News Flash:

Campionatul European, intre trecut si prezent

7 Iunie 2008
613 Vizualizari | 0 Comentarii
Evenimentul fotbalistic al anului 2008 este, fara doar si poate, Campionatul European din Austria si Elvetia, o competitie cu o istorie incarcata. Putini sunt aceia care stiu cum s-a infiintat aceasta competitie si care au fost cei care au pus umarul la dezvoltarea de acum a Europenelor. Piatra de temelie a Campionatului European de Fotbal a fost asezata in anul 1956, la doi ani dupa prima Cupa a Natiunilor Europene. Henri Delaunay, secretarul Federatiei Franceze de Fotbal, a fost cel care s-a implicat in organizarea primului turneu, desfasurat in Franta. Primul turneu final a fost castigat de echipa URSS-ului, care a batut Iugoslavia cu scorul de 2-1. O pagina neagra din istoria zbuciumata a Campionatului European a fost scrisa in anul 1964. La acea editie, politica s-a amestecat in sport, Grecia refuzand sa joace cu Albania (cele doua tari erau in razboi). Astfel, URSS-ul a ajuns din nou in finala, pierzand de data aceasta in fata Spaniei. Patru ani mai tarziu, Cupa Natiunilor Europene a devenit Campionatul European de Fotbal UEFA. Tot atunci a fost schimbat si formatul turneului. Echipele din cele opt grupe jucau cate doua meciuri una impotriva celeilalte, prima echipa din fiecare grupa trecand in faza urmatoare. Finala a fost castigata de tara gazda, Italia, care a invins Iugoslavia cu 2-0 in retur. Un nou format a fost introdus in anul 1980. Opt echipe s-au prezentat la turneul final din Italia. Din 1984, primele doua echipe din fiecare grupa trec in faza urmatoare. Un alt episod interesant s-a petrecut in anul 1992, cand Iugoslavia s-a retras din competitie din cauza crizei politice din Balcani, astfel ca selectionata Danemarcii a fost chemata de pe plaja pentru a lua startul la Europene. Jucatorii danezi au facut un campionat memorabil si au castigat titlul continental dupa o finala cu Germania. Dupa unificarea Germaniei si dezmembrarea Uniunii Sovietice, organizarea Campionatului European s-a schimbat din nou. 16 echipe s-au inscris la campionatul din 1996. La finala din Anglia s-au prezentat 16 echipe, primele doua din fiecare grupa calificandu-se in faza urmatoare. La precedenta editie, organizata in Portugalia, s-a consemnat si una dintre cele mai mari surprize din istoria Europenelor. Trofeul a fost castigat de echipa Greciei, creditata inainte de campionat cu sanse minime. La editia din anul 2008, organizata de Elvetia si Austria, s-au calificat 16 echipe, printre care nu se regaseste insa Anglia, una dintre cele mai iubite formatii din intreaga lume. Cele 16 echipe au fost impartite in patru grupe, iar din fiecare grupa se vor califica in sferturi primele doua clasate. Pe data de 29 iunie, stadionul Ernst Happel din Viena va gazdui finala Europenelor.

