Actualitate

Record absolut: 2012 jafuri

Publicat: 09 oct. 2008
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Record absolut 2012 jafuri
1

• Un sef al lumii interlope a batut orice record: a reusit ca in doi ani de zile sa dea 2012 spargeri in locuintele belgienilor • Acest numar de infractiuni il duce pe Benedict Ciobu, zis Piticu, in topul celor mai priceputi hoti din Romania • Sotia lui Ciobu este medic stomatolog • Reporterii BUNl ZIUA IASI au asistat ieri, la ora 11.30, la audierea si la emiterea mandatului international de arestare pentru unul dintre cei mai tari hoti din tara • Este unul dintre cei mai respectati interlopi, pentru ca banii pe care i-a strans in urma activitatii infractionale desfasurate in strainatate i-a folosit pentru a-si construi o vila foarte luxoasa, pentru a-si cumpara masini scumpe si pentru a trai o viata de lux in Romania • Vila a fost confiscata de procurorii belgieni

Incredibil: judecatorii ieseni au arestat ieri un sef al lumii interlope acuzat ca a comis nu mai putin de 2012 jafuri in aproximativ doi ani de zile. Este unul dintre cele mai inedite cazuri de acest gen, tocmai datorita numarului foarte mare de infractiuni comise. Acest numar de infractiuni il duce pe Benedict Ciobu, zis Piticu, in topul celor mai priceputi hoti din Romania. Asta mai ales in conditiile in care el a fost arestat ieri, la sase ani dupa comiterea faptelor. Reporterii BUNl ZIUA IASI au asistat ieri, la ora 11.30, la audierea si la emiterea mandatului international de arestare pentru unul dintre cei mai tari hoti din tara. A aratat ca este maestru in meseria sa nu doar pentru ca a reusit sa comita un numar atat de mare de jafuri, ci si pentru ca are un statut special in Vaslui. Este unul dintre cei mai respectati interlopi din Vaslui pentru ca banii pe care i-a strans in urma activitatii infractionale desfasurate in strainatate i-a folosit pentru a-si construi o vila foarte luxoasa, pentru a-si cumpara masini scumpe si pentru a trai o viata de lux in Romania.

Doi ani de inchisoare

In ultimii ani, pentru Benedict Ciobu, viata era pictata in culori roz. Sotia sa si-a deschis un cabinet stomatologic in Vaslui, el a reusit sa-si implineasca majoritatea viselor, iar oamenii legii au omis sa-si puna intrebarea cum a facut atata avere peste noapte. In urma cu cateva zile, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi a venit un mandat european de arestare prin care se cerea ca interlopul vasluian sa fie trimis in Belgia pentru a fi judecat pentru faptele comise. „Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, cu sprijinul politistilor din cadrul Inspectoratului de Politie Vaslui, a identificat, retinut si prezentat Curtii de Apel Iasi, in vederea arestarii, pe numitul Ciobu Benedict, din municipiul Vaslui, fata de care Parchetul federal Bruxelles, Belgia, a emis un mandat european de arestare”, a declarat procurorul general Iulian Ispir, seful Parchetului superior iesean. Potrivit actelor trimise de procurorul federal belgian, Benedict Ciobu a comis cele 2012 jafuri in perioada 2000 – 2002 in mai multe orase din Belgia. Pentru aceste fapte, judecatorii belgieni l-au condamnat la executarea unei pedepse de doi ani de inchisoare cu executare in regim de detentie. „Numitul Ciobu Benedict a fost condamnat in lipsa de Tribunalul corectional din Turhount, Belgia pentru savarsirea a 2012 infractiuni de furt din locuinte in perioada 2000-2002”, a mai precizat procurorul Iulian Ispir.

Turnat de un prieten

La jafurile comise, Benedict Ciobu a participat alaturi de mai multi smecheri din Vaslui. Barbatul de 39 ani face parte din clanul Belgienilor si a fost prins dupa ce a fost turnat la politie chiar de cel cu care jefuia casele oamenilor. In urma cu aproximativ doi ani, anchetatori din Belgia au venit la Vaslui si au organizat mai multe perchezitii la casele membrilor clanului Belgienilor. Cu aceasta ocazie, o parte dintre bunurile furate de Piticu au fost descoperite in casa acestuia. Este vorba in special de aparate electrocasnice. Anchetatorii belgieni sustin ca acest grup specializat in spargerile de locuinte alegea casele care pareau luxoase si acolo cauta atat bani, cat si aur sau bunuri care puteau fi transportate cat de cat usor. O parte din aceste bunuri erau trimise in tara si valorificate aici. In general, acestia intrau un case prin escaladarea peretilor. Astfel, reteaua era impartita in doua: o parte se ocupa cu jafurile in Belgia, iar cealalta parte se ocupa cu vanzarea bunurilor si obtinerea profitului. Numai ca la un moment dat, membrii retelei au inceput sa se certe, iar unul dintre interlopi, Sorin Buga, a mers la politie si a spus totul. Atat Buga, cat si Ciobu au primit cate doi ani de inchisoare. Ceilalti membri au grupului au primit cate zece ani de puscarie, pe care ii executa in prezent in Belgia. Prejudiciul totul comis de toti membrii retelei trece de 350 mii Euro, insa doar Ciobu ar fi obtinut cateva zeci de mii Euro. Acesta si-a construit o vila chiar langa sediul politiei din Vaslui si a devenit unul dintre liderii lumii interlope din Vaslui. Aceasta casa a fost confiscata de belgieni prin decizia de condamnare.

Recunoaste furturile

Ieri, in fata judecatorilor, acesta a spus ca stia ca a fost condamnat in Belgia si ca a declarat recurs impotriva acelei sentinte date de Tribunal. „Stiu ca am fost condamnat. Eu am recunoscut totul inca de la inceput. Acum nu este normal sa fiu arestat daca eu o sa ma duc de buna voie sa fiu judecat si daca este cazul, ma predau belgienilor. Am declarat recurs impotriva deciziei de condamnare. Am avut primul termen in urma cu cateva saptamani, iar pe data de 23 am cel de-al doilea termen de judecata”, a spus ieri Piticu. De asemenea, rudele acestuia au spus ca in fapt barbatul nu ar fi comis un numar atat de mare de infractiuni. Si avocatul Gabriela Gradinariu sustine ca in actele emise de autoritatile belgiene s-ar fi strecurat o greseala si ca de fapt este vorba doar despre 12 spargeri. De asemenea, avocatul a solicitat instantei ca interlopul sa fie lasat in libertate pentru ca se va prezenta de buna voie la instanta din Belgia. „Instanta are posibilitatea si de a lua o alta masura preventiva. Va solicitam sa luati masura obligarii de a nu parasi tara. Daca vroia sa se sustraga urmaririi penale, o facea pana acum. Nu are antecedente penale, iar faptul ca stie despre procesul in care a fost condamnat este o garantie ca nu se va sustrage de la punerea in executare a mandatului”, a spus avocatul Gabriela Gradinariu in fata instantei. Cu toate acestea, barbatul a primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Astazi va fi adus din nou la instanta pentru a-si expune pozitia fata de extradare.

Adauga un comentariu