Actualitate

Zeci de miliarde furate din padure

Publicat: 09 iun. 2009
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de miliarde furate din padure
1

• Mii de copaci taiati abuziv, mii de metri cubi de lemn exploatati ilegal in padurile de pe langa Ciurea, la Hadambu, Voinesti sau Horlesti, raportari false in documente oficiale, un prejudiciu de zeci de miliarde lei adus bugetului statului • Folosirea ilegala a ciocanului de marcat copacii care trebuie taiati, instrument cu regim special ca si armele de foc, trucarea unor licitatii de vanzare a lemnului scos din padurea statului • Acestea sunt doar primele rezultate ale unui control demarat de Regia Nationala a Padurii Romsilva la Ocolul Silvic Ciurea • S-au taiat abuziv numai copaci de esenta buna: stejar, tei, frasin si fag • O parte din lemnul rezultat din taierea ilegala a copacilor a fost prelucrat la gaterul primarului comunei Horlesti, Mihai Cadar

Un imens scandal de coruptie, care implica angajati din silvicultura ieseana, va izbucni in perioada urmatoare. Asta deoarece o parte dintre padurarii platiti de statul roman sa protejeze padurea s-au dovedit a fi primii dusmani ai fondului forestier. Scandalul va izbucni in jurul celui mai mare ocol silvic din judetul Iasi, care are in administrare o suprafata de peste 14.000 hectare de padure. Astfel, primele concluzii ale unui control inceput in urma cu o saptamana de catre inspectori ai Regiei Nationale a Padurilor Romsilva arata ca prin taieri si exploatari abuzive de masa lemnoasa in toate cele 23 cantoane si 6 districte s-au adus prejudicii de zeci de miliarde lei vechi bugetului statului. Intreg jaful s-a petrecut in perioada in care Directia Silvica Iasi era condusa de liberalul Ionel Pintilie, un personaj care a mai tinut prima pagina a cotidianului BUNA ZIUA IASI cu subiecte legate de unele defrisari masive efectuate ilegal in padurile judetului.

Instrumentele hotiei

Ocolul Silvic Ciurea administreaza padurile de pe raza comunelor Ciurea, Schitu Duca, Comarna, Dolhesti, Mogosesti, Grajduri, Voinesti si Horlesti. Padurarii care au administrat si pazit aceasta padure in ultimii patru ani s-au gandit ca nu vor fi prinsi daca vor permite sa se taie ilegal in mai multe locuri, avand in vedere suprafata mare pe care o aveau in grija. Nu s-au gandit insa ca vor fi prinsi si ca jaful rezulta chiar din raportarile contabile ale Ocolului Silvic Ciurea. Astfel, daca in anul 2004 Ocolul Silvic Ciurea aducea venituri de 53 miliarde lei vechi bugetului statului prin vanzarea cantitatii de masa lemnoasa exploatata legal, in primul semestru al acestui an institutia a inceput sa inregistreze pierderi, circa 2 miliarde lei vechi. Mai precis, cheltuie mai mult decat incaseaza. S-a ajuns in aceasta situatie deoarece banii statului intra in buzunarele padurarilor si ale unor societati comerciale agreate. Cantitatea de lemn exploatata in cei patru ani a ramas constanta, numai ca furtul se realiza prin raportari false cu privire la calitatea lemnului. „Noi taiam in continuare lemn de calitate buna de fag, stejar, tei sau frasin, bun pentru mobila si constructii. Dar in acte era trecut ca este lemn de proasta calitate, se vindea ca lemn de foc, la un pret mic catre societatile comerciale selectate prin licitatie. La randul lor, societatile comerciale il vindeau la pretul real, ca lemn de calitate, nu ca lemn de foc, dar o parte din profituri le imparteau cu sefii Ocolului Silvic. De aceea din lemnul exploatat la Ocolul Silvic nu mai puteam aduce venituri bugetului statului”, a declarat un padurar angajat al Ocolului Silvic Ciurea, care a preferat sa-si pastreze anonimatul de frica represaliilor.
De asemenea, o alta metoda folosita pentru taierea abuziva a padurilor este folosirea ilegala a ciocanului de marcat. Acest instrument folosit pentru marcarea copacilor care trebuie taiati are acelasi regim ca si armele de foc. Din informatiile detinute, ciocanul de marcat al Ocolului Silvic Ciurea a fost folosit pentru taierea ilegala a unor suprafete de padure de pe raza comunei Schitu Duca. Nu se stie inca ce suprafata de padure a fost taiata ilegal. Probabil, cifrele exacte vor aparea la finalul controlului demarat de Romsilva. Alte zone de pe raza Ocolului Silvic Ciurea unde s-a taiat ilegal sunt la Poieni – Schitu Duca, Voinesti, Mogosesti, Hadambu, Horlesti etc. Din aceasta retea care a avut ca scop imbogatirea rapida prin defrisarea padurilor statului face parte si actualul primar al comunei Horlesti, Mihai Cadar, care este fericitul proprietar al unui gater, amplasat chiar in comuna pe care o conduce. Gaterul primarului era pe lista societatilor comerciale care au avut aprobare sa exploateze o cantitate mica de lemn de stejar, fag si tei la Centrul de Exploatare – Santa, in comuna Voinesti. Numai ca, in realitate, firma a exploatat o cantitate de lemn mult mai mare decat cea contractata prin licitatie. Inspectorii au ajuns la concluzia ca prejudiciul adus bugetului statului prin aceasta metoda aplicata la Centrul de Exploatare Santa este de 4 miliarde lei vechi.
De mentionat ca Mihai Cadar este fost padurar angajat la Ocolul Silvic Ciurea, la Cantonul Horlesti. In perioada cat a fost padurar, la Horlesti s-au defrisat ilegal zeci de hectare de padure. Presa ieseana a scris pe larg despre aceste defrisari. Ajuns primar, Cadar s-a gandit totusi sa revina putin si la prima dragoste, taierea padurii. „Acuzatiile care mi se aduc sunt nefondate. Eu lucrez transparent, la vedere. Nu am nimic de ascuns. In ziua in care spun inspectorii ca eu am prelucrat lemn ilegal, nici macar nu eram in localitate”, a declarat ieri, telefonic, primarul Mihai Cadar.
„Intr-adevar, a fost demarat un control de fond la Ocolul Silvic Ciurea. Dar deocamdata nu va pot da informatii deoarece controlul nu a fost finalizat”, a declarat Valentin Clain, actualul director al Directiei Silvice. Ionel Pintilie nu s-a sinchisit sa raspunda apelurilor jurnalistilor cotidianului BUNA ZIUA IASI. Contactat de asemenea telefonic, Florin Munteanu, directorul Romsilva, a spus ca nu poate da mai multe informatii pana la finalizarea controlului.

Adauga un comentariu