Eveniment-Social

N-am venit sa-ti tulbur somnul

Publicat: 08 iul. 2008
_____ Vizualizări 0 Comentarii
N-am venit sa-ti tulbur somnul
1

Am aflat, din cotidianul britanic „The Sun”, ca un anume Lee Hadwin, cetatean galez in varsta de 33 de ani, picteaza cu mult har in timpul somnului. Ca sa nu se creada ca-i goanga, prietenii l-au si imortalizat pe pelicula in timpul actului artistic oniric; asa, pentru a inlatura orice dubiu. Mai ales ca, treaz fiind, din penelul galezului nu ies niciodata mai mult decat niste mazgalituri fara valoare.
Acest caz mi-a produs cateva zambete destul de largi, amintindu-mi de-o celebra si o foarte inspirata epigrama de-a badiei Pastorel Teodoreanu, epigrama adresata lui Nicolae Iorga, pe cand acesta din urma conducea ziarul „Neamul romanesc”:

Cand doarme inteleptul domn,
Trei stenografe-l urmaresc,
Caci ce viseaza Iorga-n somn
Apare-n „Neamul romanesc”.

Omniprezenta stiinta a gasit si o explicatie pentru apucaturile artistice onirice. Se stie ca undele „teta” – avand o frecventa ce variaza intre cinci si opt perioade pe secunda – sunt generate de creier atat pe timpul somnului, anume in perioadele cand visam, cat si in starile de transa creativa. Astfel ca, atunci cand punem capul pe perna, nu stim niciodata incotro ne va purta unda cerebrala.
Dar, trecand peste interpretarile stiintei, pentru niste romani ca noi, cazul galezului, pictor in somn, nu are nimic deosebit. Noi, la nivel de tara, ne putem lauda cu performante mult mai notabile, cei mai multi dintre cetateni purtandu-se de parca sangele le-ar fi plin de somnifer. Avem functionari publici care-si presteaza serviciul dormind; ne putem lauda cu spicherite care prezinta stirile adormite; detinem politisti care-si fac datoria in timpul somnului, veghind la buna aplicare a unor legi concepute de parlamentari care sforaie de mama focului in sedinte…
Poate n-ar strica sa ne amintim olecuta de Oliviu Gherman, fost presedinte al Senatului, care tragea la aghioase din cele mai yoghine pozitii, fiind deseori surprins pe cand conducea sedintele in somn, prada unor vise, presupun, senine. Odata, pe cand un parlamentar obisnuit a luat cuvantul la tribuna, intr-o ocazie oficiala, i s-a adresat pentru inceput lui Gherman, scuzandu-se:
– N-am venit sa-ti tulbur somnul…

Adauga un comentariu