Eveniment-Social

Preotul Calistrat a fost scos de sub canon

Publicat: 11 mart. 2009
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Preotul Calistrat a fost scos de sub canon
1

• Dupa sase ani de pedeapsa, ieromonahul Calistrat Chifan, de la Manastirea Barnova, a fost scos de sub canon • Decizia de ridicare a canonului a fost luata in urma Consistoriului Monahal care a avut loc luna trecuta, pe parcursul a patru sedinte • In urma cercetarii canonice si a deciziei membrilor din Consistoriul Monahal, IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a decis aprobarea ridicarii canonului de oprire a parintelui Calistrat de la slujire • De la Sfanta Inviere, preotul Calistrat are dreptul de slujire a Sfintelor Taine si a Sfintei Liturghii • Consistoriul Monahal a hotarat ca preotul Calistrat sa fie transferat la Manastirea Vladiceni, din judetul Iasi

Dupa sase ani de pedeapsa, ieromonahul Calistrat Chifan, de la Manastirea Barnova, a fost scos de sub canon. Conducerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a hotarat intrunirea Consistoriului Monahal pentru elucidarea cazului parintelui Calistrat. Din Consistoriu (instanta judecatoreasca ecleziastica) au facut parte inalte fete bisericesti din cadrul manastirilor din Moldova, dar si din alte zone ale tarii. Decizia de ridicare a canonului a fost luata in urma Consistoriului Monahal care a avut loc luna trecuta, pe parcursul a patru sedinte. In urma cercetarii canonice si a deciziei membrilor din Consistoriul Monahal, IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a decis aprobarea ridicarii canonului de oprire a parintelui Calistrat de la slujire. De la Sfanta Inviere, preotului Calistrat are dreptul de slujire a Sfintelor Taine si a Sfintei Liturghii. In urma Consistoriului Monahal, s-a hotarat ca preotul Calistrat sa fie transferat la Manastirea Vladiceni din judetul Iasi. Incepand de astazi, credinciosii il vor gasi pe ieromonahul Calistrat in chilia de la Manastirea Vladiceni. Contactat telefonic de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI, preotul Calistrat a precizat ca isi va indeplini statutul de preot slujitor la Manastirea Vladiceni. „Ce va pot spune este ca una dintre hotararile luate in Consistoriul Monahal este transferul la o alta manastire din judetul Iasi, respectiv Manastirea Vladiceni.

Aici imi voi indeplini statutul de preot slujitor, deoarece unul dintre preotii de aici este grav bolnav. Pentru ca in monahism ascultarea este primul vot care se cere monahului, sigur ca trebuie sa fac ascultare de hotararile Consistoriului Monahal si randuielile primite de la IPS Teofan. Consider ca judecata si hotararile au fost juste si corecte. Nu am nimic de argumentat. Din cauza ca problemele din dosar nu au putut fi solutionate intr-o singura sedinta, din ordinul IPS Teofan, Consistoriul Monahal s-a intrunit pe parcursul a patru sedinte, in luna februarie. In cadrul acestor sedinte au fost dezbatute si analizate acuzatiile care mi s-au adus”, a declarat ieromonahul Calistrat Chifan.

O vasta experienta duhovniceasca

IPS Teofan, fostul mitropolit al Craiovei timp de 10 ani, cu o vasta experienta duhovniceasca, este omul de statura duhovniceasca care, insuflat de Duhul Sfant, stie sa faca echilibrul intre bine si rau. Este iubit in Moldova de credinciosi pentru modul parintesc de a aborda orice fel de problema din viata bisericii si intre credinciosi. IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, este un om al rugaciunii, al pacii. Inalt Prea Sfintia Sa analizeaza orice lucru cu chibzuinta si mult discernamant. Sprijinul real al mitropolitului Moldovei si Bucovinei este PS Calinic, episcopul vicar care, la randul sau, se bucura de o mare popularitate in randul intelectualitatii iesene, dar si al credinciosilor. PS Calinic are multa experienta monahala si 18 ani de activitate pastoral-misionara sub carmuirea fostului mitropolit Daniel, actualul Patriarh al Romaniei.

Pedepsirea

Pedepsirea ieromonahului Calistrat Chifan de la Manastirea Barnova, in luna martie a anului 2003, a declansat cea mai mare revolta in randul credinciosilor care timp de cateva saptamani au si protestat in curtea Catedralei Mitropolitane. Timp de sase ani, duhovnic a mii de credinciosi din tara si strainatate, ieromonahul Calistrat a facut ascultare in chilia de la Manastirea Barnova, a citit la Psaltire si s-a rugat. Zilnic credinciosii l-au vizitat la usa chiliei macar pentru a-l vedea sau sa ii ceara un sfat.

Tags:
Adauga un comentariu