News Flash:

Foamete mare prin judet

6 Martie 2001
1396 Vizualizari | 0 Comentarii
Cei mai mari consumatori de paine

•Solicitarile firmelor iesene de panificatie pentru graul din rezervele de stat ating aproape o treime din totalul cererilor pe tara •Faina din Iasi este mai scumpa cu 250 de lei la kilogram decat cea din judetele invecinate

Iesenii par a fi cei mai mari consumatori de paine din toata tara. Cel putin asa rezulta din ultima situatie inregistrata la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP). Doisprezece producatori ieseni de paine au solicitat aproape o treime din cele 50.000 de tone de grau pentru care au existat cereri de la rezervele de stat, din toate judetele tarii.

Avand in vedere seceta de anul trecut, Guvernul a aprobat deblocarea unei cantitati de 100.000 de tone de grau din rezervele de stat, care urma sa acopere necesarul de consum al populatiei pana se va trece la importurile din SUA. Cu toate acestea, pana in prezent s-au inregistrat cereri numai pentru 50.000 de tone de grau, dupa ce toate directiile agricole din teritoriu au depus la Bucuresti, la sediul MAAP, solicitarile din fiecare judet. Dintre toate judetele care au solicitat grau, Iasul s-a dovedit a fi cel mai "infometat", cerand nu mai putin de 15.000 de tone.
"Aceasta cantitate de grau a fost stabilita in functie de cererea celor doisprezece producatori ieseni de paine. Initial, solicitasem numai 10.000 de tone, dupa care am revenit si am mai cerut inca 5.000. Este destul de putin probabil sa ne fie alocata toata aceasta cantitate. Probabil vi se pare mult, dar mai bine cerem mai mult decat mai putin", a spus Neculai Olariu, directorul adjunct al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) a judetului Iasi.
In depozitele unitatilor specializate mai este grau pentru aproximativ doua luni, fara a se apela la rezervele populatiei.
"Consumul este asigurat pentru doua luni, necesarul lunar fiind de aproximativ 3.500 de tone de grau. Daca se va ajunge la situatii de criza, vom sti cum sa scoatem grau si de la populatie", a mai precizat Neculai Olariu.

Faina este mai scumpa la Iasi

Angrosistii ieseni vand in prezent faina de grau la pretul de 6.050 de lei kilogramul, in vreme la distribuitorii din alte judete pretul este mai mic, respectiv de 5.800 de lei. Diferenta de 250 de lei pe kilogram este destul de mare, in conditiile in care se tranzactioneaza numai cantitati de ordinul sutelor de tone.
"Trebuie avute in vedere si aceste mutatii ale cantitatilor de grau. Daca preturile practicate de cei care vin din alte judete sunt mai mici, probabil ca producatorii ieseni se vor indrepta catre acestia. In orice caz, pana acum nu am auzit pe nimeni sa se planga ca nu are grau pentru a face paine. Cu toate acestea, preturile au continuat sa creasca", afirma directorul Directiei Agricole iesene.

Imprumut sau cu banii jos

Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a centralizat toate cererile din teritoriu, privind acordarea de grau din rezervele de stat, urmand sa decida care va fi modalitatea de plata.
"Majoritatea solicitantilor ar prefera imprumutul, pentru ca in vara pretul graului scade, iar daca producatorul restituie cantitatea de grau pe care a luat-o in iarna, iese in castig", spune Neculai Olariu.
In prezent, pretul unui kilogram de grau este 4.300 - 4.500 de lei, in vreme ce vara el poate scadea chiar pana la 2.800 de lei. In aceste conditii, daca se va opta pentru o forma de imprumut pana la vara, producatorii de grau ar castiga pana la 1.500 de lei pe kilogram, ceea ce duce la un total destul de consistent.
Pentru anul in curs, in judetul Iasi au fost cultivate 48.000 de hectare de grau, care, in conditiile unui an cat de cat normal, ar putea sa acopere necesarul de consum pe anul urmator.
Anul trecut, in conditii de seceta, productia medie la hectar a fost de 1.965 de kilograme, fata de 2.800 de kilograme la hectar in intervalul 1997 - 1999. Cel mai scazut nivel s-a inregistrat in 1996, cand media productivitatii a fost de numai 700 de kilograme la hectar.
"Pentru acest an, de pe cele 48.000 de hectare speram sa scoatem o recolta de cel putin 96.000 de tone, ceea ce inseamna o medie de 2.000 de kilograme la hectar. Aceasta este o norma realizabila, in conditiile in care anul trecut, in conditii de seceta, am obtinut aproape aceeasi productivitate la hectar", a conchis directorul Directiei Agricole.
Mihai ANDREI
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1835 (s) | 22 queries | Mysql time :0.016294 (s)

loading...