News Flash:

Dioxina din iaurturile Danone nu era prea otravitoare

25 August 2007
1103 Vizualizari | 0 Comentarii
• Chiar daca rezultatele preliminarii ale analizelor asupra loturilor de iaurt Danone arata ca nivelul dioxinei este unul acceptabil, specialistii se declara sceptici si sustin ca efectele acesteia si ale gumei de guar sunt grave


Testele preliminare asupra loturilor de iaurt Danone contaminat cu dioxina arata ca nivelul acestei substante este aproape de limita maxima, dar nu o intrece. Un pahar de iaurt de 120 de grame contine o concentratie mica de guma de guar, aproximativ 2 miligrame. Indiferent de rezultatele finale, specialistii sustin ca atat guma de guar, cat si dioxina, sunt toxice pentru organismul uman, in cantitati consumate constant si peste limita admisa de legislatia europeana. "Pentru fiecare produs in parte exista niste standarde. Problema intervine in momentul in care toate elementele care contin cantitati mici de dioxina sunt amestecate in organism si pot ataca sistemul nervos. Este asemanatoare cu nitritii si nitratii din apele fantanilor, letale in cazul copiilor mici. Odata intrata in organism, dioxina nu mai poate fi eliminata", a adaugat Ionel Mangalagiu, seful catedrei de Chimie Organica a Universitatii Al. I. Cuza Iasi.

Guma de guar este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana, cultivata in India, Pakistan, sudul Statelor Unite si utilizat in industria alimentara ca aditiv cu functii de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse. Riscurile de imbolnavire sunt foarte mari. Substanta este, de obicei, folosita in procesarea carnii, ca agent de omogenizare in paine, patiserie si lactate, ca stabilizator in bauturile cu gust de ciocolata si sucuri. Chiar daca guma de guar, comparata cu dioxina, pare inofensiva, specialistii sunt de parere ca si aceasta ar trebui interzisa, avand in vedere faptul ca de cele mai multe ori guma de guar nu este extrasa in mod natural, ci artificial. "Daca guma de guar ar fi extrasa intr-un mod natural, nu ar prezenta nici o problema. In schimb, devine toxica in momentul in care procesatorii nu respecta acest lucru si o sintetizeaza in mod artificial. Produsele care au fost contaminate cu un asemenea aditiv trebuie aruncate", a afirmat Ionel Mangalagiu. Reamintim ca in urma cu o saptamana, in Romania a izbucnit un scandal de proportii cand iaurturile cu fructe de la Danone Romania SRL, din lotul cu data de expirare 11 septembrie 2007, au fost retrase de pe piata dupa ce autoritatile sanitar-veterinare din Bucuresti au anuntat ca acestea pot contine dioxina. In momentul de fata nu mai exista spre comercializare nici un iaurt din acest lot, lotul in cauza fiind retras de pe piata, dupa cum au declarat autoritatile.


Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1364 (s) | 24 queries | Mysql time :0.020086 (s)

loading...