Magazin

Spasmofilie – cauze si tratament

Publicat: 16 aug. 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spasmofilie - cauze si tratament
1

Sanatate

Spasmofilia nu este o boala in sine, ci o stare caracterizata prin hiperexcitabilitate neuro-musculara. Altfel spus, la persoanele care se se manifesta spasmofilia, majoritatea fiind femei, muschii si nervii sunt in mod continu in stare de alerta, pregatiti sa reactioneze. Chiar daca din punct de vedere medical nu sunt considerate importante, crizele de spasmofilie creeaza destula panica in printre cei cu aceasta afectiune si in anturajul lor. Acest sindrom este intalnit preponderent la femei si adolescenti.

Ce este de fapt spasmofilia?

Crizele de spasmofilie sunt un ansamblu de simptome care constituie un sindrom si nu este o boala propriu-zisa. Acest sindrom este legat de o stare de hiperexcitabilitate neuromusculara care nu a fost inca pe deplin explicata. In timpul crizei de spasmofilie apar reactii similare cu cele de frica, fara o cauza vizibila, si fara un motiv aparent.
Spasmofilia are 3 trepte de manifestare:
– spasmofilie latenta, in care doar cateva semne izolate se manifesta;
– spasmofilie confirmata, in care semnele sunt multiple, durabile si repetitive;
– spasmofilie paroxistica, atunci cand exista crize similare cu cele datorate lipsei de calciu.

Simptome ale spasmofiliei

Simptomele sunt multiple si variaza de la o persoana la alta. Simptomele de care se plang cel mai frecvent femeile care sufera de spasmofilie sunt, frisoane, hiperventilatie (marirea ventilatiei pulmonare), tremuraturi, furnicaturi in varful degetelor, furnicaturi in brate, furnicaturi in gambe sau pe fata, senzatie de nod in gat (cauzata contractia muschilor faringelui), amorteala la nivelul buzei superioare sau a limbii, tresariri involuntare ale pleoapelor, crampe la stomac, dureri intestinale. Uneori poate aparea si senzatia de presiune puternica, stransoare (gheara) la nivelul pieptului, simptom ce nu are de o cauza cardiaca. Pot aparea si manifestari psiho-emotionale precum iritabilitate, anxietate, scaderea libidoului, stari depresive, oboseala, nevoie de somn, senzatia de pierderea cunostintei, teama inexplicabila, frica de moarte si altele
In timpul crizei de spasmofilie apar, in afara de simptomele fizice descrise mai sus, manifestari precum: contractii musculare violente si incontrolabile, palpitatii, bufeuri de caldura, respiratie accelerata, transpiratii abundente, apatie, senzatie de sfarseala, slabiciune a membrelor. Aceste crize, mai mult sau mai putin intense, dispar de la sine, dar sunt cu adevarat epuizante si deseori infricosatoare pentru persoana in cauza.

Cauzele principale ale spasmofiliei

Cauzele spasmofiliei nu sunt inca cunoscute clar, parerile specialistilor sunt diverse, o parte sustin ca vinovatul principal este stresul ce poate fi cauzat de problemele profesionale, responsabilitatile mari, ritmul de viata extrem de alert, neintelegerile din familie, grijile pentru traiul de zi cu zi si explica partial de ce tot mai multe femei sufera de spasmofilie. Pe de alta parte exista medici care afirma ca aceaste simptome de spasmofilie sunt cauzate de lipsa de magneziu, care poate da nastere unei hipersensibilitati la stres (magneziul fiind un mineral care joaca un rol esential in reglarea activitatii sistemului nervos), de carente de calciu, sau a unei dereglari a schimbului de ioni de calciu si magneziu intre interiorul si exteriorul celulelor.
Indiferent de cauza specialistii sunt de acord ca sistemul neurovegetativ (adica muschii si nervii) este centrul acestor simptome neplacute. Desi crizele de spasmofilie adeseori dispar de la sine, femeile care se confrunta des cu asemenea simptome este indicat sa se adreseze medicului, pentru ca este posibil ca in spatele acestor manifestari sa se ascunda o afectiune serioasa: o tulburare in activitatea tiroidei, hipertensiune, tulburari de ritm cardiac, depresie.

Cum se stabileste diagnosticul de spasmofilie?

Pentru a putea pune un diagnostic corect, medicul trebuie sa discute deschis cu pacientul indelung, la prima consultatie acesta va efectua un examen clinic minutios, in cursul caruia se vor verifica reflexele persoanei, apoi va cauta un simptom particular, semnul lui Chvostek, care consta in contractarea buzei superioare in momentul in care obrazul este lovit usor cu ciocanelul de reflexe. Totusi, acest semn, multa vreme considerat a fi singurul tipic spasmofiliei, poate exista si la persoanele care nu au aceast sindrom.
Pentru a confirma suspiciunea de spasmofilie, medicul poate cere o electromiograma, care analizeaza activitatea muschilor. Aceasta poate dezvalui o activitate musculara particulara, care tradeaza hiperexcitabilitatea. O dozare de calciu si magneziu in plasma poate eventual sa dezvaluie o carenta.

