News Flash:

Creste numarul studentilor intoxicati cu eclere!

4 Iunie 2002
961 Vizualizari | 0 Comentarii
•Ieri, la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi se aflau 24 de studenti internati cu toxiinfectie alimentara •Cantina si terasa vor fi inchise pe o perioada nelimitata •Atat Directia Sanitar Veterinara, cat si Directia de Sanatate Publica au aplicat amenzi administratorului cantinei si personalului de la bucatarie

Douazeci si patru de studenti au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase dupa ce au consumat eclere la cantina din campusul universitar "Titu Maiorescu". Starea lor este buna, dar necesita alte cateva zile de spitalizare. "In noaptea de 1/2 iunie, la Spitalul de Boli Infectioase au fost internati 24 de studenti care prezentau simptome de toxiinfectie alimentara. Se pare ca aceasta toxiinfectie a fost cauzata de consumul de eclere. Au venit cu febra, varsaturi, forme clinice medii. Acum starea lor este buna, dar vor ramane sub observatie mai multe zile", a spus dr. Irina Teodorescu, purtator de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase.
"Vineri am mancat la cantina, iar la desert mi-am luat un singur ecler. Sambata dimineata nici nu ma puteam ridica din pat. Aveam dureri mari de burta si frisoane. La inceput am crezut ca este vorba de o raceala si ca imi va trece. Abia dupa ce am venit la spital am aflat ca este posibil ca starea mea sa fi fost cauzata de eclerul consumat cu o zi inainte", a povestit Catalina Olaru, studenta in anul III la Facultatea de Litere. "Presupun ca eclerele au fost de vina. Am venit la spital impreuna cu colega mea de camera. Inca nu ma simt bine", a spus Diana Ivanuta.
Incidentul survine intr-o perioada in care studentii sunt in sesiune si ar fi trebuit sa fie in forma pentru a putea invata. Catalina Olaru are un examen in aceasta saptamana si spera sa sa simta mai bine pentru a nu-l rata.
Unul dintre tinerii ce au fost vineri la cantina, dar care nu a luat altceva decat o bere, era ieri destul de revoltat de faptul ca, pe la ora 10.00, terasa cantinei mai era inca deschisa. "Cum este posibil ca dupa cele intamplate cantina sa mai fie inca deschisa? Sotia mea este internata din cauza acelor eclere. Vineri am avut un examen, iar pe la ora 13.00 am mers la cantina. Eu am luat o bere, iar sotia mea un ecler. Noaptea, sotiei i s-a facut rau, avea febra 39,9 grade si a fost internata", a spus revoltat Catalin Misca, in timp ce astepta sa vada cum se mai simte sotia sa.
Un ecler la cantina studentesca costa 4.000 de lei, aproape un chilipir pentru bietii studenti, daca ar fi sa punem la socoteala ca, in mod obisnuit, pretul unui ecler este in jur de 10.000 de lei.

Sunt asteptate rezultatele

In cursul diminetii de ieri, inspectori de la Directia Sanitar Veterinara si Directia de Sanatate Publica au mers la cantina din "Titu Maiorescu" pentru a incepe ancheta. Medicii de la DSV au rupt sigiliul pus depozitului in care erau pastrate prajiturile si au recoltat probe pe care urmeaza a le supune analizelor.
"Eclerele vieneze, produse in bucataria cantinei, au fost puse in vanzare la un chiosc din incinta corpului B al universitatii, chiosc ce functiona fara autorizatie sanitara. Au fost recoltate probe din alimente iar maine (azi-n.r.) vom avea rezultatele", a spus dr. Mitrut Rotaru, sef Servicii Igiena in cadrul DSV.

Cantina din "Titu Maiorescu" a fost inchisa

Atat cei de la DSV, cat si inspectorii de la DSP au aplicat amenzi administratorului cantinei, magazionerului si patiserului. DSP-ul a amendat cele trei persoane, fiecare cu cate 5 milioane de lei. DSV-ul a aplicat o amenda de 2 milioane de lei pentru lipsa autorizatiei de functionare a chioscului si un milion pentru lipsa de analize medicale ale personalului. Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului a aplicat o amenda in valoare de 30 de milioane de lei.
"A fost pus sechestru pe alimente si au fost recoltate probe. Totodata, au fost recoltate coproculturi si de la personalul ce lucra la bucatarie, pentru ca exista posibilitatea ca unul dintre ei sa fie purtator de stafilococ. Pana la finalizarea anchetei nu putem spune daca materia prima este agentul care a provocat toxiinfectia. Cantina, ca, de altfel, si terasa acesteia, vor fi inchise pe o perioada nelimitata" a declarat Cornelia Teodorescu, inspector-sef in cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi.
Pentru ca la sfarsitul saptamanii trecute au fost destui studenti care au consumat eclere de la cantina, posibilitatea ca si alti studenti sa prezinte simptomele toxiinfectiei fiind destul de mare, inspectorii DSP au mers prin camine pentru a-i identifica pe acestia si pentru a-i sfatui sa se prezinte la medic la aparitia primelor simptome.
Catalina DARABANA
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019310 (s)

loading...