National

Calitatile primarului ideal

Publicat: 12 iun. 2008
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Calitatile primarului ideal
1

• Primarul ideal ar trebui sa fie lider al comunitatii, bun gospodar si o persoana empatica • Peste 36% dintre subiectii sondajului eJobs considera ca boala profesionala cea mai intalnita la un primar este chiulangita cronica • Circa 60% dintre respondenti apreciaza ca ocupantul fotoliului de primar trebuie sa fi absolvit studii de administratie publica

Primarul ideal ar trebui sa fie lider al comunitatii locale, un bun gospodar, o persoana empatica si licentiat in Administratie Publica, potrivit unui studiu eJobs realizat online in perioada 28 mai-8 iunie. Peste jumatate dintre romani (58,6%) s-au gandit cel putin o data ca ar fi buni sa ocupe fotoliul de primar, mentioneaza studiul eJobs, care analizeaza periodic opiniile si perceptiile utilizatorilor sai cu privire la anumite joburi. Romanii au mai spus si ca ar vrea ca primarii lor sa fie mai prezenti, peste 36% considerand ca boala profesionala cea mai intalnita la un primar este chiulangita cronica, majoritatea exprimandu-si dorinta ca edilul comunitatii locale sa actioneze mai mult in beneficiul orasului si al oamenilor si mai putin in interes propriu. Peste doua treimi dintre respondenti (68,57%) considera ca principalul avantaj care vine odata cu obtinerea fotoliului de primar este satisfactia ca poate face ceva pentru comunitate, numai 14% declarand ca avantajul l-ar putea constitui banii, relatiile sau notorietatea.

Perceptia romanilor asupra functiei de primar, in general, nu este una negativa, 48,46% dintre participantii la studiu considerand primarul drept lider al comunitatii locale, in timp ce numai 9,18% il suspecteaza ca ar fi coordonatorul speculantilor din comunitatea pe care o conduce. Pe de alta parte, cei care au luat parte la studiu au spus ca isi doresc sa aiba un primar uman, 27% considerand ca acesta trebuie sa manifeste empatie fata de concetatenii sai, in timp 20,23% cred ca edilul nu trebuie sa aiba neaparat studii, ci mai degraba sa fie om de buna credinta, de bun simt. Totodata, potrivit studiului, romanii nu desconsidera abilitatile profesionale ale primarului, circa 60% dintre respondenti apreciind ca ocupantul fotoliului de primar trebuie sa fi absolvit studii de administratie publica, in timp ce 40% spun ca una dintre calitatile importante ale unui primar este aceea de bun gospodar si de administrator al bugetului local. Rezultatele studiului arata ca primarul ideal este, in viziunea romanilor, licentiat in Administratie Publica, lider al comunitatii locale, un bun gospodar si o persoana empatica. Ancheta a fost realizata pe site-ul eJobs.ro, pe un esantion de aproximativ 800 de persoane cu varste cuprinse intre 17 si 56 de ani. Dintre cei 800 de respondenti, 56,8% sunt femei si 43,2% barbati. „In contextul alegerilor locale, am considerat relevant sa organizam o ancheta despre jobul de primar, o meserie existenta de altfel si in Nomenclatorul de Profesii. Spre deosebire de celelalte meserii la care sunt specificate criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca cineva pentru a fi indreptatit la practicarea acelei meserii, in cazul jobului de primar nu exista astfel de criterii. Tocmai de aceea ni s-a parut oportun sa aflam ce opinie au romanii despre aceasta profesie”, a declarat Laura Chilom, HR Consultant la eJobs, referindu-se la motivele care au determinat realizarea analizei.

Tags:
Adauga un comentariu