Actualitate

Nenorocirile unui golan ajuns primar – GALERIE FOTO

Publicat: 02 oct. 2009
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nenorocirile unui golan ajuns primar - GALERIE FOTO
1

• A fost primar doua mandate, opt ani in comuna ieseana Popesti, dar a avut destul timp sa o ingroape intr-un hau din care cu greu mai poate iesi • Neculai Mocanu ar putea primi zilele acestea o sentinta cu ani grei de inchisoare • Si acest lucru nu ar mira pe nimeni, deoarece a furat tot ce i-a iesit in cale: terenuri, cladiri, fonduri europene, fonduri guvernamentale • S-a crezut un dictator si a mers pana acolo incat a trecut la nationalizarea unor proprietati private pentru a-si completa averea • De pe urma abuzurilor lui Mocanu, actuala conducere a primariei trage si astazi ponoasele, in sensul ca in loc sa investeasca fondurile locale in infrastructura comunei, trebuie sa achite despagubiri de miliarde lei persoanelor si institutiilor care au cazut victime de pe urma ilegalitatilor facute de Neculai Mocanu • A fost in stare pana si sa bage in buzunar 100.000 Euro bani dati de o fundatie olandeza care a vrut sa amenajeze in comuna o cantina de ajutor social • Olandezii au ramas ingroziti cand au vazut ca au vrut sa faca o fapta buna, iar la sfarsit au plecat pur si simplu talhariti • Cititi mai jos povestea socanta a unui individ care a ajuns peste noapte primar si din aceasta pozitie a reusit sa comita in opt ani ilegalitati cat nu fac altii intr-o viata

Un caz care ar trebui sa intre in analele istoriei si in manualele de administratie. Este un exemplu despre cum nu trebuie ales un individ primar sau cum nu se conduce o comuna pentru ca pot fi nenorociti pe viata mii de oameni fara nici o vina. Este vorba despre locuitorii comunei Popesti, care au avut nesansa sa-l aleaga in urma cu noua ani pentru functia de primar pe Neculai Mocanu, un tip mai hraparet decat o ferma de porci. S-a ales doar cu un dosar penal pentru ca in lacomia si prostia sa a crezut ca poate fura niste fonduri europene, niste maruntis pentru el, si sa fuga in padure. Nu a fost chiar asa. Daca a reusit sa scape deocamdata de faptele care au adus prejudicii statului roman si comunitatii locale, nu a reusit sa iasa basma curata dupa ce a furat fondurile europene. Zilele acestea isi asteapta sentinta intr-un proces de deturnare de fonduri europene si ar putea primi ani grei de puscarie, sa imparta celula cu Magda Tepoi sau cu patronul de la Teofarm pentru ca au facut aceleasi lucruri.

