News Flash:

Ghid Pagina lui peste Buna Ziua Iasi -Influenta temperaturii asupra pestilor si pescuitului

27 August 2009
690 Vizualizari | 0 Comentarii
Temperatura in apele dulci este destul de instabila in functie de clima, adancime s.a. Vara, de exemplu, temperatura este mai ridicata la suprafata apei si mai coborata pe masura ce ne apropiem de fundul apei. Este interesant faptul ca se produce un fenomen de "migrare a temperaturii", de la suprafata spre fundul apei, in functie de anotimp: vara, temperatura este mai ridicata la suprafata, spre toamna egalizandu-se, atat la suprafata apei, cat si spre adancime, ca, odata cu venirea iernii, temperatura sa fie mai mare la fundul apei si mai mica la suprafata. In graficul alaturat se observa ca temperatura apei "migreaza" de la suprafata la fundul apei in intervalul vara-toamna, se egalizeaza pe inaltimea apei la trecerea dintre toamna si iarna pentru ca apoi, in iarna-primavara, sa migreeze de la fundul apei spre suprafata, urmand ca ciclul natural sa se reia. Probabilitatea este maxima ca pestii care au simtul temperaturii foarte dezvoltat sa "migreze" pe verticala, in sens invers migrarii temperaturii. Vom denumi de acum incolo aceste miscari "micromigratii". Este bine ca unditarul sa aiba aceste cunostinte pentru ca, in functie de anotimp, poate mai usor sa-l gaseasca si sa-l ademeneasca spre juvelnic.

Cum influenteaza

Temperatura apei are o mare influenta asupra pestilor. Aceasta influenteaza aproape toate functiile acestora - respiratia, mobilitatea, reproducerea etc. Deviatiile bruste fata de temperatura optima atrag incetinirea metabolismului la pesti si chiar moartea acestora. Iarna, pestii cad in "hibernare", o amortire a functiilor biologice. Intalnim acest fenomen la crap, platica, salau, somn si la alti pesti din apele dulci, dar si o "hibernare" de vara a mihaltului. Sa amintim in continuare cativa pesti si comportamentul lor in functie de temperatura. Astfel, pastravul inceteaza sa se alimenteze la +18 grade Celsius si accepta cu greu o temperatura de 20-23 grade C. Crapul nu se mai hraneste la o temperatura de 8 grade C, de asemenea o temperatura de peste 30 de grade nu-i este prielnica. Se pare ca temperatura la care pastravul nu se mai hraneste, crapul o percepe ca pe o temperatura ideala sau, oricum, destul de buna. Din aceasta cauza, incercarile unor novatori de a aclimatiza pastravul in zona crapului s-au soldat cu insucces. Dar nu numai temperatura apei este un factor primordial, ci si oxigenarea apei, care este mai mica in zonele cu ape linistite decat in zonele colinare. Stiuca are cea mai mare pofta de mancare la temperaturi cuprinse intre 16 si 18 grade. Trebuie sa mai amintim aici ca reproducerea la crap nu are loc sub 18 grade Celsius.



cum influenteaza
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1337 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019809 (s)

loading...