Actualitate

Spaga procurorului

Publicat: 25 apr. 2007
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spaga procurorului
1

• Procurorul anticoruptie Corneliu Marian Gheorghita a descoperit reteta succesului in cariera si familie: instrumenteaza dosare grele de coruptie, iar fiul sau se ofera sa fie angajat ca avocat • In ultimul astfel de caz, doi oameni de afaceri din Vaslui au cazut in plasa intinsa, fiind arestati pentru ca ar fi incercat sa-l mituiasca pe procuror prin intermediul fiului sau • Dezvaluiri inca nescoase in lumina presei: avocatul Bogdan Gheorghita, fiul procurorului, l-a cautat pe unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Vaslui si i-a propus sa-l angajeze ca avocat intr-un dosar instrumentat de tatal sau • „Atunci cand ne-am intalnit, Bogdan Gheorghita s-a prezentat ca avocat, nu ca traficant de influenta”, a declarat omul de afaceri Marcel Florescu • Ieri, judecatorii ieseni au confirmat un mandat de arestare intr-un alt dosar intocmit de Corneliu Gheorghita, iar acesta din urma este acuzat ca sustine interesele mafiei vasluiene • Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat ca justitia din aceasta parte a Moldovei nu poate fi obiectiva si a stramutat dosarul • Din spatele gratiilor, victimele rup tacerea • Avocatul Gheorghita este cercetat intr-un nou dosar de trafic de influenta • Procurorului Gheorghita i s-ar fi oferit 20 mii Euro sa rezolve favorabil un dosar

Procurorul Corneliu Marian Gheorghita a descoperit o reteta originala de a castiga notorietate si de a rezolva cat mai multe dosare de coruptie, dar si de a aduce venituri substantiale in familia sa prin onorariile incasate de fiul sau, care este avocat. Mai concret, procurorul Corneliu Marian Gheorghita, din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Serviciul Teritorial Iasi, este acuzat de mai multi oameni de afaceri din Iasi si Vaslui ca se ocupa de fabricarea unor dosare chiar cu ajutorul fiului sau Bogdan Gheorghita, avocat in cadrul Baroului Iasi. Ultimul astfel de dosar a fost chiar un succes pentru structura centrala a DNA, doi importanti oameni de afaceri din Vaslui fiind arestati pentru ca ar fi incercat sa-i dea mita procurorului Gheorghita, prin intermediul fiului acestuia, Bogdan Gheorghita. In acest dosar, reteta folosita de familia Gheorghita a fost cat se poate de simpla: tatal avea in lucru un dosar in care era implicat Marcel Florescu, om de afaceri din Vaslui, iar fiul s-a oferit sa-l reprezinte ca avocat pe cel anchetat. Reporterii ZIUA de Iasi vor relata in exclusivitate atat discutiile purtate in spatele gratiilor cu mai multi clienti de-ai procurorului Gheorghita, cat si fragmente din rechizitoriul tinut secret de Tribunalul Vaslui.

A suparat pe cine nu trebuia

Marcel Florescu, ultima victima a complotului dintre Corneliu Gheorghita si fiul sau, are 42 de ani si este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri in Vaslui. Cu cativa ani in urma, acesta era administratorul unui abator, detinand suprematia in domeniul abatorizarii din Vaslui si locul cinci la nivel national in ceea ce priveste profitul intreprinderilor mici si mijlocii. Totul s-a ruinat din cauza renuntarii la un fond SAPARD in valoare de 1 milion Euro, destinat construirii unui abator mult mai modern, conform normelor europene. Sustine ca a fost nevoit sa renunte la acest fond ca urmare a presiunilor si interventiilor facute de niste parteneri de afaceri vasluieni. In anul 2002 a devenit asociat in cadrul societatii Marflor SRL, alaturi de nume mari ale comunitatii vasluiene, printre care fostul prefect Ioan Tibulca, subprefectul Eugen Neacsu si actualul subprefect Vasile Cupsan. „Constatand dupa scurt timp ca asociatii mei nu aveau nici un interes in dezvoltarea activitatii economice a firmei, solicitand doar bani si plocoane, am avut indrazneala de a pune capat acestei asocieri, obligandu-i sa iasa din conducerea firmei. Acesta a fost inceputul calvarului pe care astazi il traiesc”, a declarat Marcel Florescu in discutia purtata cu reporterii ZIUA de Iasi in spatele gratiilor. Din acest moment au inceput tot felul de controale si de plangeri adresate impotriva lui Marcel Florescu de catre fostii sai asociati. In 2003, acesta a cumparat de la SC Competrol Cereal SRL Vaslui o livada de pomi fructiferi de 323 hectare. De asemenea, a achizitionat si alte suprafete mari de livada de la proprietari sau de la stat. Principale batalii pentru aceste livezi foarte productive au fost date cu un alt important om de afaceri din Vaslui, respectiv Florin Manea.

