Eveniment-Social

Acuzatii de fals grosolan in lumea medicala

Publicat: 15 feb. 2007
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acuzatii de fals grosolan in lumea medicala
1

• Prof. dr. Maria Voroneanu a absolvit Facultatea de Medicina Generala si ulterior a obtinut titlul de medic specialist in anesteziologie si chirurgie oro-maxilo-faciala, dar nu a fost niciodata medic dentist • Cu toate acestea, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania i-a dat aviz de a exercita profesia de medic dentist • „Nu sunt medic dentist. Poate a fost o greseala atunci cand mi s-a studiat dosarul la CMDR. Acum, stiu eu cum i-o fi luat valul? Probabil aceasta hartie mi-au dat-o din prietenie”, a declarat prof. dr. Maria Voroneanu

Acuzatii de fals lovesc din nou lumea medicala ieseana, de aceasta data cea a medicilor stomatologi. Astfel, in urma cu aproximativ un an, prof. dr. Maria Voroneanu a primit aviz din partea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania pentru ca inca un an de zile sa fie membru al acestui for si sa-si desfasoare activitatea ca medic dentist. Prof. dr. Maria Voroneanu a absolvit Facultatea de Medicina Generala si ulterior a obtinut titlul de medic specialist in anesteziologie si chirurgie oro-maxilo-faciala, dar nu a fost niciodata medic dentist. Avizul favorabil pe care aceasta l-a primit din partea CMDR are o singura explicatie: relatiile de prietenie cu prof. dr. Mihai Augustin, presedintele CMDR, si dr. Liviu Zetu din conducerea aceluiasi for, precum si apropierea de Norina Forna, decanul Facultatii de Stomatologie a Universitatii iesene de Medicina. Prof. dr. Maria Voroneanu recunoaste ca nu este medic dentist si sustine ca poate reprezentantii CMDR au fost luati de val atunci cand au eliberat avizul. „Nu sunt medic dentist. Poate a fost o greseala atunci cand mi s-a studiat dosarul la CMDR. Acum, stiu eu cum i-o fi luat valul? Probabil aceasta hartie mi-au dat-o din prietenie. Am doua specializari, am lucrat atatia ani in Facultatea de Stomatologie, am atatea merite. In timp ce unii au o specializare, eu am obtinut doua. Eu consider ca totul este legal si nu am savarsit vreo ilegalitate. A fost o greseala de-a lor”, a declarat prof. dr. Maria Voroneanu. Din afirmatiile acesteia rezulta ca reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti din Romania avizeaza prelungiri in activitate fara a analiza amanuntit dosarul solicitantului si astfel medicii pensionabili ajung sa profeseze fara a avea vreo legatura cu specialitatea respectiva. Daca o asemenea situatie ar fi reala, adica dreptul de libera practica este acordat in mod superficial, situatia este extrem de grava, cu urmari nebanuite. Acest scandal se adauga celui din vara anului trecut, cand decanul Norina Forna a fost implicata in arestarea fostului prefect Radu Prisacaru, acuzat acum de coruptie. Mai mult decat atat, cu cateva zile in urma, instanta de judecata a drecis ca Norina Forna nu avea dreptuil sa-i fie retrocedat un teren, actele pe baza careia aceasta a facut cererea de retrocedare nefiind in regula. De fapt, implicarea familiei Forna in scandaluri mediatice este o obisnuinta: cu mult inainte de a se produce arestarea lui Prisacaru, Dorin Forna, sotul Norinei, a intrat in cercetari ale Departamentului National Anticoruptie (DNA) Iasi, pentru modul de folosire a banilor publici pe vremea cand era director administrativ al Universitatii de Medicina din Iasi.

In chirurgie oricum se moare

Ca medic specialist anesteziolog, prof. dr. Maria Voroneanu a avut o evolutie de scurta durata, dupa ce doi bolnavi au decedat. Atunci fostul sef de clinica, prof. dr. Gheorghe Timosca i-a spus ceva de genul: „Mita (asa era dezmierdata de colegi – nr), las-o mai moale ca nu ai nici o treaba”. Profesorul Voroneanu sustine ca atunci bolnavii mureau pentru ca pe vremea aceia lucrurile erau mai grave, dar nu a specificat despre ce lucruri era vorba. „Hai, doamna, in chirurgie oricum se moare (n.r. – dr. Voroneanu era medic anestezist, nu chirurg). Lucrurile erau mai grave pe vremea aceia. Profesorul Timosca a dorit foarte mult sa fac chirurgie oro-maxilo-faciala. Si nu inteleg. Vreti sa faci o istorie din asta?”, a declarat medicul Maria Voroneanu. Colegiul Medicilor Dentisti din Romania ar trebui sa reanalizeze dosarul prof. dr. Maria Voroneanu si sa anuleze avizul emis in data de 13 ianuarie 2006. Timp de un an de zile, medicul Voroneanu a avut aviz pentru a practica profesia de medic dentist, desi nu avea acest drept.

Adauga un comentariu