Primele jafuri

Span, cu capul rosu, Neculai Mocanu se uita dupa avere ca soparla dupa soare. Nu a urmarit din pozitia de primar decat sa-si mareasca averea personala, chiar daca acest lucru insemna sa puna mana pe banii statului, banii Uniunii Europene, banii unei fundatii olandeze, bunurile statului etc. Cel mai mare tun l-a dat insa in anul 2003, cand in urma unor abuzuri grosolane, fiind vorba de falsuri, hotarari ale Consiliului Local date impotriva legii, a pus mana pe terenul si bunurile unei firme private, SC Intermedian SRL, care avea in comuna o ferma mare, de toata frumusetea, pe 5 hectare si cladiri cu abatoare, fabrica de ulei, silozuri, depozite etc. A facut pur si simplu o „nationalizare” in numele Consiliului Local a bunurilor unei firme private pentru ca urma sa le treaca in proprietatea sa, ceea ce pana la urma a si reusit. Mai exact, ferma avea 5 hectare de teren si cladiri cu o suprafata construita de 12.000 metri patrati, iar aici lucrau 120 de oameni. A profitat de situatia financiara precara in care se afla firma Intermedian SRL si, la intelegere cu lichidatorii judiciari Roberto si Lucia Mitruta, a initiat o hotarare de Consiliu Local prin care s-a dispus insusirea suprafetei de 4,96 hectare de teren de la SC Intermedian SRL Popesti. Aceeasi hotarare prevedea scoaterea la vanzare prin licitatie publica a terenului la un pret de aproximativ 44 milioane lei vechi. Adica, prin aceasta hotarare, un bun care se afla in proprietate privata a trecut in mod ilegal in proprietatea Consiliului Local si subevaluat pentru a fi luat de cine trebuia. Marsavia s-a facut tocmai pentru ca pe acest teren sa puna mana Neculai Mocanu. Hotararea Consiliului Local de „expropriere” a fost data pe data de 13 februarie 2003, iar in data de 20 martie 2003, Primaria Popesti vinde lui Neculai Mocanu terenul respectiv la pretul de 48 milioane lei vechi. Dupa aceea, impreuna cu complicii sai, a cumparat la preturi derizorii cladirile fermei. Cu numai 20.000 Euro a reusit sa puna mana pe intreg patrimoniul fermei. De precizat ca terenul si bunurile erau evaluate de expertul evaluator Procovanu la cel putin 77 miliarde lei vechi. „A fost un intreg sir de abuzuri si ilegalitati care in acest moment sunt cercetate in mai multe dosare penale. Am incredere in institutiile statului ca-si vor face datoria”, a declarat Cristian Barbieru, patronul SC Intermedian SRL. Dovada a faptului ca actiunea de preluare a bunurilor este ilegala este sentinta nr.514/CA data de Tribunalul Iasi in data de 24.06.2009, prin care s-a anulat Hotararea Consiliului Local Popesti nr.3/2003, care se refera la „exproprierea” descrisa mai sus. Dupa ce Mocanu a pus mana pe ferma, totul s-a dus de rapa. Intr-una din cladiri si-a amenajat domiciliul, iar restul au fost lasate in paragina. Utilajele au fost vandute la fier vechi.

A furat si banii olandezilor

Niste oameni de buna credinta din Olanda care au intemeiat o fundatie de binefacere au vrut sa ajute sarmanii din comuna Popesti. Idealurile lor au fost spulberate de lacomia lui Mocanu. Olandezii, prin Fundatia Thuisfront Roemenie Kootstertille Fryslan, au investit cel putin 100.000 Euro, vrand sa faca pentru saracii din Popesti o cantina de ajutor social, insa s-au intors in tara de bastina pagubiti, cu banii luati, mintiti si cu intentiile bune ingropate. Au vrut sa faca o fapta buna si pur si simplu au fost talhariti de Neculai Mocanu.
Povestea incepe in anul 2004, cand reprezentantii Fundatiei Thuisfront Roemenie Kootstertille Fryslan au venit la sediul Primariei Popesti, spunand ca vor sa faca o cantina pentru oamenii saraci. Nu au cerut decat o bucata de teren si sprijin pentru derularea proiectului. S-a incheiat un acord de parteneriat intre fundatia olandeza si Primaria Popesti. Fundatia asigura ridicarea cladirii pentru amenajarea cantinei, dotarea cu vesela si achizitionarea de teren pentru productia de alimente. Primaria Popesti asigura numai personalul necesar. Mocanu le-a spus olandezilor sa plece linistiti in tara de unde au venit si unde se aplica legea, sa lase banii – 100.000 Euro, ca se ocupa el de tot. Si s-a ocupat. A ridicat o cladire fara autorizatie pe un teren situat in ferma Intermedian SRL care, dupa cum s-a mai precizat, a fost luat cu japca de Mocanu. Langa aceasta „cantina”, Mocanu si-a amenajat casa. Le-a spus olandezilor ca a cheltuit 70.000 Euro pentru amenajarea cladirii. De precizat ca, potrivit acordului de asociere, cladirea se afla in proprietatea fundatiei. Cantina a fost inaugurata pe data de 20.05.2004, numai ca de atunci si pana astazi nici un sarac din Popesti nu a mancat nici macar un blid de fasole de la aceasta cantina. Asta deoarece Mocanu a primit si fonduri sa cumpere teren care urma sa fie exploatat in vederea obtinerii de produse agricole necesare functionarii cantinei. A primit de la olandezi 25.000 Euro sa cumpere teren. Nu se stie ce a facut cu banii.

