Local

Cea mai vanduta carte din lume

Publicat: 18 iul. 2005
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cea mai vanduta carte din lume
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:60604;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Copiii din Iasi au fost cuprinsi de isteria Harry Potter

•Volumul sase din Harry Potter and the Half Blood Prince a fost lansat vineri noaptea, la ora 2.00, la Iasi •Lansarea a fost simultana in toata lumea •Pana la lansarea acestui volum, cea mai vanduta carte din istoria mondiala a fost Harry Potter si Ordinul Phoenix, insa volumul lansat la Iasi a depasit recordul •Forma tradusa in limba romana va fi lansata pana in decembrie •”Eu am citit toate cartile care au aparut in Romania. Am pus-o pe mama sa mi le cumpere, iar unul dintre volume mi l-a cumparat nasul meu”, a declarat Andrei Palinovici, un copil de doar opt ani, prezent la lansare

In noaptea de vineri spre sambata, la ora 2.00, la parterul de la Iulius Mall a avut loc lansarea volumului sase din seria care l-a consacrat pe micul vrajitor Harry Potter. Lansarea acestui volum s-a facut in acelasi timp in toata lumea, atat in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franta, cat si Romania. In tara, lansarea volumului Harry Potter and the Half Blood Prince, scris de autoarea britanica J.K. Rowling, s-a facut in doua mari centre culturale: Bucuresti si Iasi. La Iasi, numarul celor care au asteptat pana la ora 2.00 lansarea cartii a fost de aproximativ 300 de copii si parinti. „Copilul meu m-a batut la cap sa venim aici inca de acum cateva zile, cand a auzit reclama la radio. E fascinat de carte si a fost curios sa vedem ce se va intampla aici”, a declarat mama lui Francesco Azoitei, un copil de cinci ani. In momentul de fata, in Romania se afla 500 de exemplare din acest al saselea volum, iar la Iasi au fost aduse 80. La nivel national, 150 de volume au fost cumparate inainte de a ajunge in tara printr-o forma de precomandare. Deocamdata, lucrarea nu a fost tradusa in limba romana, fiind adusa direct din Londra prin intermediul Librariilor Carturesti. Cu toate ca pretul, de 799 mii lei (79,9 lei), a fost mai mic decat cel recomandat, copiii nu prea s-au inghesuit sa cumpere Harry Potter and the Half Blood Prince, asteptand forma tradusa a aventurilor prin care trec personajele fabuloase. Este asteptat ca traducerea sa fie realizata pana in luna decembrie a anului in curs. Pana la eveniment, pentru editurile care detin drepturile de publicare a cartii a fost total interzisa divulgarea evenimentelor si aventurilor prin care trece Harry Potter, un baietel din Anglia, chinuit de familia adoptiva. In toata lumea, cutiile cu carti au fost sigilate, iar in unele cazuri cei care au intrat accidental in posesia unui volum au ajuns in fata judecatorilor si le-a fost interzisa divulgarea informatiilor citite. Inainte de lansare, la Iasi s-au organizat mai multe concursuri cu premii in care cei care au animat atmosfera au fost chiar protagonistii din carte: vrajitori, printi spiridusi, fantome, mumii, etc.

Captivatia Harry Potter

Atat in Romania, cat si la nivel mondial se poate vorbi despre o adevarata isterie creata in jurul personajului Harry Potter. Explicatia acestei placeri, uneori exagerate, de a calatori odata cu micul vrajitor vine dintr-o imbinare aproape perfecta a realului cu fantasticul. Majoritatea parintilor sunt bucurosi de faptul ca micutii s-au apucat serios de citit, insa altii sustin ca cele cinci volume care au fost citite pe nerasuflate de copiii lor au creat o dependenta neplacuta. „Eu am citit toate cartile care au aparut in Romania. Am pus-o pe mama sa mi le cumpere, iar unul dintre volume mi-a cumparat nasul meu. Harry il infrunta pe Cap de Mort, care este cel care i-a omorat parintii. Primul volum l-am citit in trei zile iar volumul trei si patru intr-o saptamana”, a declarat Andrei Razvan Palihovici, un copil de doar opt ani. Timp de cateva luni pe an, viata lui Harry este petrecuta la scoala de farmece de la Hogarts. Aparent, aceasta institutie de invatamant este comuna, insa din cuprinsul seriei scrise de J.K. Rowling aflam ca de fapt totul este fantastic: copiii vrajitori zboara calare pe maturi, chipurile din tablouri vorbesc iar niste fiinte malefice tulbura bunul mers al activitatilor didactice. Personajul principal, alaturi de Harry, este Half Blood Prince (Printul Sange Amestecat). Despre acest personaj se stiu cateva amanunte inca din volumul II, Harry Potter si Camera Secretelor, atunci cand Harry era in anul sase de studii la Hogarts. Pana in momentul de fata, cea mai vanduta carte din istoria mondiala a fost Harry Potter si Ordinul Phoenix, care in 24 de ore a obtinut un numar de cinci milioane de cumparatori, insa acum recordul a fost preluat de Harry Potter and Half Blood Prince, pentru care s-au tiparit deja 12 milioane de exemplare doar pentru Statele Unite al Americii.
Catalin BOACNA

Adauga un comentariu