Actualitate

MEC a adus noutati metodologiei de incadrare a pesonalului didactic

Publicat: 21 mart. 2002
_____ Vizualizări 0 Comentarii
MEC a adus noutati metodologiei de incadrare a pesonalului didactic
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:31765;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Noua metodologie vine in ajutorul profesorilor titulari si reduce numarul de suplinitori

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi a primit zilele trecute de la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) metodologia privind normele didactice, completarea normelor didactice si incadrarea personalului didactic. „Desi planurile de ore raman cele aprobate in aprilie 2001 prin ordinul Ministerului, in ceea ce priveste incadrarea, in acest an exista cateva elemente noi”, a declarat prof. Mihai Dumitriu, inspector scolar general in cadrul ISJ Iasi.
Astfel, formatiunile de studii clase de elevi trebuie sa fie organizate spre limita maxima prevazuta in lege, limita care la categoria grupe este de 20 de elevi si media de 15, la ciclul primar 25 limita si 20 media, la gimnazial intre 25 si 30 limita si media 25, iar la liceal si profesional intre 25 si 30 limita maxima si media 25. La capitolul norme didactice, completarea acestora se poate face pentru situatiile in care cadrele didactice au cel putin o jumatate de norma si numai daca nu exista posibilitatea completarii cu ore de specialitate la doua unitati de invatamant. Daca acest lucru era valabil numai in mediul rural, de acum inainte se va aplica si in mediul urban. Ca o noutate, in unitatile unde functioneaza un singur rand de clase sau clase simultane, norma didactica cuprinde ore prevazute in planul cadru din aria curriculara care corespunde specializarii cuprinse pe diploma. „Daca un profesor preda obiectul fizica, acesta va mai putea primi si ore de chimie sau de biologie”, a tinut sa precizeze Mihai Dumitriu.
In invatamantul gimnazial din mediul rural, in mod exceptional, norma didactica se poate completa cu ore de la orice disciplina din planul de invatamant, pana la reducerea totala a orelor de specialitate. Prin acest punct prevazut in noua metodologie emisa de MEC, vor fi ajutati titularii, in timp ce numarul de suplinitori va fi restrans. „Sa luam exemplul unui profesor de matematica ce are patru ore. Acesta nu are norma intreaga, dar ii pot fi atribuite alte ore, urmand ca el sa fie platit ca profesor calificat. Astfel, noi nu vom mai da ore celor necalificati”, a adaugat Mihai Dumitriu.
In invatamantul primar, un invatator care detine atestat de limba poate preda la plata cu ora atat la clasa sa, cat si la alte clase unde invatatorii nu au acest atestat si unde nu exista cadre didactice care predau limbi straine. Din anul scolar viitor, limbile moderne la clasele cu predare intensiva se vor preda cu intreaga clasa si nu asa cum se proceda pana acum. Tot ca o noutate, obiectul cultura civica va putea fi predat de absolventii facultatilor de Stiinte Politice si Administrative, Filosofie – Istorie, Filosofie, Istorie, Drept, Pedagogie, Sociologie, Psihosociologie si de Comunicare. In invatamantul liceal, filiera tehnologica, invatamant profesional, scoli profesionale si de ucenici, instruirea practica in saptamanile comasate si instruirea practica in laboratoarele tehnologice se efectueaza tot cu clasa intreaga.
Marius HALCIUG

Adauga un comentariu