Eveniment-Social

Licenta – ultima suta de metri

Publicat: 31 mai 2002
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Licenta - ultima suta de metri
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:33418;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Mai sunt doua saptamani pana cand absolventii din invatamantul superior vor sustine examenul de licenta •Nu sunt modificari semnificative fata de anul trecut •Inscrierea pentru prima data la licenta este gratuita; se percepe doar o taxa de 100.000 de lei pentru obtinerea certificatului de competenta lingvistica

Peste doua saptamani, studentii din anul terminal la universitatile iesene vor sustine examenul de licenta. Ministerul Educatiei si Cercetarii a stabilit cadrul general de organizare a examenelor terminale pentru invatamantul superior, respectiv absolvire, licenta, diploma, selectie sau disertatie, inca de acum sase luni. Acestea se organizeaza si se desfasoara potrivit prevederilor MEC si ale metodologiilor aprobate de Senatele universitare ale institutiilor de invatamant superior organizatoare. Pentru forma de lunga durata, specializarile din domeniile arhitectura, stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice se finalizeaza prin examen de diploma, iar celelalte specializari, prin examen de licenta. Examenul de absolvire, examenul de licenta si examenul de diploma constau, fiecare, din doua probe, si anume: prima proba – evaluare cunostinte fundamentale si de specialitate; proba a doua – prezentare si sustinere lucrare de licenta sau proiect de diploma. Examenul de disertatie (la terminarea studiilor postuniversitare) consta dintr-o singura proba: prezentare si sustinere disertatie. La fiecare in parte, examinarea se incheie prin acordarea unei note, nota de promovare fiind cel putin 5, cu exceptia examenului de disertatie la care nota de promovare este de cel putin 6. Un examen este promovat daca toate probele componente sunt promovate in aceeasi sesiune, iar media aritmetica a notelor acordate – media de promovare a examenului – este de cel putin 6. Comisiile pentru examene – denumite in continuare la fel – se stabilesc prin decizia rectorului institutiei organizatoare, la propunerea consiliilor de facultate, colegiu sau departament, astfel incat membrii unei comisii de examen sa fie: in numar de minimum trei cu gradul profesional de cel putin sef de lucrari sau lector universitar, cu exceptia presedintelui, care trebuie sa fie profesor universitar sau conferentiar universitar. Continutul fiecarui examen se stabileste de catre institutia organizatoare.

Calendarul licentelor pe universitati

Startul il da Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, prin Facultatea de Agricultura, ai carei studenti dau proba scrisa pe 3 iunie, iar pe 6/7 iunie sustin proiectul de diploma. Urmeaza si celelalte facultati, de Horticultura, Zootehnie si Medicina Veterinara, pana pe data de 10 iulie. Studentii Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” vor intra la proba scrisa incepand cu 14 iunie, iar in maximum o saptamana vor prezenta pe rand lucrarea de diploma. A treia din punct de vedere cronologic este Universitatea „Al.I. Cuza”, care incepe cu probele scrise pe 22 iunie, iar in intervalul 26-30 iunie se va da proba orala. Doar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” licenta este nationala si se va sustine in luna septembrie. Actele necesare pentru inscrierea la ultimul examen din facultate sunt: copie legalizata a certificatului de nastere si a celui de casatorie, doua fotografii color tip pasaport, un exemplar din lucrarea de licenta si chitanta de plata a taxei pentru certificatul de competenta lingvistica, de 100.000 de lei. Inscrierea la licenta pentru prima data se face gratuit. In caz de neprezentare sau nepromovare, se mai organizeaza o sesiune de licenta in luna februarie, taxa care se percepe variind intre 1-1,5 milioane de lei, in functie de specificul fiecarei universitati.
Alina ZAHARIUC

Adauga un comentariu