de sacrificare si pietele.
Magda OLTEANU
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1385 (s) | 24 queries | Mysql time :0.020288 (s)

loading...