Sustinator al grupurilor de interese

Cumetriile, prieteniile si relatiile de rudenie create intre oamenii de afaceri vasluieni s-au bazat in cele din urma pe sprijinul justitiei, procurorul Corneliu Marian Gheorghita fiind unul dintre apropiatii mafiei funciare vasluiene. Asta mai ales in contextul in care acesta a lucrat o perioada ca procuror in Vaslui, apoi a fost chiar seful procuraturii locale. Mai mult, acesta a fost vazut cu diferite ocazii alaturi de acesti oameni de afaceri, participand la tot felul de petreceri private. Potrivit afirmatiilor facute de mai multi investitori vasluieni, cel care ar controla principalele miscari economice din Vaslui ar fi chiar Corneliu Porumboiu, finantatorul echipei de fotbal din Vaslui. De asemenea, relatia de prietenie dintre Gheorghita si Porumboiu este pe cale sa devina notorie. Atat oameni din justitia vasluiana, cat si oameni de afaceri sustin ca Gheorghita impreuna cu Porumboiu ar fi planificat arestarea procurorului iesean Ioan Ciofu si transformarea sa in acuzat intr-un dosar de luare de mita. Reamintim ca Ioan Ciofu a fost arestat pentru cateva zile la sfarsitul anului 2006 si trimis in judecata pentru ca ar fi luat o suma de bani de la un om de afaceri din Vaslui pentru a-l „aranja” pe Corneliu Porumboiu. „Am stat la masa si la sprituri cu diferiti oameni de afaceri sau politicieni care discutau despre puterea lui Gheorghita, despre ce poate sa faca acesta si chiar despre dosare penale pe care le instrumenta acest procuror. Este varful de lance al mafiei vasluiene”, a declarat Marcel Florescu. „Plangerile penale formulate impotriva lui Florin Manea si a complicilor acestuia au ajuns la procurorul Corneliu Gheorghita, reprezentantul grupului «baieti destepti?» din jurul actualului subprefect de Vaslui Vasile Cupsan, sprijinit de Adrian Porumboiu si de deputatul PNL Dan Marian”, a completat Florescu.

Teapa de 67 miliarde lei vechi

Ca urmare a plangerilor facute de fostii sai parteneri de afaceri, Marcel Florescu s-a ales cu un dosar la DNA Iasi. Cum era de asteptat, de acest dosar s-a ocupat procurorul Corneliu Marian Gheorghita. Aici, Marcel Florescu este acuzat ca in calitate de administrator la SC Marflor SRL si SC Carmez Exim SRL, in complicitate cu Bogdan Hadambu, a intocmit si evidentiat in contabilitate facturi fiscale fictive de achizitii de ingrasaminte. „A cauzat statului un prejudiciu de 67 miliarde lei vechi, reprezentand TVA-ul dedus si rambursat ilegal, precum si impozit pe profit sustras de la plata, prin inregistrarea unor cheltuieli fictive. Dosarul nr. 4/p/2006 al Serviciului Teritorial Iasi este repartizat procurorului Corneliu Gheorghita din cadrul aceluiasi serviciu, cercetarile fiind in curs”, precizeaza procurorii de la DNA Bucuresti. In urma cu cateva zile, in acest dosar, procurorul Gheorghita a cerut instantei emiterea unui mandat de arestare preventiva, iar acest mandat a fost eliberat de judecatori. Pentru ca au fost incalcate mai multe norme procedurale, dar si de logica juridica, Florescu a cerut judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi anularea acelui mandat. Ieri, instanta ieseana a admis in parte sustinerile lui Florescu, a schimbat temeiurile pe care acesta a fost arestat si a decis sa ramana mandatul valabil. Trebuie mentionat ca in acest dosar au fost efectuate mai multe expertize, controale financiare prin care nu au fost constatate prejudicii, insa in septembrie 2006 un inspector financiar al DNA a constatat ca de fapt prejudiciul este de 6,7 milioane RON. Numai ca acest aspect intrece orice logica, pentru ca intreaga cifra de afaceri a firmei a fost in jurul acestei valori, si chiar daca ar fi facut o golanie nu putea ajunge la un asemenea prejudiciu.

