News Flash:

Danemarca ajuta judetul Iasi

27 Februarie 1999
1218 Vizualizari | 0 Comentarii
•Timp de trei zile, iesenii au invatat de la danezi ce inseamna controlul de calitate al productiei agroalimentare
•Inexistenta unor moderne laboratoare de testare si a unei legislatii specifice constituie piedici ale integrarii in UE

Joi s-a incheiat la Iasi workingul danezo-roman cu tema "Controlul productiei agroalimentare". Timp de trei zile (23-25 februarie a.c.) au conferentiat, in sediul Directiei Agricole Iasi, danezii Jes Biering si Lars Emborg, in calitate de "ordonator" si respectiv, "co-ordonator" al unui proiect sustinut si finantat de guvernul Danemarcei. Proiectul vizeaza dezvoltarea controlului calitatii productiei de marfuri agro-alimentare in judetul Iasi. S-a precizat ca in statele cu o economie de piata stabila, ce functioneaza dupa regulile managementului si marketingului, controlul calitatii productiei intereseaza deopotriva organizatiile guvernamentale si neguvernamentale. Un rol aparte in acest domeniu (aproape deloc dezvoltat la Iasi si in Romania) il au asociatiile pentru protectia consumatorului.

Calitate la standardul Uniunii Europene

La conferinte si working au participat reprezentanti ai Asociatiei pentru Protectia Consumatorului (APCONS Iasi), ai Oficiului pentru Protectia Copnsumatorului (OPC) - organism guvernamental, ai Directiei Agricole Judetene si ai CERTAL - unicul organism din Romania specializat in "certificarea calitatii produselor. Cei doi experti danezi au cerut participantilor solutii practice pentru infiintarea, la Iasi, a unui sistem de control al calitatii care sa functioneze in compatibilitate cu standardele si legislatia UE. Raportorii romani ai conferintei au aratat ca principalele obstacole care impiedica realizarea rapida a unui astfel de control al calitatii sint: inexistenta unor laboratoare de testare care sa fie acreditate sau autorizate de UE; dotarea precara a laboratoarelor existente; incompatibilitatea anumitor legi cu normativele prevazute de standardele ISO ale UE; mentalitatea post-comunista ostila schimbarii si implementarii unui control de calitate al produselor fabricate in Romania.

Expertul Lars Emborg s-a aratat increzator in capacitatea Romaniei in depasirea handicapurilor care inca mai tin pe loc, in comparatie cu tari precum Ungaria, Cehia si Polonia care au deja constituit un eficient sistem de control al calitatii productiei agroalimentare. Co-ordonatorul proiectului a declarat pentru "Ziua de Iasi": "Atit producatorii din domeniul agroalimentar cit si consumatorii din Romania trebuie sa inteleaga faptul ca au nevoie de produse de calitate, competitive.

Proiectul pe care vrem sa-l dezvoltam la dvs., la Iasi, este un semn ca productia agroalimentara trebuie sa respecte normele si legislatia calitatii existente in statele UE. In afara chestiunilor teoretice prezentate, am initiat si o actiune practica - infiintarea in trei localitati rurale din judetul Iasi, a unei Asociatii profesionale a crescatorilor de porci. Fermierii si taranii ieseni vor invata cum sa obtina profituri de pe urma valorificarii carnii de porc, livrata consumatorilor la standarde de calitate similare cu cele din Danemarca. Sintem convinsi ca nu peste mult timp se vor vedea roadele actiunii noastre domeniul calitatii productiei, la Iasi".
iasi jes biering lars emborg judetul iasi certal
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2016 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1773 (s) | 24 queries | Mysql time :0.021886 (s)