News Flash:

Cheltuielile pentru masa de Craciun cresc de la o zi la alta

16 Decembrie 2008
754 Vizualizari | 0 Comentarii
Cheltuielile pentru masa de Craciun cresc de la o zi la alta
• Daca in urma cu o luna de zile cheltuielile pentru masa traditionala de Craciun ajungeau la cel putin 550 lei, acum, in urma scumpirii tuturor alimentelor, specialistii preconizeaza cheltuieli mult mai mari, respectiv intre 700 si 1.400 lei • In aceste conditii, majoritatea iesenilor se vor rezuma la strictul necesar


Daca in urma cu o luna de zile cheltuielile pentru masa traditionala de Craciun ajungeau la cel putin 550 lei, acum, in urma scumpirii tuturor alimentelor, specialistii preconizeaza cheltuieli mult mai mari, respectiv intre 700 si 1.400 lei. Astfel, in ultima perioada s-au inregistrat majorari de preturi cu 8 la suta la produsele lactate, carnea s-a scumpit cu cel putin 5 la suta, iar fructele si legumele s-au scumpit cu 30 la suta.

In aceste conditii, majoritatea iesenilor se vor rezuma la strictul necesar. De asemenea, specialistii sustin ca majoritatea locuitorilor ieseni se vor rezuma doar la strictul necesar pentru perioada ce va urma. "Avand in vedere ca circa 70 la suta dintre ieseni se afla la limita traiului, anul acesta cheltuielile vor fi limitate, atat in ceea ce priveste produsele alimentare, cat si cadourile. Pentru un pensionar, chiar si pentru un angajat cu un venit pe familie de 1.500 lei, pregatirea pentru Sarbatorile de Iarna este un adevarat chin, pentru ca acestia raman cu datorii pe care le recupereaza abia in doua - trei luni", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA). In urma exploziei de preturi, iesenii sunt nevoiti sa cumpere un kilogram de rosii cu 6 lei, vinete cu 6,5 lei kilogramul, ardei si gogosari cu 6 lei, respectiv 7 lei kilogramul, un kilogram de castraveti costa 6 lei si pretul cartofilor variaza intre 1,5 si 2 lei kilogramul. In ceea ce priveste pretul fructelor de sezon, un kilogram de mere de la producator costa intre 2 si 4 lei kilogramul, perele pot fi cumparate cu 7 lei kilogramul, un kilogram de struguri costa 6-8 lei, iar gutuile pot fi cumparate cu 7 lei kilogramul. O familie va cheltui pentru masa de sarbatori circa 70 lei pentru carnea pentru friptura, 45 lei pentru carnea tocata pentru carnati si sarmale. Pentru aperitive va fi nevoie de aproximativ un kilogram de cascaval, care costa cel putin 20 lei, sau branza, care ajunge la 15 lei kilogramul. De asemenea, maslinele, rosiile si castravetii vor creste costul cumparaturilor cu inca 40 lei. Pe langa acestea, 20 lei vor costa iaurtul, untul si laptele, necesare pentru unele prajituri, ouale vor costa intre 10 si 15 lei, iar un kilogram de orez 5 lei.


Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1869 (s) | 22 queries | Mysql time :0.021288 (s)

loading...