Actualitate

Medicul Moraru este raspunzator de moartea copilului

Publicat: 24 iul. 2005
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Moraru este raspunzator de moartea copilului
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:60831;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Examenul anatomo-patologic efectuat copilului Ioan Rusu, care a decedat din cauza ca a fost diagnosticat incorect, confirma ceea ce a fost stabilit la necropsie •Copilul a decedat din cauza tuberculozei pulmonare, dar investigatiile prof. dr. Dan Moraru au stabilit un alt diagnostic •La Serviciul de radiologie figureaza doar o radiografie pulmonara a baietelului, cea din Reanimare, unde copilul era in stare critica •Medicul Moraru a refuzat sa-si expuna punctul de vedere si s-a incuiat in cabinet

Rezultatele examenului anatomo-patologic privind decesul copilului Ioan Rusu au evidentiat inca o data ca acesta a decedat din cauza tuberculozei, desi a fost tratat pentru rectocolita ulcero-hemoragica. Baietelul, in varsta de 13 ani, din comuna ieseana Tibana, a decedat la Spitalul Sf. Maria in Sectia de Reanimare. Dupa deces, examenul macroscopic a stabilit ca Ioan Rusu a murit din cauza tuberculozei generalizate. Cauza decesului a fost confirmata si de examenul anatomo-patologic, unde a fost stabilit ca baietelul era foarte infectat. Copilul a fost internat in data de 27 iunie in Clinica de gastroenterologie si de investigatiile medicale ale acestuia s-a ocupat prof. dr. Dan Moraru, seful clinicii. Dupa cum sustin o parte dintre medicii de specialitate, tratamentul aplicat pentru rectocolita ulcero-hemoragica (inflamarea cronica a colonului) i-a afectat foarte mult tuberculoza pulmonara, care nu a fost deloc tratata. Tot la necropsie s-a constatat ca pleura era lipita de cutia toracica, ceea ce inseamna ca acest copil avea o suferinta pulmonara de mai multe luni de zile. Mai mult, prof. dr. Dan Moraru trebuia sa acorde o mare importanta si faptului ca tatal baiatului sufera de tuberculoza si provine dintr-o comuna in care exista focare de tuberculoza. Toate aceste lucruri trebuiau mentionate in fisa de observatie, la rubrica anamneza, si nu trebuia sa excluda din start o posibila boala pulmonara, mai ales ca Ioan Rusu slabise 10 kilograme numai intr-o luna, situatie intalnita la bolnavii pulmonari, la cei suferind de SIDA sau cancer. Starea de sanatate a copilului se agrava de la o zi la alta iar prof. dr. Dan Moraru nu a fost in stare sa gaseasca o cauza sau sa se consulte cu alti medici. Copilul a fost transferat in Sectia de reanimare si, dupa aproximativ o saptamana, a murit. Aici i-a fost facut o evaluare complexa a starii de sanatate si s-a stabilit diagnosticul de tuberculoza. Conform declaratiilor facute de dr. Florian Cristogel, seful Sectiei de Reanimare, copilului i-a fost facut o radiografie pulmonara si in Clinica de gastroenterologie. Aceasta este o minciuna gogonata, pentru ca in registrul de la Serviciul de radiologie nu figureaza numele copilului Ioan Rusu si nici realizarea vreunei radiografii pulmonare a acestuia. O singura radiografie exista pe numele acestuia, cea efectuata cand deja baietelul se afla in Sectia de Reanimare.

Incuiat in cabinet

Prof. dr. Dan Moraru a refuzat sa dea orice declaratie in privinta acestui copil. Acesta a avut o reactie greu de inteles: s-a incuiat in cabinet, impreuna cu prof. dr. Evelina Moraru, si cu greu a deschis usa si doar medicilor. Din acest comportament se poate deduce ca prof. dr. Dan Moraru nu si-a facut datoria de medic fata de acest copil si are ceva de ascuns. Din moment ce un medic a facut tot posibilul pentru a salva viata unui pacient, dar acesta a decedat, poate merge cu fruntea sus fara sa fie nevoie sa se incuie in cabinet. Ce l-a speriat atat de tare pe seful Clinicii de gastroenterologie de a reactionat astfel? Toate acestea s-au intamplat dupa ce sotia acestuia, prof. dr. Evelina Moraru, timp de doua zile, a tot scaldat-o spunand ca prof. dr. Dan Moraru ba este la spital, ba este acasa la mama sa, ba face contravizita, dar nu era nicaieri.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu