Eveniment-Social

Medicii tineri sunt acuzati de sefii lor de incompetenta clinica

Publicat: 31 mai 2006
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii tineri sunt acuzati de sefii lor de incompetenta clinica
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:70344;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Medicii tineri sunt acuzati de incompetenta clinica tocmai de catre cei care le-au pus bisturiul in mana •Medici pensionari sustin ca nu pot fi inlocuiti, pentru ca medicii tineri nu sunt bine pregatiti •Inseamna ca acestia nu s-au preocupat de formarea si educarea profesionala a medicilor tineri •”Trebuie sa facem si loc persoanelor tinere si sa facem un echilibru intre profesionalism, competenta si varsta”, sustine directorul DSP

Medicii aflati la varsta de pensionare si care detin monopolul in spitalele iesene au reusit sa puna pumnul in gura medicilor tineri si sa ii ameninte atunci cand indraznesc sa-si exprime un punct de vedere vizavi de o anumita situatie care tine de profesie sau sistemul sanitar, in general. Pentru ca noile norme legislative ii obliga sa se pensioneze pe medicii varstnici, unii dintre acestia au tinut sa afirme ca sunt de neinlocuit, pentru ca medicii tineri sunt slab pregatiti. „Recunosc ca medicii tineri nu au experienta clinica, la patul bolnavului. Nu cunosc cazuistica. Asta o capeti in timp, prin munca zi de zi la patul bolnavului. Una este sa stii teorie si alta este sa cunosti practica. Sa nu uitam ca un doctor invata pana la 35 de ani. Trebuie sa facem diferenta intre un medic cu 30 de ani vechime si altul cu 5 ani. Nu se compara unul cu altul. Eu am avut prima functie de conducere la varsta de 48 de ani, cand am fost numit directorul Spitalului Spiridon”, a declarat ieri prof. dr. Eugen Tarcoveanu. Majoritatea medicilor tineri s-a simtit jignita de faptul ca tocmai cei care le-au indrumat pasii spre aceasta meserie ii critica, in ciuda faptului ca, de multe ori, au muncit in locul domnului profesor. Medicii nu s-au opus, pentru ca oricat de bine pregatiti ar fi nu se pot ridica la gradul de profesor peste noapte, asa cum au promovat o sumedenie de doctori din Iasi. Aceasta cu atat mai mult cu cat multi dintre medicii tineri au doctorate sau diverse examene pe care le sustin cu aceeasi domni profesori. Multe clinici din spitalele sunt formate din medici tineri care au dobandit performante remarcabile, si asta nu datorita domnului profesor pensionar. „Am incredere deosebita in medicii tineri. La Spitalul de Urgenta este un colectiv de medici tineri care au demonstrat ca stiu sa trateze cazuri extrem de complicate. Indiferent de conditiile grele prin care am trecut, am facut medicina. Rezultatele obtinute de medicii tineri in acest spital pot fi oricand verificate”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primire Urgente, unul dintre medicii tineri.

Rusinea medicilor straini

De teama sa nu fie luati in vizor de domnii profesori pensionari, unii medici au fost mai rezervati si li s-a pus un nod in gat atunci cand au vrut sa spuna adevarul despre ceea ce se intampla. Practic, medicii pensionari sustin ca medicii tineri nu sunt bine pregatiti, pentru ca ei sunt cei care i-au invatat meserie. Daca afirma ca medicii nu sunt bine pregatiti, acesta este rezultatul muncii lor, cei care nu s-au preocupat de formarea si educarea profesionala a studentilor de la Universitatea de Medicina si Farmacie, unde medicii pensionari sunt cadre didactice. „Eu l-am operat si pe unul dintre profesorii mei. Asta inseamna ca nu sunt bine pregatit? Consider ca am invatat ceva meserie si profesorul meu a avut incredere in cunostintele mele din moment ce a acceptat sa fie operat de mine”, a declarat dr. Iustin Mihailov, medic neurochirurg. Un coleg al acestuia, dr. Ziad Fayad, nu intelege ce se intampla la noi in tara, pentru ca in strainatate nu sunt astfel de probleme. „In strainatate, indiferent de pozitia pe care o ai ca medic, la varsta de 65 de ani te pensionezi. Nu sunt discutii de genul acesta, ca in Romania. Nu pot sa stiu ce se intampla. Eu stiu ca sunt medici tineri buni”, a declarat dr. Ziad Fayad. Directorul Directiei de Sanatate Publica, conf. dr. Mihnea Hurmuzache, recunoaste ca sunt foarte multi medici tineri buni care au ajuns someri. „Problema pensionarii ar trebui privita intr-un mod realist de toti medicii. Sunt foarte multi medici tineri buni pe care tot noi i-am facut someri de lux. Sunt de acord ca acolo unde trebuie sa facem loc persoanelor mai tinere si sa existe un echilibru intre profesionalism, competenta si varsta”, a declarat directorul Hurmuzache.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu