Actualitate

Spaga la medic, sotia paralizata

Publicat: 17 dec. 2009
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spaga la medic sotia paralizata
1

• A facut imprumut la CAR ca sa plateasca spaga la medic pentru operatia sotiei, apoi a vandut pamantul si chiar mobila din casa pentru tratamentele si ingrijirea nevestei ramasa infirma • De opt ani de zile, un batran din comuna ieseana Lungani se lupta cu sistemul sanitar iesean pentru a i se face dreptate • Ultima solutie a lui Gheorghe Balan este instanta europeana • Batranul sustine ca prof. dr. Nicolae Ianovici trebuie acuzat de culpa medicala • A umblat din spital in spital si nimeni nu a vrut sa-i interneze sotia, fiind trimis la cel care a operat-o • Dupa operatie, neurochirurgul Ianovici a refuzat sa mai discute cu batranul • Gheorghe Balan s-a mai intalnit o singura data cu prof. dr. Ianovici, care l-a intrebat: „Ce treaba ai cu mine? Ai scapat de doamna?”

A facut imprumut la CAR ca sa plateasca spaga la medic pentru operatia sotiei, apoi a vandut pamantul si chiar mobila din casa pentru tratamentele si ingrijirea nevestei ramasa infirma. De opt ani de zile, un batran din comuna ieseana Lungani se lupta cu sistemul sanitar iesean pentru a i se face dreptate. Ultima solutie a lui Gheorghe Balan este instanta europeana unde urmeaza sa se adreseze. Batranul care de opt ani de zile isi ingrijeste sotia imobilizata la pat il acuza pe neurochirurgul Nicolae Ianovici de culpa medicala. In cei opt ani de zile, Gheorghe Balan a umblat din institutie in institutie, in speranta ca cineva ii va face dreptate, dar nu a aflat un raspuns nici pana in ziua de astazi. Cu toate acestea, nu si-a pierdut speranta si lupta in continuare. Batranul il acuza pe medic ca sotia a paralizat dupa interventia chirurgicala si doreste sa afle de la neurochirurg de ce nu l-a informat despre riscurile post-operatorii. Sotul femeii sustine ca nici inainte, nici dupa operatie, neurochirurgul Ianovici nu a stat de vorba cu el, sa-i spuna ce sanse mai are sotia lui. „Pe sotia mea am internat-o la Spitalul de Neurochirurgie, sectia neurologie, in data de 14 noiembrie 2001. Cu doua zile inainte au inceput niste dureri in spate si putea sa mai mearga doar sprijinita. La neurologie a stat cateva zile pentru ca un angajat din spital mi l-a recomandat pe profesorul Ianovici. A transferat-o pe sotia mea in clinica la dumnealui si dupa ce am facut RMN, mi-a spus ca o baga in operatie. Sotia avea tumora de corp vertebral T11 cu observatie de metastaza. Lucram atunci la RAJAC. M-am dus la serviciu, am facut CAR de 10 mii lei cum erau atunci si 5 mii i-am dat profesorului Ianovici. Nu mi-a spus de ce o opereaza, daca mai are vreo sansa. Nici o vorba. Incercam sa discut cu el, dar nu imi spunea nimic. Aproape trei ore a durat operatia, a adus-o in salon si atat. Profesorul Ianovici mai venea sa o vada, il intrebam ce se intampla, dar pleca. A transferat-o la Spitalul de Recuperare. Aici i s-au facut niste tratamente, dar fara nici un rezultat. Am plecat acasa cu sotia pe brate. Acasa avea dureri foarte mari. Am sunat la spital si i-am spus prof. Ianovici ca vin din nou cu sotia si a fost de acord. Am platit o masina din sat si cand am ajuns la spital, mi s-a spus ca profesorul Ianovici este plecat. Asa mi-a facut zile la rand. La fiecare transport plateam cate un milion lei masina. De atunci l-am mai vazut o singura data la spital si mi-a spus «Ce treaba ai cu mine? Ai scapat de doamna?»”, a declarat Gheorghe Balan. Acesta nu este convins ca sotia avea nevoie de acea operatie, pentru ca neurochirurgul Nicolae Ianovici, seful Clinicii de neurochirurgie II, nu a stat de vorba niciodata cu el.