Diagnosticul de spasmofilie nu este usor de pus, si uneori poate fi eronat, pentru ca nici o analiza sau investigatie nu-i permite medicului sa afirme cu siguranta ca este vorba de acest sindrom. Nici cantitatea de magneziu in sange nu este concludenta, deoarece in sange nu circula decat 1% din cantitatea totala de magneziu din organism.
Ce tratament pot urma pentru a scapa de sindromul de spasmofilie?

Deoarece nu se cunosc foarte bine caazele, nu exista un tratament unic pentru spasmofilie. Pentru a combate aceasta tulburare trebuie incercate mai multe metode terapeutice. In primul rand este necesar un stil de viata echilibrat, evitarea tutunului, cafelei si a alcoolului, practicarea regulata de exercitii fizice, odihna suficienta, plimbarea in aer curat, o alimentatie sanatoasa, evitarea si combaterea stresului.

Suplimente nutritive pe baza de magneziu

De obicei, in suplimentele nutritive, magneziul e asociat cu vitamina B6, care ii sporeste actiunea. Necesarul de magneziu este mai mare la femei in perioada premenstruala, in timpul sarcinii si a perioadelor de stres intens. Alimente bogate in magneziu sunt semintele de dovleac, spanacul, ciocolata, migdalele, avocado, bananele, murele, alunele, orezul, usturoiul, fasolea alba. Efecte pozitive se obtine cu Strong Bones de la Calivita si Kal-Mag Plus D de la GNLD

Managmentul stresului

Stresul este o componenta din viata de zi cu zi, in epoca moderna. Insa, atunci cand este la originea crizelor de spasmofilie, este nevoie sa se ia masuri pentru combaterea lui. Cele mai multe dintre femeile care sufera de spasmofilie sunt persoane care tin totul in ele, care nu-si exprima sentimentele, temerile, ingrijorarile, care sufera in tacere. Ori atunci cand tinem frustrarile inchise in noi, ele se acumuleaza si rabufnesc. Daca nu reusiti sa va eliberati singura de stres apelati la ajutorul unui psihoterapeut.

Terapia inforenergetica

Aceasta terapie alternativa produce echilibrari energetice si emotionale, elimina din efectele stresului si reduce starea de oboseala, terapia inforenergetica este foarte eficienta in tratarea spasmofiliei, mai ales daca este aplicata de un inforenergetician experimentat.

Masajul de relaxare

Se stie ca masajul induce o stare de relaxare atat la nevelul sistemului nervos cat si a sistemului muscular, determina o mai buna circulatie a sangelui si a limfei, diminuand efectele stresului si a oboselii. Un masaj de relaxare te va ajuta in tratarea sindromului de spasmofilie.

Reflexoterapie

Cu ajutorul reflexoterapiei se regleaza sistemul endrocrin, echilibrul biochimic din organism, prin reglarea mecanismului de asimilare si eliminare a calciului si magneziului din organism, stiind faptul ca un deficit de calciu si magneziu da simptome de spasmofilie

Acupunctura

Aceasta metoda alternativa de tratament poate da rezultate bune, fie singura, fie in completarea unei cure cu magneziu. Se recomanda de obicei sa se apeleze la acupunctura in perioadele in care simptomele se manifesta mai mult, caci permite evitarea crizelor.

Fitoterapie

Passiflora, valeriana, teiul si levantica sunt plante cu efecte sedative. O infuzie bauta seara inainte de culcare poate fi de mare ajutor. Si sunatoarea este recomandata in cazul in care isi fac simtite prezenta simptomele depresiei.

Ce sa faci pentru a depasi criza de spasmofilie?

Cand simti ca incep sa apara primele semne ale unei crize de spasmofilie (furnicaturi, senzatie de sufocare), asezate pe scaun, respira lent si profund, tragand cat amai mult aer si apoi incercati sa scoateti tot aerul. Incepeti sa spune-ti o rugaciune in gand sau cu voce tare dupa cum simtiti, concentrativa atentia spre lucruri si evenimente placute
Daca simptomele nu se diminueaza si nu dispar respirati lent, timp de cateva secunde, intr-o punga de plastic sau de hartie. Scopul este de a inspira un pic de gaz carbonic, care va atenua consecintele hiperventilatiei (respiratiei prea rapide) induse de criza de spasmofilie.
Daca stiti ca aveti frecvent aceste crize sa aveti mereu cu dumneavoastra un comprimat de magneziu, pe care sa-l puteti lua in cazul unei crize.

Adauga un comentariu