Actualitate

Daca ai astfel de pete pe corp, mergi de urgenta la medic. Boala afecteaza femeile si este aproape necunoscuta

Publicat: 26 mart. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Daca ai astfel de pete pe corp mergi de urgenta la medic. Boala afecteaza femeile si este aproape necunoscuta
1

@ In toata tara sunt aproape 6600 de cazuri @ Medicii de specialitate au afirmat ca din cauza subdiagnosticarii sau ignorarii simptomelor boala este aproape necunoscuta @ Uneori aceasta maladie afecteaza si copiii

In toata tara sunt cateva mii de cazuri si medicii spun ca este o boala periculoasa care afecteaza din ce in ce mai multe femei. Simptomele prin care se manifesta boala sunt asemanatoare altor afectiuni si de aceea medicii de specialitate spun ca este dificil de diagnosticat. Mai mult, doctorii au precizat ca din cauza subdiagnosticarii sau ignorarii simptomelor sale boala este aproape necunoscuta in prezent. Este vorba despre Trombocitopenia Imuna Primara sau Idiopata (TIP), cunoscuta si sub numele de purpura trombocitopenica idiopata, o boala autoimuna in care sistemul imun ataca plachetele, celulele din sânge lipsite de culoare, cu un rol foarte important în coagularea sângelui. In urma cu doua zile, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) a lansat Ghidul pacientilor cu purpura trombocitopenica autoimuna destinat pacientilor si familiilor lor care explica in detaliu afectiunea si vine in sprijinul bolnavilor cu sfaturi pentru gestionarea acesteia.

„Pacientii sunt femei tinere, in majoritatea cazurilor, dar uneori pot fi afectati si copiii. Daca prezentati cel putin unul dintre urmatoarele simptome, adresati-va urgent medicului de familie sau unui medic hematolog: aparitia în mod excesiv a vânatailor (purpura), sângerari superficiale sub piele ce apar de obicei pe picioare si arata ca un fel de iritatii sau pete mov-rosiatice, sângerari mai abundente în cazul taieturilor sau zgârieturilor, aparitia spontana a sangerarilor nazale, sângerarea gingiilor în special dupa lucrari dentare, aparitia sângelui în urina sau scaun, flux menstrual neobisnuit de abundent, oboseala. Niciun simptom nu este întâmplator. Conform rapoartelor de specialitate, aproape 6600 de persoane sunt afectate in toata tara”, a declarat Rozalina Lapadatu, presedinte APAA.

Cauza bolii: tulburare imuna, autoimuna

Medicii de specialitate au explicat ca motivul pentru care apare aceasta boala este o tulburare imuna sau autoimuna si are un impact substantial asupra calitatii vietii determinand aparitia unor modificari cu impact negativ asupra stilului de viata: absenta de la scoala, locul de munca; dificultatea de a avea o cariera si chiar pierderea unor oportunitati de promovare. „Purpura trombocitopenica imunologica, cunoscuta anterior ca purpura trombocitopenica autoimuna idiopatica este o afectiune caracterizata prin scaderea numarului de trombocite sau plachete sanguine sub 100.000/mmc, cifra considerata actualmente limita inferioara normala. Cauza acestei anomalii este o tulburare imuna, autoimuna, în care trombocitele sunt distruse ca urmare a prezentei anticorpilor dirijati împotriva unor componente membranare ale trombocitului. Trombocitele sunt celule sanguine lipsite de nucleu, cu rol important în protectia împotriva sângerarilor la nivelul pielii sau mucoaselor. Riscul de sângerare creste direct proportional cu scaderea numarului de trombocite, fiind maxim la mai putin de 30.000/mmc. Sângerarile pot fi externe sau manifestate ca hemoragii în organe si tesuturi si pot aparea chiar spontan, în absenta oricarei traume, existând risc fatal în cazul în care sângerarea este masiva si în organe vitale, cum ar fi creierul”, au precizat medicii hematologi.

Adauga un comentariu