Falsuri si minciuni

Nu exista documente care sa demonstreze ca a cumparat teren cu banii acestia. Le-a prezentat olandezilor o facatura de document, un asa-zis „Certificat de atestare” emis de primaria comunei vecine, Sinesti.
Astfel, desi este cunoscut faptul ca certificate de atestare dau numai notarii si judecatorii, in data de 26.12.2003, fostul primar al comunei Sinesti, Constantin Apostol, emite acest document prin care „atesta” ca Neculai Mocanu a cumparat 40 de hectare in comuna Popesti. Ce rost avea sa emita Primaria Sinesti un document referitor la un teren din Popesti? Daca terenul era in Popesti, rolul agricol trebuie deschis la primaria unde primar era Mocanu si numai de la aceasta institutie puteau sa provina astfel de documente. De vreo 5 ani vin aproape in fiecare an olandezii sa-si vada ctitoriile si sa-i ceara lui Mocanu acte de proprietate pentru cladirea cantinei si terenuri sau macar sa le inapoieze banii. Numai ca dupa aceea, Mocanu a intabulat cladirea cantinei pe numele sau, adica a inscris dreptul de proprietate asupra cladirii, desi aceasta apartine fundatiei. Adica si-a mai facut langa casa o cladire cu banii fundatiei. Oricum, dupa aceea a folosit cladirea ca pe bunul sau personal.

Cantina „saracilor” a fost ipotecata

Acestea nu sunt singurele afaceri dubioase sau ilegale facute de Mocanu in perioada in care a fost primar. S-a apucat sa-si ridice in comuna vreo trei case, din care doua vile pentru el si copii, si avea nevoie de bani. Astfel, pe langa faptul ca a bagat mana pana la cot in banii publici, Mocanu s-a inhaitat si cu niste camatari, intrand astfel in niste belele foarte mari. A imprumutat bani cu camata cu dobanzi uriase si pentru a scapa de datorii, a facut chiar unele gesturi disperate. A ajuns pana acolo incat a amanetat si cladirea ridicata cu banii fundatiei olandeze. Asta in conditiile in care cladirea se afla in patrimoniul Fundatiei Thuisfront Roemenie Kootstertille Fryslan. Astfel, deoarece camatarii l-au amenintat ca-i dau foc la casa, Mocanu apeleaza la un ultim gest disperat si suna un prieten mai vechi despre care aflase din ziare ca a castigat la Loto sa-l ajute. Numai ca celebrul prieten, Mihai Cazacu din Targu Frumos, castigatorul premiului cel mare la Loto 6 din 49, avea nevoie de garantii imobiliare pentru suma de 120.000 Euro pe care o cerea Mocanu pentru a potoli nervii camatarilor. Prin urmare, in data de 2.09.2008, intre Neculai Mocanu si Mihai Cazacu a fost incheiat contractul de imprumut cu garantie imobiliara autentificat sub numarul 1.353. Prin acest contract, Mocanu a primit de la Cazacu suma de 120.000 Euro pe care trebuia sa o returneze la 2.03.2009, dar a garantat cu cladirile si terenul luate ilegal de la SC Intermedian SRL, dar si cu cantina ridicata de Fundatia Thuisfront Roemenie Kootstertille Fryslan. In fata notarului Lidia Vieru, care avea obligatia legala sa verifice mai atent documentele de proprietate, Mocanu a facut o declaratia in fals. A spus ca imobilul trecut in contract C4/0-cantina si C4/1-beci a fost dobandit prin cumparare de la SC Intermedian SRL prin lichidator. Intarim ideea ca aceasta cantina a fost ridicata cu banii fundatiei olandeze, marturie in acest sens fiind documentele existente in arhiva Consiliului Local Popesti. Mocanu nu i-a dat nici pana astazi banii lui Cazacu si deja acesta a apelat la un executor.