Prezentarea echipelor din Grupa A

Cehia
Anul fondarii: 1901
Afiliere FIFA: 1907
Afiliere UEFA: 1954
Palmares:
Campioana europeana (1976)
Campioana olimpica (1980)
Vicecampioana mondiala (1934, 1962)
Vicecampioana europeana (1996)
Vicecampioana olimpica (1964)
Cea mai categorica victorie: 8-1, cu Andorra (iunie 2005)
Cea mai categorica infrangere: 0-3, cu Elvetia (1994)*
*S-au luat in calcul doar rezultatele obtinute dupa divizarea Cehoslovaciei.
Participari la turneul final al CM: 9 (Cehia a preluat palmaresul Cehoslovaciei)
Participari la turneul final al CE: 7
Clasament FIFA: locul 6
Cel mai bun loc ocupat: 2 (septembrie 1999)
Cel mai slab loc ocupat: 67 (martie 1994)
Cum s-a calificat la Euro: locul 1 in grupa D
Elvetia
Anul fondarii: 1895
Afiliere FIFA: 1904
Afiliere UEFA: 1954
Palmares:
Vicecampioana olimpica (1924)
Cea mai categorica victorie: 9-0, cu Lituania (1924)
Cea mai categorica infrangere: 0-9, cu Ungaria (1911)
Participari la turneul final al CM: 8
Participari la turneul final al CE: 3
Clasament FIFA: 48
Cel mai bun loc ocupat: 3 (august 1993)
Cel mai slab loc ocupat: 83 (decembrie 1998)
Cum s-a calificat la Euro: tara gazda
Portugalia
Anul fondarii: 1914
Afiliere FIFA: 1954
Afiliere UEFA: 1923
Palmares:
Finalista a Campionatului European (2004)
Locul trei la Cupa Mondiala (1966)
Cea mai categorica victorie: 8-0 cu Liechtenstein (1994 si 1999), cu reprezentativa Kuwait-ului (2003)
Cea mai categorica infrangere: 0-10, cu Anglia (1948)
Participari la turneul final al CM: 4
Participari la turneul final al CE: 5
Clasament FIFA: 9
Cel mai bun loc ocupat: 4 (martie 2001)
Cel mai slab loc ocupat: 43 (august 1998)
Cum s-a calificat la Euro: locul 2 in grupa A, dupa reprezentativa Poloniei
Turcia
Anul fondarii: 1923
Afiliere FIFA: 1923
Afiliere UEFA: 1962
Palmares:
Locul trei la Cupa Mondiala (2002)
Locul trei la Cupa Confederatiilor (2003)
Cea mai categorica victorie: 7-0, cu San Marino (1996), cu Coreea de Sud (1954), cu Siria (1949)
Cea mai categorica infrangere: 0-8, cu Anglia (1987, 1984), cu Polonia (1968)
Participari la turneul final al CM: 2
Participari la turneul final al CE: 3
Clasament FIFA: 25
Cel mai bun loc ocupat: 5 (iunie 2004)
Cel mai slab loc ocupat: 67 (octombrie 1993)
Cum s-a calificat la Euro: locul 2 in grupa C, dupa Grecia



Prezentarea echipelor din grupa B

Germania
Anul fondarii: 1900
Afiliere FIFA: 1904
Afiliere UEFA: 1954
Palmares:
Campioana mondiala (1954, 1974, 1990)
Vicecampioana mondiala (1966, 1982, 1986, 2002)
Campioana europeana (1972, 1980, 1996)
Vicecampioana europeana (1976, 1992)
Cea mai categorica victorie: 16-0, cu Rusia (1912)
Cea mai categorica infrangere: 0-9, cu Anglia (1909)
Participari la turneul final al CM: 16
Participari la turneul final al CE: 10
Clasament FIFA: 5
Cel mai bun loc ocupat: 1 (decembrie 1992)
Cel mai slab loc ocupat: 22 (mai 2006)
Cum s-a calificat la Euro: locul 2 in grupa D, dupa Cehia
Croatia
Anul fondarii: 1912
Afiliere FIFA: 1992
Afiliere UEFA: 1993
Palmares:
Locul 3 la Cupa Mondiala (1998)
Cea mai categorica victorie: 7-0, cu Australia (1998) si Andorra (2006)
Cea mai categorica infrangere: 1-4, cu Slovacia (1994) si 0-3, cu Olanda (2008)
Participari la turneul final al CM: 3
Participari la turneul final al CE: 3
Clasament FIFA: 13
Cel mai bun loc ocupat: 3 (ianuarie 1999)
Cel mai slab loc ocupat: 125 (martie 1994)
Cum s-a calificat la Euro: locul 1 in grupa E
Polonia
Anul fondarii: 1919
Afiliere FIFA: 1923
Afiliere UEFA: 1954
Palmares:
Campioana olimpica (1972)
Vicecampioana olimpica (1976, 1992)
Locul trei la Cupa Mondiala (1974, 1982)
Cea mai categorica victorie: 9-0, cu Norvegia (1963)
Cea mai categorica infrangere: 0-8, cu Danemarca (1948)
Participari la turneul final al CM: 7
Participari la turneul final al CE: 1
Clasament FIFA: 27
Cel mai bun loc ocupat: 16 (septembrie 2007)
Cel mai slab loc ocupat: 61 (martie 1998)
Cum s-a calificat la Euro: locul 1 in grupa A
Austria
Anul fondarii: 1904
Afiliere FIFA: 1905
Afiliere UEFA: 1954
Palmares:
Locul 3 la Cupa Mondiala (1954)
Vicecampioana olimpica (1936)
Cea mai categorica victorie: 9-0, cu Malta, pe teren propriu (1999)
Cea mai categorica infrangere: 1-11, cu Anglia, pe teren propriu (1908)
Participari la turneul final al CM: 7
Participari la turneul final al CE: 1
Clasament FIFA: 101
Cel mai bun loc ocupat: 17 (mai, 1999)
Cel mai slab loc ocupat: 102 (aprilie, 2008)
Cum s-a calificat la Euro: tara gazda
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1819 (s) | 22 queries | Mysql time :0.018305 (s)

loading...