News Flash:

Autoritatile inchid ochii pentru ca fratii de peste Prut sa nu moara de foame

2 Aprilie 2000
553 Vizualizari | 0 Comentarii
•Basarabenii comercializeaza carne la drumul mare •Desi acestia nu detin autorizatie sanitara, inspectorii sanitari nu iau nici o masura

In ultimul timp, pietele si trotuarele Iasului s-au impanzit de basarabeni care comercializeaza carne si alte produse, fara sa le pese de normele sanitare, sfidand cu o usurinta rara legea romaneasca. De fapt, lasand la o parte cuvantul lege, intervine partea sociala. Din cauza saraciei crunte in care traiesc, moldovenii de peste Prut sunt in stare de orice pentru a putea supravietui. Nu stim daca numai din mila sau pentru ca, intr-adevar, se mai aleg cu ceva de pe urma basarabenilor, cei care ar trebui sa faca ordine in randul acestora prefera sa inchida ochii. Cert este ca fenomenul exista si nimeni nu incearca sa-l stopeze.

Desi este greu de crezut, la ora actuala, in Iasi, au aparut bazarele de carne, salamul, carnea de porc si de pui si pestele ajungand sa se vanda la drumul mare. In spatele Garii Internationale, toate aceste produse se comercializeaza precum sosetele. Fara sa le mai pese de unde provin, iesenii cumpara, in cantitati uriase, facand, in acest fel, economii de zeci de mii de lei. Multi spun ca, pe langa acest aspect, produsele basarabenilor sunt oricum mult mai bune decat in magazine, unde carnea stricata se vinde intr-o veselie. "Prima data mi-a fost frica sa iau carne. Insa, am riscat o data si am mancat de la o colega de serviciu. Muschiul de porc este foarte bun si niciodata nu mi s-a intamplat nimic", a declarat ieseanca Mihaela Oancea.
Pentru ca nu este interzis sa intre in tara cu astfel de produse, in anumite cantitati bineinteles, basarabenii nu intampina nici un fel de greutate la vama. "Eu aduc, in medie, cateva batoane de salam si cateva pungi de pulpe. Spun ca-s pentru rudele mele, daca ma intreaba. Este tare greu sa traim la noi in tara, e somaj mult si avem copii de crescut. E tare, tare greu. Altfel nu am veni aici sa facem comert", ne-a spus Olga M., de 40 de ani, din Chisinau.
Chiar daca legea spune "nu" in fata comercializarii fara autorizatie sanitara
si in locuri nepermise, basarabenilor nu le pasa si-si vand marfa, zilnic, linistiti. "Pai, daca apare vreo problema, cum ar fi sa vina un gardian sa ne fugareasca sau ne amendeze, le dam si noi ceva si scapam de ei. De multe ori, ei vin direct la tinta si noi stim ce avem de facut si fara sa ne zica ceva", ne-a mai spus Olga M.
In ultimele zile, moldovenii au disparut din Piata Nicolina, in schimb, Piata Chirila geme de tot felul de produse vandute de acestia. Pe langa carne si produse din carne, se mai comercializeaza branza de burduf, cafea, vodca, vin, conserve de peste sau cutii cu pateu. Diferenta de preturi dintre acestea si cele din magazine nu exista uneori, dar acest lucru nu alunga cumparatorii.

In curand, basarabenii nu-si vor mai putea comercializa produsele

De cateva luni bune, Ministerul Sanatatii lucreaza la niste norme metodologice igienico-sanitare, care ar trebui sa puna punct la tot ce inseamna comercializare la tonete si pe strada, in ceea ce priveste produsele alimentare. De ce merge atat de greu, nimeni nu poate da un raspuns, insa, de ceva timp, se da dovada de o nepasare greu de intalnit. Legat de noul "serviciu" al basarabenilor, inspectorii sanitari spun ca nu au ce sa le faca deocamdata. "Aceste produse se vand fara nici o baza, fara nici un act sanitar. Chiar daca detin carnete de sanatate pentru animalele sacrificate, ei nu au voie sa le vanda. Din cate stiu, in piete, Directia Sanitar-Veterinara face analize prin punctele sanitare. Atunci cand vor apare acele norme metodologice pe care le asteptam, vom putea sa le dam niste amenzi usturatoare care vor ajunge la zeci de milioane de lei", ne-a declarat Cornelia Teodorescu, seful Inspectiei Sanitare de Stat din cadrul Directiei de Sanatate Publica.
Conform Ordonantei privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, produsele care sunt manipulate si comercializate in conditii necorespunzatoare de igiena, care pun in pericol sanatatea consumatorului sunt interzise. Acestea trebuie sa aiba un termen de valabilitate si garantia ca nu constituie un pericol atunci cand sunt preparate.
Cine trebuie de fapt sa supravegheze si sa stopeze fenomenul? Capitolul V al aceleiasi ordonante precizeaza ca autoritatile competente pentru executarea controlului oficial sunt: autoritatile sanitar-veterinare, fitosanitare si de control tehnologic, autoritatile sanitare si autoritatile abilitate pentru protectia consumatorului. Inspectorii care descopera sau suspecteaza neconformarea cu aceasta ordonanta sau cu alte acte normative in vigoare trebuie sa ia masuri in conformitate cu prevederile acestora. Autoritatea desemnata pentru controlul alimentelor, in toate cazurile cand se constata nerespectarea prevederilor legii, este imputernicita sa interzica comercializarea acestor alimente sau sa sesizeze organele de cercetare penala, atunci cand faptele sesizate constituie infractiuni sau pot aplica amenzi pentru contraventii.
Cristina HURDUBAIA
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1362 (s) | 22 queries | Mysql time :0.017425 (s)

loading...