Magazin

Pisica poate transmite boli grave la om

Publicat: 07 mai 2007
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pisica poate transmite boli grave la om
1

• Pisica reprezinta principala sursa de infestare, la om, cu microsporia, o dermatomicoza care afecteaza stratul superficial al pielii si parul, boala care apare mai ales la copiii care se joaca mai mult cu pisicile, dar si la adultii care ingrijesc aceste feline • Afectiunea este foarte contagioasa si se transmite usor la persoanele din aceeasi familie • Favusul este tot o dermatomicoza a pielii capului si a pielii fara par • Felinele se infesteaza de la soareci, sau in urma contactului acesteia cu solul unde ramane ciuperca lasata de rozatoare • La om, boala apare localizat pe pielea capului unde apar ulcere cutanate, iar cand acestea sunt indepartate, zonele afectate sangereaza • In urma unei zgarieturi sau muscaturi de pisica, se poate transmite omului o boala numita limforeticuloza benigna de inoculare, afectiune caracterizata printr-o leziune cutanata cu inflamarea ganglionilor si insotita de febra

Ca si cainele, pisica poate transmite omului o serie de boli infectioase, virale, parazitare sau micotice. Majoritatea familiilor au acasa un caine sau o pisica si o parte dintre acestia nu iau in consideratie bolile pe care le pot transmite animalele de companie, undele dintre acestea grave. De exemplu, pisica reprezinta principala sursa de infestare, la om, cu microsporia, o dermatomicoza care afecteaza stratul superficial al pielii si parul. Boala apare mai ales la copiii care se joaca mai mult cu pisicile, dar si la adultii care ingrijesc aceste feline. Afectiunea este foarte contagioasa si se transmite usor la persoanele din aceeasi familie, sub aspectul focarelor epidemice familiale. La pisica, microsporia apare sub forma unor placi rotunde, de dimensiuni variabile, acoperite cu mici coji de culoare cenusie. La felina, leziunile sunt localizate cel mai adesea pe cap, pe gat, pe membrele anterioare si mai rar pe labe si coada. De obicei pisica nu prezinta mancarimi, iar pielea se ingroasa la nivelul leziunilor. La copii, ciuperca se instaleaza pe pielea capului, sub aspectul unor placi mari, perfect rotunde, acoperite cu coji, iar firele de par se rup de la radacina. La adult localizarea ciupercii apare pe pielea fara par, sub forma unui herpes, inconjurat de inflamatie.

Dermatomicoza pielii capului

O alta boala pe care pisica o transmite omului este favusul, tot o dermatomicoza a pielii capului si a pielii fara par. Pisicile se infesteaza de la soareci, sau in urma contactului acesteia cu solul unde ramane ciuperca lasata de rozatoare. La pisica leziunile se gasesc pe labe, la baza ghearelor sau urechilor, extinzandu-se pe cap, gat, torace si abdomen. La om, favusul este localizat pe pielea capului unde apar ulcere cutanate, iar cand acestea sunt indepartate zinele afectate sangereaza. In localizarea pe pielea capului apar ulcere cutanate de culoare galbena si zonele afectate degaja un miros respingator. In cazul netratarii apar zone unde parul cade chiar pe suprafete mari. Criptococoza este o alta micoza transmisa de la pisica cu localizari cutanate pulmonare sau meningiene. La pisica boala se localizeaza in plamani. Felina are unele simptome cum ar fi tuse, scurgeri nazale, respiratie greoaie, lipsa poftei de mancare si slabire progresiva. La om, aceasta boala, criptococoza are o forma nervoasa foarte grava, meningoencefalita si una cutanata.

Pericolul zgarieturilor si al muscaturilor

Zgarieturile sau muscaturile de pisica pot avea urmari foarte grave. In urma unei zgarieturi sau muscaturi de pisica, aceasta poate transmite omului o boala, numita limforeticuloza benigna de inoculare, boala caracterizata printr-o leziune cutanata, cu inflamarea ganglionilor si insotita de febra. La pisica boala nu se manifesta clinic, pentru ca felina este purtatorul acestui virus. Dupa o perioada de incubatie intre 10 si 40 de zile, in zona intepaturii sau zgarieturii apare, initial, o leziune. Aceasta leziune este insotita de inflamarea ganglionilor regionali si aparitia simptomelor, cum ar fi frisoane, febra, dureri de cap, lipsa poftei de mancare, stare generala rea. Evolutia bolii este benigna, fara urmari grave, daca nu intervin complicatii. Conform celor declarate de medici, tratamentul medicamentos este cu antibiotice, dar se intervine si chirurgical pentru indepartarea abceselor care pot determina reactia ganglionara. Printre complicatiile bolii amintim edemul cerebral, tromboflebite meningiene. De aceea, medicii recomanda sa se evite zgarieturile si muscaturile de pisica si mentinerea unei igiene perfecte a animalului.

Pneumonii de la pisica, la om

Multe pneumonii atipice la om sunt produse de virusuri ce au provocat pneumonii la pisica. In comparatie cu adultii, copiii fac o forma mai grava a bolii. Sub aspect clinic, boala evolueaza acut, cu tulburari respiratorii si modificari radiologice ale plamanilor specifice unei pneumonii. Pentru a evita contaminarea cu aceasta boala, medicii recomanda ca pisica bolnava se fie izolata si dusa intr-o clinica veterinara, iar copilul bolnav trebuie obligatoriu sa fie internat in spital. De asemenea, in unele cazuri trebuie sa se faca dezinfectie si chiar deratizare. Este obligatoriu controlul periodic al pisicii la medicul veterinar, pentru a evita astfel de imbolnaviri.

Adauga un comentariu