Deturnare de fonduri europene

Lacomia lui Mocanu nu avea limite. S-a gandit ca putea sa bage in buzunar si niste bani europeni. Si a inventat un proiect prin care le-a spus reprezentantilor Delegatiei Uniunii Europene ca vrea sa creeze locuri de munca pentru tiganii din Popesti. A gasit o firma de consultanta si a facut un proiect cu finantare europeana care se referea la amenajarea unei fabrici de prelucrare a rumegusului si reciclare a PET-urilor. In studiul de fezabilitate a aratat ca pe raza comunei sunt zeci de gatere care genereaza rumegus si peste 1.200 de tigani care nu au loc de munca. In realitate erau cateva sute de tigani, dintre care puteau munci cateva zeci. Valoarea proiectului s-a ridicat la circa 40.000 Euro. Cu acesti bani, din care 38.700 Euro reprezentau contributia Uniunii Europene, Primaria Popesti trebuia sa amenajeze cladirea fabricii, sa cumpere utilajele necesare de reciclare a PET-urilor si a rumegusului. Numai ca a facut si cu banii Uniunii Europene cum a facut si cu banii olandezilor. I-a bagat in buzunar si dupa aceea s-a gandit sa completeze hartii sa se acopere. Nu si-a dat seama ca inspectorii Departamentului de Lupta Antifrauda sunt ceva mai destepti decat el si l-au prins.

Furaciunea

Potrivit procurorilor anticoruptie, pentru a fura si banii Uniunii Europene, Neculai Mocanu s-a inteles cu patronul unei firme de constructii, si anume Ionel Stoica, administratorul Media Rom Grup SRL.
Licitatia de amenajare a „fabricii” a fost trucata astfel incat sa fie castigata de Media Rom Grup SRL. Au dat o mana de var peste un grajd si dupa aceea au incasat banii depunand la dosarul proiectului niste devize false in care se spunea ca au turnat fundatii betonate, au ridicat ziduri etc. In realitate, nu au facut nimic din cele declarate, iar fotografiile realizate de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI stau marturie in acest sens. De aceea procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pentru complicitate la deturnare de fonduri si pe patronul Media Rom Grup SRL, Ionel Stoica. De precizat ca pentru a accesa fondurile europene, Mocanu si acolitii sai au intemeiat o asociatie care avea ca obiect principal de activitate „sprijinirea rromilor”. Asociatia se numeste Anghel Rom, iar numele provine de la cel al presedintelui Constantin Anghel, care este rrom numai cand se murdareste de cenusa, in rest este roman cu acte in regula. Acest personaj are acum un fel de rol de cerber pentru ruinele acestui proiect. Constantin Anghel detine cheile de la respectiva cladire si, desi a fost rugat insistent de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI pentru a li se permite accesul in cladire si a fotografia utilajele, acesta a refuzat ostentativ. O explicatie ar fi faptul ca a fost complice la acest mare jaf si eventuale noi dezvaluiri in ziar l-ar fi deranjat destul de mult. Aceasta fabrica in care ar fi trebuit sa lucreze cel putin 20 rromi este acum in ruine, nu a functionat nici o clipa. Cladirea este daramata. In plus, potrivit procurorilor anticoruptie, utilajele nu sunt noi, asa cum prevede proiectul. Fabrica nu a functionat nici o ora.