Nimeni nu a vrut sa o mai interneze

Astfel, batranul a ajuns sa mearga din spital in spital si din medic in medic, deoarece sotia avea dureri ingrozitoare. Nici un spital nu a vrut sa-i interneze sotia, pentru ca medicii care au vazut-o i-au spus sa mearga la cel care a operat-o. Mai mult, unii medici i-au spus ca interventia este gresita si sa mearga la medicul care a facut greseala. Gheorghe Balan are o pensie de 460 lei dupa 38 de ani de munca, pentru ca a trebuit sa iasa anticipat la pensie pentru a-si ingriji nevasta. Sotia are o pensie de boala de 290 lei si 480 lei pentru insotitor. „Eu o spal, eu o ingrijesc, o imbrac, gatesc. Are dureri foarte mari. Am ajuns cu ea si la oncologie, unde i-au dat niste medicamente. Am vrut sa o internez sa o vada un alt medic, sa o ajute. Nimeni nu a vrut sa o mai interneze. Mi-am spus sa ma duc la medicul care a operat-o. Toti medicii mi-au spus ca cine a facut greseala, acela sa o interneze. I-am facut RMN si dupa operatie si medicii care i-au vazut rezultatul au spus ca operatia este gresita. Am trimis peste tot reclamatii si nici un raspuns. Urmeaza sa fac sesizare la tribunalele europene. Numai Dumnezeu stie cat am plans eu. Am vandut pamantul, am vandut si mobila din casa ca sa cumpar medicamente, sa am bani de pampers”, a spus cu lacrimi in ochi Gheorghe Balan.

Refuzata si de medicul de familie

Peste toate acestea, batranul a intampinat probleme si din partea medicului de familie din satul Zmau, comuna Lungani. Gheorghe Balan este revoltat ca medicul de familie nu a venit nici macar o data acasa sa-i vada nevasta. „Am aproape doi ani de cand m-am inscris la un medic de familie din Iasi. Doctorul din sat, Gianina Vornicu, nu a venit in sase ani de zile niciodata acasa, macar sa intrebe daca sotia mea mai traieste. Este un om bolnav, la pat, si putea sa vina macar o singura data. Macar sa vina sa vada daca o ingrijesc bine”, a spus Gheorghe Balan.

Neurochirurgul Ianovici se apara

Prof. dr. Nicolae Ianovici a tinut sa precizeze ca batranul a vazut un caz pe la televizor si acum vrea probabil sa scoata niste bani. „Am dat declaratie si la politie vizavi de acest caz. I-am facut pur si simplu o biopsie vertebrala acestei paciente. Aceasta familie s-a trezit dupa ani de zile sa ma acuze de ceva ce nu am facut. A fost la televizor un caz asemanator si s-au trezit sa faca scandal. Exista toate documentele medicale care sunt corecte, exista si consimtamantul pentru acea biopsie. I-am facut si o laminectomie (excizia arcului posterior al unei vertebre, a procesului spinos si a celor doua lame adiacente, un timp operator in interventiile pe maduva spinarii – n.r.). Am prezentat documentele si la politie. Nu exista nici macar o suspiciune. In cazul acestei paciente nu exista nici o problema medicala. Pacienta a fost internata initial la neurologie si avea paraplegie flasca. O biopsie nu impune nici o afectare medicala. Daca familia era nemultumita, trebuia sa faca sesizare la Colegiul Medicilor in decurs de sase luni de la externare, dar nu a facut acest lucru”, a declarat prof. dr. Nicolae Ianovici. Biopsia inseamna prelevarea unui fragment de tesut sau de organ in scopul de a fi examinat microscopic. Conform specialistilor, o biopsie poate leza un organ, poate provoca o hemoragie prin traumatismul unui vas sangvin sau poate introduce microbi in organism.

Adauga un comentariu