News Flash:

Comandament anticanicula

18 Iulie 2001
1090 Vizualizari | 0 Comentarii
•Echipe mixte alcatuite din angajati ai DSP, DSV, Garzii Financiare, Politiei etc. vor controla firmele din Iasi pentru a descoperi alimentele alterate de caldura

Canicula care s-a abatut asupra Iasului de cateva zile da serios de lucru principalelor institutii descentralizate din judet. Ieri, la Prefectura, a avut loc o intalnire de multe grade intre subprefectul Valentin Soroceanu si reprezentanti importanti ai Directiei Sanitar-Veterinare, Directiei de Sanatate Publica, Garzii Financiare, Politiei, Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului. Scopul acestei reuniuni a fost stabilirea unei strategii comune de combatere a pericolului imbolnavirii cetatenilor din Iasi din cauza consumului unor produse alterate de caldura.
Afirmand ca Primaria nu-si face treaba asa cum ar trebui, pentru ca desi elibereaza autorizatii tonetarilor care sufoca orasul, administratia publica nu mai controleaza ulterior si in cel fel se desfasoara activitatea respectiva, subprefectul Valentin Soroceanu a declarat ca este nevoie de un efort concertat si concentrat de combatere a efectelor produse de caldura mare din ultimul timp.
"Data fiind situatia creata de temperaturile foarte mari din ultimele zile din Iasi si a faptului ca aceste temperaturi afecteaza grav calitatea unor produse alimentare precum carnea, laptele sau ouale, exista pericolul izbucnirii unor epidemii sau a unor toxiinfectii alimentare grave. De aceea, se impun masuri drastice si cu caracter preventiv pentru eliminarea din comert a tuturor alimentelor alterate. Consider ca Prefectura si Primaria trebuie sa se implice serios in aceasta chestiune pentru ca zilnic primim zeci de telefoane de la cetateni care semnaleaza grave abateri de la normele sanitare ale unitatilor in care-si fac cumparaturile", a spus Valentin Soroceanu.
Solutia propusa de cei prezenti la intalnirea de la Prefectura a fost constituirea unor echipe mixte care sa controleze marfurile alimentare comercializate de firmele din Iasi, echipe la care sa participe atat angajati ai DSV, DSP si OJPC dar si salariati ai Politiei si Garzii Financiare. S-a apelat si la ultimele doua institutii pentru ca au existat numeroase cazuri in care intreprinzatorii, lezati de "criticile" primite, au vrut sa-i ia la bataie pe inspectorii de la DSV sau OJPC.

DSV ii avertizeaza pe consumatorii de carne, oua si lapte

Seful Directiei Sanitar-Veterinare, medicul Vasile Hritcu, a declarat ca aceasta intrevedere a fost necesara deoarece, din cauza caniculei, se impun masuri deosebite in aceasta vara.
Hritcu i-a sfatuit pe ieseni sa fie foarte atenti cand cumpara carne, oua si lapte, care au un termen de garantie mai mic decat cel inscris pe ambalaj. In privinta carnii, acest lucru se datoreaza faptului ca instalatiile frigorifice din Iasi nu fac fata valului de caldura. Daca afara sunt mai mult de 25 de grade, atunci congelatoarele isi pierd din eficienta, produsele pastrate in ele, fiind decongelate si congelate succesiv, ceea ce conduce la alterarea marfii. De aceea, este nevoie ca sacrificiul animalului sa aiba loc seara, iar consumul carnii sa se realizeze a doua zi. Stocurile de carne sunt interzise. La fel, ouale trebuie consumate dupa cel mult 10 zile si nu dupa 20 de zile cat este considerata garantia acestui produs. De asemenea, laptele trebuie comercializat pana la ora 8.00. Momentan, nu exista cazuri de transmitere de boli de la animal la om pe raza judetului Iasi. Insa, acest pericol nu este exclus in totalitate, cu atat mai mult cu cat in 72 de comune ale Iasului exista cazuri de vite bolnave de leucoza.
Pana acum, DSV Iasi a aplicat 338 de amenzi, insumand 300 de milioane de lei, si a confiscat produse alimentare alterate in valoare de aproape un miliard de lei.

Tonetarii vand produse alterate

Nici Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului nu a stat degeaba in aceasta perioada. Din cele spuse de Ion Haraga, seful OJPC, au fost aplicate amenzi in valoare de 60 de milioane de lei si a fost confiscata marfa de 250 de milioane de lei. De asemenea, au fost inchise trei unitati care produceau paine.
"Cei opt inspectori ai OJPC vor continua sa inspecteze societatile de pe raza Iasului si acolo unde se impune acest lucru se va aplica legea", a precizat Haraga, care a mai spus ca problemele cele mai mari le ridica tonetarii.

Consumatorul din Romania nu este educat

Dupa parerea Corneliei Teodorescu, inspector sef in cadrul Directiei de Sanatate Publica, sistemul sanitar din Romania nu-si poate permite sa suporte inconstienta atat a comerciantului cat si a consumatorului. Primul vinde produse de proasta calitate si alterate de caldura, al doilea le consuma, desi i se atrage atentia sa nu faca acest lucru. Acest neajuns se datoreaza lipsei de educatie a consumatorului din Romania.
"Daca un om nu este in stare sa respecte niste reguli, atunci sa plece din oras", a spus inspectorul de la DSP, care a deplans faptul ca, desi pensionarii reusesc sa-si plateasca intretinerea, salariatii raman de fiecare data restantieri.
Cornelia Teodorescu a mai sfatuit iesenii sa iasa cat mai putin din casa, iar atunci cand totusi o fac, sa-si acopere capul. De asemenea, trebuie consumate cat mai multe lichide pentru a contracara deshidratarea puternica.
Catalin ONOFREI
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2109 (s) | 24 queries | Mysql time :0.020482 (s)

loading...