News Flash:

Cocktail-urile reusite sunt facute de specialisti

24 Decembrie 2008
4746 Vizualizari | 3 Comentarii
Marian Vartic
• Pentru multi, cocktail-ul este un amestec de bauturi care au o oarecare aroma si un oarecare gust • Pentru altii, cocktail-ul reprezinta o arta adevarata, in care amestecul de bauturi este echilibrat, bine dozat, substantele sunt bine cantarite, iar imbinarea acestora conduce la un gust cu totul special • Din discutiile purtate cu barmanii din cele mai reprezentative cluburi, cel mai consumat cocktail din Iasi este Pina Colada • "In general, oamenii nu prea stiu ce beau si nici ce vor sa bea. Multi cer un cocktail pentru ca este mai de efect, mai de fite decat restul bauturilor", a spus Gabi Baesu, barman in Dublin Pub • Pentru a consuma un cocktail extrem, femeile trebuie sa se dezbrace


Pentru multi, cocktail-ul este un amestec de bauturi care au o oarecare aroma si un oarecare gust. Pentru altii, cocktail-ul reprezinta o arta adevarata, in care amestecul de bauturi este echilibrat, bine dozat, substantele sunt bine cantarite, iar imbinarea acestora conduce la un gust cu totul special.

Chiar daca pentru consumatorii de rand un cocktail nu inseamna nimic special, in Iasi sunt aproximativ 15 barmani care au transformat aceasta bautura intr-un lucru cu totul special. Pun suflet in fiecare picatura. Fiecare pahar care ajunge pe masa clientului contine pasiunea barmanului de a crea o bautura cu totul aparte. Din discutiile purtate cu barmanii din cele mai reprezentative cluburi, cel mai consumat cocktail din Iasi este Pina Colada. Acesta apare in aproape toate meniurile de la cluburile din Iasi. Este un cockail alcoolic care provine din America Latina. Clasicul cocktail Pina Colada este apreciat in intreaga lume, datorita combinatiei exotice de crema de nuca de cocos cu sucul de ananas si cu un rom bun. Cocktail Pina Colada este o bautura de genul long drink, dulce, care se poate consuma la orice ora si in orice ocazie. Acest cocktail Pina Colada este o bautura energizanta, revigoranta si delicioasa. Acesta contine: 50 ml rom alb, 30 ml lichior crema de cocos, 60 ml suc de ananas, bucatele de ananas si frisca. Modul de preparare este urmatorul: se pun toate ingredientele in shaker, impreuna cu putina gheata. Se agita bine si se toarna in pahare Sniffter. In cluburile din Iasi, acesta are un pret mediu de 14 lei.



Oamenii nu stiu ce beau

Barmanii din Iasi sustin ca de cele mai multe ori oamenii care fac diferite comenzi de cocktail-uri nu stiu in realitate ce vor sa bea. "Am intalnit foarte multi clienti care au cerut cocktail-uri fara sa stie ce contin. In general, oamenii nu prea stiu ce beau si nici ce vor sa bea. Multi cer un cocktail pentru ca este mai de efect, mai de fite decat restul bauturilor", a spus Gabi Baesu, barman in Dublin Pub. Acesta are 30 de ani, a facut Facultatea de Medicina Veterinara, insa lucreaza ca barman de aproximativ 10 ani. Nimeni nu-l cunoaste dupa numele din buletin, ci dupa porecla: Passaris. "Mi-am trimis un prieten foarte bun sa-mi duca un pachet la barul la care lucram. Acolo a spus ca are ceva pentru mine, Gabi Baesu, iar colegi mei au spus ca nu lucreaza un asemenea om acolo. Nu stia ca porecla mea este Passaris", a povestit barmanul. Este unul dintre veteranii din acest domeniu. Oricum, barmanii profesionisti din Iasi se cunosc intre ei si pastreaza o legatura stransa, chiar daca lucreaza la cluburi concurente. Multi dintre ei se intalnesc la cursuri speciale facute pentru a fi un barman cat mai bun. Aceste cursuri sunt organizate in diferite localitati din tara sau chiar in strainatate. Pentru multe dintre ele, barmanii sunt nevoiti sa scoata din buzunar sume considerabile. Un singur curs de barman poate ajunge si la cateva mii Euro. "Pana in prezent, eu am cheltuit aproximativ 1000 Euro pe astfel de cursuri. La aceste cursuri, noi, barmanii, ne cunoastem, socializam, facem schimb de idei. Ne intalnim destul de des si la cursuri de brand. Brandurile mari organizeaza astfel de cursuri pentru ca barmanii sa fie cat mai bine pregatiti si sa poata face lucruri speciale. Firmele producatoare de bauturi organizeaza destul de des astfel de cursuri profesionale", a mai spus Gabi Baesu. Acesta a lucrat in mai multe cluburi din Iasi, insa in ultimii ani a ramas in Sunday`s, actualul Dublin Pup, de la Casa de Cultura a Studentilor.