Puscarie

Neculai Mocanu si Ionel Stoica asteapta zilele acestea verdictul magistratilor de la Judecatoria Iasi, care il judeca pentru fapte grave de coruptie savarsite in afacerea Anghel Rom. Procurorii cer insistent condamnarea la inchisoare a lui Neculai Mocanu si Ionel Stoica. Probabil sentinta se va da in cursul saptamanii viitoare. Insa chiar daca Mocanu va intra in puscarie, Primaria Popesti ramane inglodata in datorii. Astfel, deja Comisia Europeana a decis executarea Primariei Popesti pentru recuperarea sumelor furate de Mocanu in cadrul proiectului Anghel Rom. „Am fost executati deja. Am platit 1,7 miliarde lei vechi. Nu am avut ce face. Puteam folosi acesti bani la repararea drumurilor sau la alte lucruri necesare comunei”, a declarat actualul primar, Vasile Lupu.
Potrivit reglementarilor legale, si cu siguranta Curtea de Conturi va recomanda acest lucru, Primaria Popesti trebuie sa se indrepte impotriva persoanei fizice Neculai Mocanu pentru a recupera prejudiciul de 1,7 miliarde lei vechi. Acestea nu sunt insa singurele pagube lasate in urma de Mocanu la Primaria Popesti. Pentru ca a „expropriat” abuziv pe patronul unui iaz din comuna, Primaria Popesti va avea de platit despagubiri de cel putin 7 miliarde lei vechi. Se pare ca respectivul pagubit a castigat deja primele procese in justitie in acest sens.

Isi face bagajele sa fuga

Incoltit de procurori, deocamdata numai cu afacerea care priveste deturnarea de fonduri europene, Neculai Mocanu s-a gandit sa-si puna la adapost averea acumulata in perioada in care a fost primar. O ancheta penala mai larga privind abuzurile si ilegalitatile facute in perioada in care a fost primar ar putea fi urmata de instituirea unui sechestru asigurator pe case si terenuri sau chiar ar putea pierde tot ce a acumulat ilicit. Prin urmare, bunurile care nu au fost amanetate la camatari Mocanu a inceput sa le puna la adapost, incheind tot felul de contracte de vanzare-cumparare pe numele unor rude sau in imprejurari dubioase. Astfel, in data de 26.11.2008, Neculai Mocanu a vandut nepoatei sale Mihaela Bujor, printr-un mandatar Neculai Popescu, cumnatul lui Mocanu, o parte dintr-una din vilele sale situate in Popesti, in spatele Primariei. Partea de cladire vanduta are o suprafata utila de 241 metri patrati. Mocanu a vandut aceasta parte de cladire la pretul 42.000 Euro. Pentru o parte din suma, adica pentru 33.000 Euro, s-a contractat un credit bancar. In plus, anul acesta, pe data de 14.05.2009, pentru suma de 20.000 Euro, Mocanu a instrainat si o parte din cladirile si terenurile obtinute ilegal de la SC Intermedian SRL. Nu este vorba de cladirile puse gaj pentru creditul luat de la Cazacu. „Am cumparat cladirile legal cu acte. Am platit bani. Ce va intereseaza?”, a declarat scurt Neculai Mocanu.

Haos la Popesti

Ultimul mandat ca si primar al comunei Popesti al lui Neculai Mocanu s-a caracterizat pur si simplu prin haos. Nu a reusit sa se inteleaga deloc cu Consiliul Local si de aceea s-a ajuns pana si la alegeri anticipate. Astfel, la sfarsitul lunii iunie a anului 2006, Guvernul a decis organizarea unor alegeri anticipate pentru Consiliul Local in comuna Popesti. S-a ajuns in aceasta situatie deoarece, pe data de 23 august anului 2006, prefectul judetului Iasi a semnat un ordin de dizolvare dupa ce a constatat ca sase dintre consilierii PSD, precum si supleantii de pe aceeasi lista, si-au dat demisia. In plus, anterior dizolvarii Consiliului Local, atat Guvernul, cat si Prefectura Iasi au demarat la inceputul anului 2006 o serie de controale la Primaria Popesti. Aceste controale au scos la iveala mai multe nereguli savarsite de primarul Neculai Mocanu. Una dintre concluziile controlului se referea la faptul ca primarul Neculai Mocanu si-a sporit averea prin achizitionarea la preturi foarte mici a unor bunuri aflate in patrimoniul Consiliului Local. In urma unui astfel de control s-a descoperit si frauda cu fonduri europene savarsite in cadrul proiectului de angajare a tiganilor la „fabrica” din satul Harpasesti, comuna Popesti. Rezultatele controalelor au fost trimise la Parchet, insa procurorii nu au dat raspuns decat in dosarul de deturnare de fonduri europene.

Adauga un comentariu