Sluga lui Gheorghita

Anchetatorii bucuresteni sustin ca pentru a scapa de acest dosar in care este acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune, Marcel Florescu ar fi apelat la ajutorul lui Bogdan Gheorghita, fiul procurorului care se ocupa de caz. Pentru aceasta incercare, Florescu a fost arestat in februarie 2006 alaturi de Maria Lazar, in varsta de 44 de ani, administrator la SC Omega Driver SRL Vaslui. Prin intermediul Mariei Lazar, avocatul Bogdan Gheorghita a intrat in legatura cu cel care era acuzat in dosarele instrumentate de tatal sau si i-a dat de inteles ca totul se poate rezolva contra unei sume de bani. „Atunci cand ne-am intalnit Bogdan Gheorghita s-a prezentat ca avocat, nu ca traficant de influenta. Prima data el mi-a spus ca nu este bine sa-l mai hartuiesc pe tatal sau procurorul Gheorghita si sa nu-i mai fac tot felul de plangeri la superiorii sai. Maria Lazar a fost cea care a dat de inteles ca trebuie sa-i dau o suma de bani, iar eu am acceptat. Eu am inteles ca acei bani reprezentau onorariul de avocat, si la un moment dat chiar i-am spus sa-mi taie chitanta pentru ei. Bogdan Gheorghita recunoaste in declaratia sa ca i-am spus de chitanta”, a precizat Marcel Florescu. Maria Lazar, omul de legatura, a locuit cativa ani usa in usa cu familia Gheorghita, prietenia acestora fiind evidenta si prin faptul ca il avea ca avocat pe Bogdan Gheorghita, dar si pentru ca la fiecare mare sarbatoare religioasa ii ducea diferite plocoane procurorului DNA. In cele din urma, atat Maria Lazar, cat si Marcel Florescu au ajuns in spatele gratiilor pentru ca i-ar fi oferit suma de 20 mii Euro avocatului Bogdan Gheorghita pentru a interveni pe langa tatal sau de rezolva favorabil acel vechi dosar.

Si-a sacrificat prietenii de o viata

Intre avocatul iesean Bogdan Gheorghita si cei doi oameni de afaceri vasluieni au avut loc mai multe intalniri la localul Stana Costesti. Aceste intalniri ar fi fost aranjate de Bogdan Gheorghita si Maria Lazar, prietena de-o viata a tatalui sau. Acest fapt este confirmat de rechizitoriul intocmit in 28 februarie 2007 de DNA Bucuresti. „S-a stabilit ca in data de 24 noiembrie 2006, inculpata Maria Lazar l-a contactat pe denuntatorul Bogdan Gheorghita cu solicitarea de a se intalni la localul Stana Costesti, invocand faptul ca o cunostinta comuna a celor doi i-ar solicita denuntatorului in calitatea acestuia de avocat. Martorul Bogdan Gheorghita a acceptat intalnirea. La intalnirea intermediata de catre inculpata Maria Lazar s-a prezentat insa o alta persoana decat cea indicata initial de inculpata, respectiv inculpatul Marcel Florescu”, precizeaza procurorii bucuresteni in rechizitoriu. Numai ca adevarul pare sa fie undeva la mijloc. Florescu a sunat-o pe Maria Lazar pentru a discuta alte probleme de afaceri, iar langa aceasta se afla avocatul Bogdan Gheorghita. Atunci, avocatul i-ar fi cerut acesteia sa aranjeze o intalnire cu Florescu pentru a fi angajat ca avocat. Acest lucru reiese clar din declaratia data de Maria Lazar. In concluzie, Gheorghita l-a cautat pe Florescu si nu invers. Peste toate acestea, in actele de urmarire penala mai apare un amanunt relevant: familia Gheorghita vroia la momentul respectiv capul unui alt afacerist vasluian, respectiv Marian Blembea. Acesta din urma avea un dosar la DIICOT, iar Bogdan Gheorghita ar fi vrut sa-i devina avocat si sa-i insceneze un flagrant pentru mita. Din informatiile detinute, Blembea s-ar fi prins de miscare si ar fi facut un denunt, dar Bogdan Gheorghita a aflat de acest lucru.

