Actualitate

Soferii de la ambulanta isi bat joc de bolnavii dializati

Publicat: 23 iun. 2005
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Soferii de la ambulanta isi bat joc de bolnavii dializati
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:59751;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Paraschiva Chelaru are un picior amputat si este imobilizata la pat •De 20 de ani este bolnava de diabet si de mai bine de un an de zile face dializa de trei ori pe saptamana •Pentru a ajunge la sedintele de dializa, batrana trece printr-un adevarat calvar •Soferul ambulantei prefera sa transporte autostopisti, iar bolnava este inghesuita undeva pe un scaun •In situatia in care se afla, femeia este nevoita sa asteapte ore in sir pentru a beneficia de o ambulanta •Prin aceeasi situatie trec si ceilalti bolnavi

O batrana cu piciorul stang amputat, bolnava de diabet de 20 de ani, a ajuns sa fie bataia de joc a celor care ar trebui sa se ocupe de sanatatea acesteia. De mai bine de un an de zile, Paraschiva Chelaru, in varsta de 68 de ani, din comuna Gropnita, trebuie sa vina de trei ori pe saptamana la Spitalul C. I. Parhon pentru dializa. In urma operatiei de amputatie, batrana a ramas imobilizata la pat. Transportul pana la spital si inapoi la domiciliu este asigurat de o autosanitara de la Serviciul de Ambulanta Iasi. Pana aici totul pare a fi in regula. Transportul cu ambulanta este un adevarat chin pentru aceasta batrana. Soferul autosanitarei nu poate sa faca acest drum fara a castiga un ciubuc de la autostopistii care vor sa ajunga la Iasi sau in comuna Gropnita. In aceste conditii, bolnavii, in loc sa beneficieze de un loc in ambulanta, sunt nevoiti sa stea inghesuiti pe un scaunel, deoarece intaietate au autostopistii, care se aseaza chiar si pe targa. Pe langa toate acestea, femeia este nevoita sa astepte ore in sir sosirea ambulantei. „Este strigator la cer. Asa ceva nu am crezut ca este posibil. Sa lasi bolnavul sa stea ghemuit pe un scaun, in conditiile in care nu are un picior si sufera si de diabet si de locul acestuia sa beneficieze un oarecare navetist. Ambulanta nu este mijloc de transport, iar soferii care conduc aceste masini sunt trimisi pentru a transporta persoane bolnave. Luni (n.r. – 20 iunie), dupa ce a iesit de la dializa, mama mea a ajuns acasa cu tensiunea 9. A facut o criza dibetica. Trei ore dureaza dializa, dupa care asteapta alte cateva ore sa vina o ambulanta sa o transporte acasa. Este cumplit. Sta nemancata atatea ore, pentru inconstienta altora”, a declarat Viorica Irimita, fiica batranei. Aceasta nu se poate ocupa de ingrijirea mamei, deoarece locuieste la Arad.

Directorul Covic stie situatia

Prof. dr. Adrian Covic, directorul Spitalului C. I. Parhon, stie ca transportul bolnavilor de dializa este o mare problema pentru acestia. Transportul de la domiciliul la spital si retur al bolnavilor trebuie asigurat de Serviciul de Ambulanta Iasi, dar reprezentantii acestuia nu-si fac datoria. „De cand a fost privatizata Clinica de dializa, noi nu mai raspundem de transportul bolnavilor. S-a incheiat un contract intre Casa de Asigurari si Ambulanta pentru a asigura transportul bolnavilor dializati. Asta este intr-adevar o mare nemultumire pentru bolnavi si personalul medical. Se asteapta ore in sir si se dau nenumarate telefoane pentru a veni o ambulanta sa duca bolnavii la domiciliu. Am facut adresa catre Directia de Sanatate Publica, Casa de Asigurari si Ambulanta pentru a se rezolva problema, dar nu s-a intamplat nimic. Problema este destul de acuta. Sunt platiti pentru asta si nu-si fac datoria. Personalul de la dializa are si el de suferit, pentru ca bolnavii, dupa ce au terminat sedinta de dializa, sunt nevoiti sa ramana si sa astepte ambulanta. Nu cred ca personalul medical are un comportament neadecvat fata de bolnav. Soferii de la ambulanta vorbesc urat cu bolnavii”, a declarat directorul Covic.

Comportament agresiv al cadrelor medicale

O alta nemultumire a familiei este comportamentul agresiv al cadrelor medicale de la Spitalul C. I. Parhon. Atat batrana, cat si fiica acesteia considera ca un cadru medical nu are dreptul sa foloseasca un vocabular de maidan la adresa bolnavilor. „Sotul meu lucreaza la un spital din Ardeal, dar acolo asa ceva nu se intampla. Este inadmisibil sa soliciti ajutorul unui cadru medical si sa ti se raspunda atat de urat. Vorbesti la pereti. Mama mea este o persoana cu handicap si nu este multumita ca trebuie sa ceara ajutorul altcuiva pentru a se putea ingriji. Acest lucru nu ar trebui sa-i deranjeze pe cei din spital. Nimeni nu este bucuros ca s-a imbolnavit si trebuie sa apeleze la medici. Daca ii intrebi ceva se supara si iti vorbesc urat. Nici nu am avut dreptul sa ma interesez care este starea mamei mele. Vorbesti la pereti, pentru ca nu te aude nimeni. O femeie batrana, cu un picior amputat nu este bucuroasa ca trebuie sa vina de trei ori pe saptamana la spital sa faca dializa”, a declarat Viorica Irimita.

In casa cu un bolnav de tuberculoza

Batrana traieste dintr-o pensie de 700 de mii lei, iar sotul, in varsta de 63 de ani, este bolnav de tuberculoza. Ioan Chelaru a necesitat mai multe internari la Spitalul de Pneumoftiziologie, dar pe unele dintre acestea le-a refuzat. La ora actuala, nimeni din familie nu stie daca boala batranului este inca activa. Dupa cum a declarat fiica, Paraschiva Chelaru este ingrijita de o persoana din comuna, care are statut de insotitor, Paraschiva Ignat. Pentru munca pe care o presteaza, Paraschiva Ignat primeste un salariu de 3,1 milioane lei. Conform celor declarate de Viorica Irimita, modul in care este ingrijita batrana lasa mult de dorit. Pentru ca nici un membru al familiei nu a putut sa indeplineasca conditiile de a fi insotitor, acestia au fost nevoiti sa apeleze la primarul comunei, pentru a-i ajuta sa gaseasca o alta persoana. „Pot spune ca mama mea a ajuns sa traiasca intr-o mizerie crunta, iar aceea persoana numita insotitor isi bate joc de un bolnav. Sunt zile intregi in care nu ii pune nici macar bazinetul si sta murdara de materii fecale. Cum isi justifica acest om salariul? Mama a depus o cerere la primarie pentru a beneficia de telefon si nu i s-a aprobat. O persoana bolnava cum este ea avea dreptul sa i se aprobe aceasta cerere. Oricand poate avea nevoie de ajutorul medicului. Nu o ingrijeste deloc si o lasa mai mult singura”, a declarat fiica batranei.

Adauga un comentariu