Actualitate

Cinci medici anchetati la Maternitatea Elena Doamna. Unul dintre ei este sotia unui chirurg cunoscut in Iasi

Publicat: 11 sept. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Ancheta in cadrul Maternitatii Elena Doamna din Iasi @ Cinci medici vor trebui sa dea nota explicativa vizavi de un caz extrem de grav @ Mai multe institutii sunt implicate in aceasta ancheta

La Maternitatea Elena Doamna din Iasi a fost declansata o ancheta interna, dupa ce sotul unei gravide a adus acuzatii grave, inclusiv de ucidere din culpa. Constantin Ciobanu a sustinut ca sotia sa a trecut prin chinuri groaznice timp de sapte ore, deoarece medicul de garda nu a fost gasit pe timpul noptii in unitatea medicala, si copilul pe care il asteptau cu sufletul la gura s-a nascut mort. Barbatul din Iasi a precizat ca sotia lui ar fi putut fi alaturi de pruncul mort, daca anestezistul nu ar fi cerut sa se intre de urgenta in sala de operatie pentru cezariana, asta a doua zi dimineata, dupa o noapte in care medicii nu au intervenit. Ieri, in maternitate a fost declansata o ancheta interna pentru a se stabili ce s-a intamplat de la internarea gravidei, 8 septembrie, ora 10.00, pana a doua zi, dimineata, la ora 6.50, cand Ioana Ciobanu, de 26 ani, a fost dusa in sala de operatie pentru cezariana

Medicii de garda nu au fost de gasit

Gravida a fost monitorizata pe perioada sarcinii, timp de noua luni de zile, de dr. Simona Niculescu din maternitatea mentionata, la cabinetul privat din soseaua nationala. Sotul tinerei a tinut sa precizeze ca a platit absolut toate analizele, testele, retetele eliberate de medicul obstetrician Simona Niculescu, sotia prof. dr. Dan Niculescu de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi. La cabinetul privat al obstetricianului Niculescu lucreaza si dr. Mihaita Burniche, medic rezident in anul intai la Maternitatea Elena Doamna. Niciunul dintre cei doi medici nu au competenta in ecografie, dar au monitorizat sarcina gravidei timp de noua luni. Mai grav, luni dimineata, la ora 9.00, cand Ioana s-a prezentat, impreuna cu sotul in triajul maternitatii, dr. Mihaita Burniche i-a facut din nou ecografie. Luni, 8 septembrie, conform graficului de garzi aprobat de managerul si directorul medical al maternitatii, de garda era dr. Doina Iancu pe obstetrica si dr. Daniela Badoi pe ginecologie. Sotul gravidei a precizat ca in noaptea de luni spre marti niciuna dintre cele doua doctorite nu a fost de gasit. Acesta sustine ca dr. Doina Iancu a ajuns in maternitate marti dimineata, in jurul orei 6.30, cu un taxi.

Nu am gasit nicaieri medicul de garda. Am sunat si la 112 sa spun ca in maternitate nu este medic de garda, dar probabil au crezut ca fac o gluma. Sotia era in sala de travaliu asistata de o infirmiera care nu mi-a raspuns cand am intrebat-o unde il pot gasi pe medicul de garda. La ora 6.30 cand am coborat sa platesc taxiul pentru cumatra mea pe care am rugat-o sa vina la spital, a intrat un taxi pana in spatele triajului de unde a coborat o doamna cu coronita pe cap. Mai tarziu am aflat ca era doctorita Doina Iancu. Mi-a atras atentia coronita pentru ca o vazusem dimineata in triaj, cand am venit cu sotia. Marti dimineata, cand sotia a fost dusa in sala de operatie a fost operata de medicul Sargu Gabriela„, a declarat Constantin Ciobanu. Medicul Gabriela Sargu nu figura pe lista de garzi. Sotia acestuia a tinut sa nasca natural, pentru ca nu si-au permis sa plateasca o operatie de cezariana, deoarece s-au interesat si costa intre 1200 si 4000 de lei.

Doctorii se ancheteaza intre ei

Ancheta va fi condusa de directorul medical al maternitatii, conf. dr. Razvan Socolov, care este anchetat, la randul sau, pentru ca a nenorocit o tanara de 19 ani pe care a operat-o pentru o sarcina extrauterina. Fata a fost salvata dupa ce a fost operata de inca patru ori de alti medici si a stat in coma saptamani intregi. „Este in desfasurare o ancheta interna si la sfarsit vom da un comunicat de presa. Comisia este formata din director medical, sefi de sectie si asistentele sefe. Se investigheaza activitatea tuturor celor care au avut legatura cu cazul„, a declarat conf. dr. Razvan Socolov, director medical al Maternitatii Elena Doamna din Iasi.

Ministerul a cerut o informare completa asupra cazului

Tot ieri, reprezentantii Ministerului Sanatatii au solicitat directorului Directiei de Sanatate Publica Iasi o informare asupra acestui caz. „De dimineata (ieri – n.r.) am o discutie permanenta cu Ministerul Sanatatii care a solicitat o informare preliminara a acestui caz. Conducerea maternitatii ne-a informat printr-o adresa scrisa ca efectueaza o ancheta interna urmand sa ni se prezinte concluziile finale. Ei au spus ca in cursul zilei de maine (astazi – n.r.) ancheta va fi finalizata. Din cate au spus cei din conducerea maternitatii, in spital era medic de garda. Nu au precizat locul unde se afla medicul de garda sau unde ar fi putut fi gasit. Ministerul Sanatatii a cerut sa-i transmitem rezultatele finale ale anchetei interne din maternitate. Daca familia va depune o sesizare si la Directia de Sanatate Publica, vom analiza cazul si in comisia de malpraxis„, a declarat conf. dr. Lucian Indrei, director al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi. Constantin Ciobanu doreste sa afle adevarul si medicii sa-i explice cum a fost posibil sa vina la maternitate cu un fat sanatos si sa plece acasa cu un copil mort. Acesta va depune o sesizare si la Colegiul Medicilor din Iasi si la Directia de Sanatate Publica Iasi.

Adauga un comentariu