Scurgeri de informatii

Scurgerile de informatii din cadrul Politiei si Parchetului atat de la Vaslui, cat si de la Iasi sunt sustinute atat de Marcel Florescu, cat si de patronul localului unde s-a intalnit cu Bogdan Gheorghita. „Eu am facut mai multe plangeri impotriva unor procurori si politisti, dar intotdeauna se afla de acest lucru. Intentionam sa fac o plangere impotriva lui Bogdan Gheorghita pentru trafic de influenta, dar mi-a fost teama ca informatia sa nu rasufle si am asteptat ca acesta sa-mi spuna data si locul in care urmeaza sa ne intalnim pentru a-i da banii”, a mai precizat Marcel Florescu. Ultima discutie dintre denuntator si Marcel Florescu a avut loc pe data de 20 ianuarie 2007. Dupa aceasta data, omul de afaceri a asteptat sa fie cautat, ca de obicei, de Maria Lazar sau de Bogdan Gheorghita pentru a stabili data si locul la care sa se prezinte cu banii. In aceasta perioada, Florescu a discutat in diferite ocazii neoficiale atat cu oameni ai legii, cat si cu prieteni pentru a-i organiza flagrant fiului procurorului. Pe data de 14 februarie 2007, un politist de la DNA a venit acasa la Florescu si l-a invitat la sediul politiei pe motiv ca are probleme cu masina. In cele din urma l-a dus la Bucuresti si acolo a fost arestat pentru dare de mita. Asta in conditiile in care nu a existat nici un flagrant, iar aprobarile cu privire la sumele de bani, din convorbirile ambientale au fost facute pentru a-l provoca pe fiul procurorului si a-l da pe mana anchetatorilor. Singurul martor al anchetatorilor este o femeie din Barlad, Corina Mihaila, care il insotea pe avocatul iesean. „Am fost si eu la cateva intalniri de acolo si de fiecare data tata a stat singur la masa cu Bogdan Gheorghita, iar femeia asta pe care DNA-ul o foloseste ca martor nu a asistat la nici o discutie”, a spus unul dintre fii lui Marcel Florescu.

Avocatul cercetat

In prezent, procurorii il cerceteaza pe Bogdan Gheorghita pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta, pentru ca acesta ar fi de fapt cel care a provocat acest scandal. Pana acum au fost audiate mai multe persoane in acest nou dosar instrumentat de procurorii din Piatra Neamt si urmeaza ca si avocatul sa fie chemat pentru audieri. „Corneliu Marian Gheorghita, lucrand la comanda mafiei de la nivelul judetului Vaslui, folosindu-se de copilul sau Bogdan Gheorghita, de profesie avocat, dupa ani de controale si cercetari in care nu au reusit sa demonstreze o infractiune, a reusit sa-mi regizeze situatia in care ma aflu acum”, a explicat Marcel Florescu. Acest dosar a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vaslui. Pentru ca increngaturile si cercurile de interese din zona Moldovei exercitau presiuni asupra justitiei, inculpatii au cerut stramutarea dosarului la o alta instanta. Saptamana trecuta, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat ca justitia vasluiana nu poate fi obiectiva si a stramutat dosarul la Tribunalul Cluj. Un alt aspect foarte interesant este acela ca la Tribunalul Vaslui acest dosar a fost declarat secret, cu toate ca regulamentul prevede clar ca astfel de dosare sunt publice.

Recidiva

Un alt caz in care cuplul tata – fiu a functionat de minune a fost Dosarul Mihociu. Corneliu Gheorghita era seful Parchetului local vasluian si l-a anchetat pe afaceristul Calin Mihociu pentru mai multe fapte printre care trafic de tigari sau chiar complicitate la asasinat, iar fiul sau il reprezinta in prezent in procesele aflate pe rol. Acest caz a facut subiectul unui amplu material publicat de ZIUA de Iasi in 2005.

Adauga un comentariu