Eveniment-Social

Primarul care si-a vandut comuna – FOTO

Publicat: 11 iul. 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Primaria municipiului Iasi avea intentia sa amenajeze in anul 2006 o noua groapa de gunoi la Tomesti, pe campul aflat peste drum de casele primarului comunei Tutora, Costica Sacaleanu @ Pentru a-si salva aerul curat din fata casei, Costica Sacaleanu a oferit Primariei Iasi teren la Tutora sa amenajeze noua groapa de gunoi @ Sacaleanu a sacrificat astfel comuna pe care o conduce @ Putoarea emanata de fermentarea gunoiului este suportata acum de oamenii din Tutora, dar primarul Costica Sacaleanu respira aer curat in oricare din curtile celor cele doua vile ridicate s-ar afla, in orice moment din zi

Exista si exemple laudabile de primari care-si sacrifica binele personal pentru binele comunitatii. Dar exista si un primar care a sacrificat pe fata comuna pe care o conduce pentru binele personal. Este poate cel mai clar exemplu din aceasta categorie. Acesta nu este nimeni altul decat Costica Sacaleanu, primarul democrat-liberal al comunei Tutora. De fapt, democrat-liberal e cam pretentios spus in acest caz, deoarece Sacaleanu nu a avut niciodata pasiuni ideologice: in patru ani de primar a fost cam pe la toate partidele infiintate in Romania. Patru ani in care din munca cinstita si-a ridicat doua vile la Tomesti. Acest primar conduce comuna Tutora, dar locuieste la Tomesti. In anul 2005, cele doua vile ridicate din bani cinstiti se aflau in fata unui mare pericol de poluare. Atunci, Primaria municipiului Iasi a facut public faptul ca intentioneaza sa amenajeze o noua groapa de gunoi la Tomesti. Cu ajutorul unor unui proiect finantat de Ministerul Mediului, Primaria Iasi dorea sa amenajeze la Tomesti o „groapa ecologica”. Locatia stabilita pentru noua groapa era pe terenul aflat pe partea stanga a DN 28 la intrarea in Tomesti, cateva sute de metri mai incolo de fostul depozit de gunoi. Pe partea dreapta a DN 28, tot la intrarea in Tomesti, si-a facut din bani munciti doua case, adica doua vile, primarul Costica Sacaleanu de la Tutora. Noua groapa de gunoi a municipiului urma sa fie amenajata in fata caselor lui Sacaleanu. Dar in momentul in care Primaria Iasi a anuntat construirea noii gropi de gunoi, satui de mirosul indurat zeci de ani de zile de la vechea groapa de gunoi, cetatenii din Tomesti s-au revoltat, in frunte cu primarul Stefan Timofte. Acestia nu mai doreau o noua groapa de gunoi in comuna. „Eu stiam ce inseamna asa-zisa groapa ecologica de gunoi. Am fost si am vazut in tara aceste «gropi ecologice». Am fost la Brasov. Tot mizerie, tot miros de gunoi. Diferenta fata de gropile vechi este ca gunoiul sta pe o membrana care impiedica substantelor rezultate din fermentare sa se infiltreze in pamant si in panza freatica. In rest, gunoiul sta tot la suprafata. De aceea ne-am opus”, a spus Stefan Timofte, primarul comunei Tomesti.
In urma opozitiei manifestate de locuitorii din Tomesti, specialistii Ministerului Mediului au spus ca noua groapa de gunoi trebuie sa fie amplasata la o distanta mare de orice localitate din judet. Numai ca pe Sacaleanu il preocupau privelistea si aerul curat din fata vilelor sale. Si, de aceea, a sarit imediat sa ofere un nou amplasament pentru groapa de gunoi. Astfel, Primaria Tutora a oferit teren municipiului Iasi sa faca groapa de gunoi langa satul Tutora. De aceea, in prezent, groapa de gunoi se afla la mai putin de 2 kilometri de satele Tutora si Priza Prut, iar locuitorii celor doua localitati suporta cu greu mirosul. Mii de pasari, in special berze si ciori, rascolesc zilnic gunoiul la Tutora si resturi de deseuri menajere nimeresc in curtile oamenilor luate de vant sau purtate in cioc de zburatoare. In sedinta Consiliului Local Tutora care a avut loc in urma cu o saptamana, consilierul local Rica Ciofu a expus toate problemele create cetatenilor din comuna de groapa de gunoi. In aceeasi sedinta insa Sacaleanu i-a retezat-o scurt. „Treaba este buna. Nu sunt nici un fel de probleme”, a spus primarul. Pentru Sacaleanu, mutarea gropii la Tutora i-a adus numai avantaje: si-a salvat aerul si privelistea din fata caselor, iar dupa aceea, fiica sa, Vasilica Sacaleanu, a fost angajata pe un post de functionar la Primaria Iasi.

Adauga un comentariu