News Flash:

Berea fabricata la Zimbru Iasi are o traditie de necontestat

17 Iunie 2001
1573 Vizualizari | 0 Comentarii
Doua secole de istorie pentru o bere adevarata!

A patra editie a Sarbatorii Berii la Iasi reuneste cele mai renumite fabrici de bere care vin sa convinga pe ieseni ca berea nu este un produs oarecare si pe de alta parte ca fiecare marca are personalitatea ei. Gazda berarilor, ca de fiecare patru ani incoace, este Fabrica de bere Zimbru, care, alaturi de Primaria Iasi si firma AB Plus le-au oferit iesenilor un spectacol pe cinste. Alaturi de Zimbru, berarii vechi din tara s-au reunit si au facut ca la strandul municipal sa curga rauri de bere. In prima zi a festivalului s-au consumat nu mai putin 25 de tone de bere. Si cum era de asteptat, iesenii nu s-au lasat furati de mirajul celorlalte marci de bere, ramanand fideli berii Zimbru, care in limbajul berarilor se traduce in berea de la Iasi. Spunem aceasta deoarece cinci tone de bere din cele 25 de tone care s-au consumat in prima zi de festival au fost de la Zimbru. Fabrica de bere Zimbru este mandra ca anual poate oferi iesenilor astfel de momente, multumindu-le pentru fidelitate cu acest minunat cadru: Sarbatoarea Berii. Cei din conducerea fabricii au tinut sa precizeze ca 2001 va fi un an de referinta pentru Zimbru. Se vor face investitii de peste 100 de miliarde lei. Astfel, marca de bere Zimbru se va alinia atat calitativ cat si ca aspect cu puternicele marci nationale. Tinem sa precizam ca, spre deosebire de marile holding-uri straine care produc marcile nationale, Zimbru va face acest salt doar cu fonduri ale investitorilor romani. Speram ca in scurt timp Zimbru va fi o marca nationala, insa pur romaneasca. Pentru a avea o imagine a ceea ce inseamna berea Zimbru stam de vorba cu directorul general Vasile Diacon si directorul de marketing Cristian Amarandei.

Directorul general al Fabricii de bere Zimbru Iasi, Vasile Diacon

- Domnule director, marea majoritate dintre noi suntem consumatori de bere dar nu toti cunosc modul in care se obtine aceasta bautura. Daca puteti detalia putin procesul tehnologic de producere a berii.
- Trebuie sa plecam in primul rand de la fabrica de malt, cum ii spunem noi maltaria. Acesta este unul dintre punctele importante deoarece, in functie de calitatea maltului, vom obtine o bere buna sau mai putin buna. Fabrica de bere Zimbru are si o fabrica de malt in care procesam aproximativ 16.000 tone de orz sau orzoaica. Odata maltul obtinut, acesta se introduce la fierbere dupa care are loc filtrarea si punerea la fermentare. Aici, in raport de sortiment, sta un numar de 30 - 60 zile sub perna de bioxid de carbon deoarece, in contact cu aerul, maltul respectiv se oxideaza. Dupa ce se matureaza, maltul respectiv se filtreaza din nou. Calitatea acestei ultime filtrari este deosebit de importanta deoarece daca filtrul nu este unul performant pot sa se strecoare cateva molecule de drojdie care intra in fermentatie, se divide imediat si face depuneri pe fundul sticlei, ceea ce este extrem de neplacut.

- Zilele acestea se desfasoara cel mai mare eveniment in aer liber al Iasului: Sarbatoarea Berii, eveniment la care Fabrica de bere Zimbru este coproducator. Care au fost motivele pentru care ati decis sa va implicati atat de mult in organizarea acestei mari sarbatori?
- Atata vreme cat noi avem o traditie dupa cum ati vazut de peste doua sute de ani de cand se produce bere la Iasi si 100 de ani de cand se produce bere Zimbru era strict necesar sa ne alaturam organizatorilor si sa dam o nota mai deosebita acestor sarbatori ale berii la Iasi. Apoi, primul lucru care s-au intrebat producatorii de bere atunci cand au decis daca vin la Iasi la aceasta Sarbatoare a Berii a fost pozitia producatorului de bere din orasul gazda vizavi de acest eveniment. Si atunci implicare noastra ca si coproducatori ai Sarbatorii Berii a fost un gir al calitatii acesteia in fata celorlalti producatori de bere. De fapt, noi am si trimis invitatii fabricilor de bere din toata tara pentru participarea la Sarbatoarea Berii, invitatii ce au fost onorate.

- Ce impact a avut implicarea Fabricii de bere Zimbru in randul participantilor?
- In primul rand este vorba despre mandria ieseanului. Sigur se poate spune ca nu ar fi murit nici un iesean daca nu ar fi participat Fabrica de bere Zimbru alaturi de toti marii producatori de bere din tara. Insa, cu siguranta s-ar fi resimtit un fel de jena, o mahnire in sufletul ieseanului. Patriotismul local este evident.

- Este cunoscut de acum faptul ca Zimbru Iasi va avea un traseu aparte prin implicarea unui puternic investitor autohton. Ce va deveni Zimbru Iasi in viitor?
- Intr-adevar pot sa spun ca 2001 va fi un an de rascruce pentru Bere Zimbru. Spun aceasta deoarece se vor investi peste 100 de miliarde lei. Pas cu pas vom schimba toata fabrica. Pas cu pas vom moderniza tot procesul tehnologic incepand cu fabrica de malt, dupa care imediat vom schimba filtrele si linia de imbuteliere pentru sticle. Vom face tot posibilul sa ajungem din urma fabricile de bere puternice din Romania, cum ar fi cele de la Brau Union sau Ursus. Vom incepe si o campanie de publicitate mai ampla, necesara transformarii marcii Zimbru de la o marca regionala la una nationala.

Directorul marketing - Cristian Amarandei

- Cum v-ati prezentat la aceasta sarbatoare?
- Am venit la Sarbatoarea Berii cu o armata de oameni asa cum sta bine organizatorului: 30 de persoane din care 12 superbe fotomodele care promoveaza marcile noastre de bere. Suntem desfasurati pe doua areale. Cortul mare este amplasat in cea mai buna zona si anume vizavi de scena. Cei drept, intre scena si cortul nostru este un lac ce da culoare si imbie lumea sa bea bere Zimbru. Celalalt cort este amplasat in zona zero (in spatele scenei), adica zona unde sunt invitati artistii si staful festivalului. Mascota noastra este alt punct de atractie, care consider ca este este simbolul bautorului de bere Zimbru. Din ora in ora organizam concursuri.

- Care sunt sortimentele de bere Zimbru cu care iesenii isi pot potoli setea aici, la aceasta mare Sarbatoare a Berii?
- Oferim iesenilor in primul rand "berea casei", Cascada, o bere populara, cu caracteristici adaptate la cerintele consumatorilor zonali, imbuteliata atat la sticla cat mai ales la butoi (KEG). Apoi oferim Zimbru premium pils, care este o bere blonda, superioara, cu aroma si amareala de hamei echilibrata, mult gustata in zona Moldovei si in sudul tarii. De asemenea, avem Zimbru extra bitter pils, "berea de cinci stele", o bere tare, pentru oameni puternici, cu o amareala intensa si o pregnanta aroma de malt.
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1397 (s) | 22 queries | Mysql time :0.018584 (s)

loading...