Patru cocktail-uri speciale

Pentru perioada sarbatorilor, barmanii recomanda patru tipuri diferite de cocktail. Cosmopolitan este un cocktail care contine 2 shot Absolut Citrus Vodka, 25 ml Cointreau, 50 ml cranberry juice, 1 pepenas lime stors. Acest cocktail se prepara prin metoda shake. Istoric, acest cocktail a aparut prin anii 1980. Specialistii sustin ca ar avea originea in comunitatea homosexualilor din Massachusetts, Minnesota sau San Francisco. Dale Degroff este cel care a definit reteta de baza, iar aceasta a fost publicata pentru prima data in revistele de specialitate din New York. Prin filmul Sex and the City, acest cocktail a beneficiat de o popularizare intensa. Cocktail-ul Caipirinha se prepara prin metoda muddle si contine 50 lime, 2 shot cachaca, 1 lingurita zahar brun. Ca origine, cachaca este o bautura spirtoasa distilata din sucul trestiei de zahar. Este bautura traditionala a Braziliei, fiind denumita si rum agricole. Brazilienii consuma peste doua miliarde litri anual. Un alt cocktail, care se face prin metoda build (in paharul clientului), este Cuba Libre. Acesta contine: 2 shot rom alb, top with cola, 1 sau 2 pepenas lime stors. Acest mixt clasic si-a primit numele de la un grup de soldati americani in anii 1890, cand s-au adunat intr-un bar din Havana si au comandat barmanului un amestec de rum si noua bautura acidulata coca-cola. De asemenea, un alt cocktail recomandat de sarbatori este Daiquiri. Contine: 2 shot rom, 50 ml shot Fresh lime juice, 25 ml shot zahar. Se prepara prin metoda blend. Aceasta bautura a fost creata de Jenning Cox, un inginer american care lucra la o mina in Cuba. A fost creata in anul 1896. Aceasta bautura poarta numele unei mine. Cocktail-ul a ajuns in SUA prin amiralul Lucius Johnson, care a luptat in razboiul spaniol american.



Cocktail-uri extreme

Unele cluburi din Iasi pot face, la comanda, si cocktail-uri extreme. Este vorba despre un gen de bautura facuta mai mult pentru impresia artistica, iar in clubul Skye din Copou se face sigur. Unul dintre cele mai cunoscute astfel de cocktail-uri este banditos. "Metoda de preparare este urmatoarea: se ia fata, se pune pe bar, ii dai servetele sa-si puna sub barbie, dupa care o pui sa-si deschida gura. Este un adevarat ritual. Ulterior se iau doua sticle, una de tequila si una de lichior de cafea, si se toarna din ambele sticle in gura fetei. Aproximativ 20 ml de fiecare. Barmanul trebuie sa fie deja pregatit, sa aiba jumatate de lamaie in gura pe care o stoarce cu dintii in gura fetei. Dupa ce ii toarna si lamaia, ii inchide gura si ii amesteca bautura prin miscare rapida a capului fetei. Este un cocktail de efect. Este mai mult un joc si, bineinteles, se face doar fetelor frumoase", a detaliat Andrei Lovin, barman in Skye. Un alt cocktail extrem este Miniet in bar. Este un cocktail destinat doar femeilor. Acestea trebuie sa se urce pe bar, sa se dezbrace pana la jumatate si sa fie unse cu frisca pe sani. Acea frisca va fi luata pe buzele barmanului si pusa in gura ei alaturi de un amestec de alte bauturi. "Sunt rare momentele in care facem asemenea cocktail-uri. Oamenii prefera cocktail-urile care nu necesita prea mare bataie de cap. Pentru un cocktail conteaza foarte mult ornamentul. Ocupa mult timp sa-i faci un ornament adevarat", a spus Marian Vartic, un alt barman din Skye. Tot in randul cocktail-urilor extreme intra si cele facute cu foc. Se da foc la bautura in fata clientilor.



cocktail-uri extreme
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

cris  | #52036
pepenes? mai bine ii spuneti in engleza wedge
si Pina Colada se face cu blenderul
Anonim  | #52037
ce procarie..si mascariciul ala aschilopat este un `profesionist`?! muahahahaaa
ona genoveva iuliana  | #52038
Buna dimineata,nu conteaza cum este omu daca are talent si iubeste ceea ce face si mai ales pune si suflet este ceva facut cu drag si gust ffoarte delicios nu e frumos sa ii caracterizam pe altii si pe noi sa nu ne vedem vizavi de comentari rusinica sa le fie..................dar barmaniilor mergeti mai departe si ajungeti sus nu va lasati....................va multumesc.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1365 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019670 (s)

loading...