News Flash:

Examen cu delicatese culinare

22 Iunie 2005
1284 Vizualizari | 0 Comentarii
•Diversitatea retetelor culinare a fost subiect de examen pentru elevii care vor o diploma de bun bucatar •Friptura tocata berlineza, popieta sau rulouri din carne de porc, snitel somesan, limba de vita cu ciuperci au fost doar cateva dintre preparatele realizate de absolventii de la Grupul Scolar Virgil Madgearu

Friptura tocata berlineza, popieta sau rulouri din carne de porc, snitel somesan, limba de vita cu ciuperci, sarmalute sau tochitura au fost doar cateva dintre bucatele cu care s-au prezentat in fata comisiei de examen elevii de la Grupul Scolar Virgil Madgearu. Ieri, proba practica a peste 60 de tineri a constat in realizarea unor delicatese din bucataria traditionala si cea mondiala. Larma si emotiile au inceput pentru candidati dis-de-dimineata, in laboratorele de pe strada Saulescu. Dupa extragerea biletelor de examen, exact ca la orice fel de testare, au fost candidati care s-au bucurat, dar si care s-au intristat din cauza felului complicat de mancare care trebuia gatit sub ochii vigilenti ai examinatorilor. Pentru o nota cat mai mare, absolventii au trebuit sa fie atenti de la alegerea ingredientelor si pana la focul din cuptor. Un bob de piper in plus sau un praf de sare mai mult, focul nepotrivit la sosuri puteau da peste cap toata lucrarea. "Bine ca maistrul ne-a invatat cum sa corectam mancarea daca are prea multa sare, ca mai gresim si noi uneori. La examenul acesta nu mi s-a intamplat sa gresesc, din contra, am fost bucuroasa cand am vazut pe biletelul de examen friptura tocata berlineza. Am avut nevoie de carne de vita, de porc, condimente, verdeturi si ceapa, iar intr-o ora am terminat de gatit, ceva timp mi-a luat sosul brun", a declarat Oana Ciopeica, una dintre cadidatele la examenul de absolvire, profil bucatar. Fiecare dintre cei aproximativ 60 de candidati au avut de preparat cate un fel de mancare, insa examenul nu s-a terminat imediat dupa prepararea bucatelor. In fata comisiei, formata atat din profesori de specialitate, cat si din maistri, produsul finit trebuie sa arate impecabil, prezentarea produsului fiind, de asemenea, foarte importanta. "Am avut de facut o musaca de cartofi, insa nu a iesit asa cum am vrut din cauza ca s-a prins putin de tava. Dar am pus pe platou niste salata verde sa nu vada comisia", a mai spus o absolventa a Grupului Scolar Virgil Madgearu.

Cei mai buni bucatari

Maistrul instructor, care a avut grija ca restaurantele din Iasi sa aiba cei mai buni bucatari, este in scoala de 30 de ani. "Ca maistru am incercat nu numai sa le transmit cunostintele teoretice si practice, ci m-am straduit cat am putut sa le inspir si dragostea fata de bucatarie, ca fara dragoste de meserie nu se face nimic bun", a declarat Olguta Baciu, maistru instructor la Grupul Scolar Virgil Madgearu. In ultima promotie de absolventi ai scolii profesionale au terminat aproape 190 de tineri, care au urmat specializarile de cofetari, bucatari si ospatari. Pentru sustinerea probei practice, unii dintre candidati au fost nevoiti sa vina cu materia prima de acasa. Aceasta din cauza ca fondurile pe care le are scoala la capitolul instruire practica nu sunt suficiente. "Trebuie sa cautam tot felul de solutii pentru ca elevii sa aiba materia prima pentru a face practica. Ultima solutie gasita a fost magazinul scolar pentru instruire practica din incinta liceului, unde elevele noastre fac practica la vanzare de produse alimentare. Din adaosul comercial pe care-l percepem, reusim sa mai strangem ceva bani cu ajutorul carora sa ne descurcam cat de cat", a declarat Teodor Dates, directorul Grupul Scolar Virgil Madgearu.
Marilena ROJNITA
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1673 (s) | 22 queries | Mysql time :0.020926 (s)

loading...