News Flash:

Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi - Carnea de porc, beneficii si riscuri

22 Decembrie 2009
1699 Vizualizari | 1 Comentarii
Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi Carnea de porc beneficii si riscuri
• Carnea de porc este unul dintre alimentele cele mai apreciate si consumate de populatie, in ciuda efectelor daunatoare pe care le poate avea asupra organismului • Medicii de specialitate avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale, deoarece carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca deces • In stare naturala, carnea de porc are un continut bogat de proteine si reprezinta o sursa buna de vitamine si minerale necesare unui organism sanatos • Servita dupa indepartarea partilor pline de grasime si gatita fara a fi prajita in ulei, carnea de porc are un continut scazut de grasimi

Carnea de porc este unul dintre alimentele cele mai apreciate si consumate de populatie, in ciuda efectelor daunatoare pe care le poate avea asupra organismului. Medicii de specialitate avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale, deoarece carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca deces. In stare naturala, carnea de porc are un continut bogat de proteine si reprezinta o sursa buna de vitamine si minerale necesare unui organism sanatos, cum ar fi fier, magneziu, zinc, potasiu, o serie de vitamine din grupa B. O portie de carne de 100 de grame ofera aproximativ jumatate din necesarul zilnic al unei persoane adulte.
Continutul de grasimi al carnii de porc depinde de partea din care provine (piept cotlet, etc). De asemenea, carnea de porc contine mai multe grasimi nesaturate decat grasimi saturate si contine acidul linoleic conjugat, considerat de catre experti ca fiind un bun aliat al organismului impotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare.

Sfaturi utile in prepararea carnii

Inainte de gatire, se recomanda indepartarea partilor cu grasime de pe bucata de carne. Metodele dietetice recomandate pentru carnea de porc sunt rotisorul, gratarul, prajirea fara ulei si fierberea. Aceasta trebuie consumata in portii rezonabile, portia recomandata este de 100 grame.

Fier

Carnea de porc este o sursa buna de fier pentru organism si este recomandat a fi introdusa in dieta, cu masura, in cazul anemiei feriprive (prin carenta de fier). O portie de 100 de grame de carne de porc ofera 15 la suta din necesarul zilnic de fier.

Zinc

Prin consumarea a 100 de grame de carne de porc se asigura 30 la suta din necesarul zilnic de zinc. Conform studiilor, persoanele care exclud din dieta carnea, de orice tip, se confrunta cu deficienta de zinc. Fierul, zincul si vitamina D continute de carnea rosie sunt absorbite mai eficient de catre organism, spre deosebire de alte alimente care le contin. Consumata in cantitati moderate, carnea de porc este o buna sursa de energie, avand efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor si performantelor mentale. Prin continutul de antioxidanti esentiali, carnea de porc asigura o mai buna imunitate a organismului.

Riscurile asupra sanatatii

Negatita, carnea de porc poate fi purtatoare de paraziti sau boli latente. Servita dupa indepartarea partilor pline de grasime si gatita fara a fi prajita in ulei, carnea de porc are un continut scazut de grasimi. In sens opus, consumarea partilor pline de grasime reprezinta un factor de risc pentru nivelul de colesterol ca urmare a continutului bogat de grasimi saturate. Porcii sunt predispusi la infectii cauzate de paraziti, trichinela. Trichinela este un vierme minuscul ce traieste in muschiul porcului si care poate provoca, la om, prin consumarea de carne de porc, o boala parazitara denumita trichineloza. Cele mai grave complicatii sunt reprezentate de patrunderea viermilor in sistemul nervos central, unde, desi nu pot supravietui, pot provoca deficite neurologice importante sau chiar deces. Pentru prevenirea infectarii cu trichineloza se recomanda gatirea carnii de porc la o temperatura de 76 grade Celsius si s-a dovedit ca prin congelarea carnii timp de cel putin 20 de zile, poate fi ucis parazitul. De asemenea, porcul este purtator al unui numar variat de paraziti intestinali, dintre care cei mai comuni sunt Taenia solium, o specie de viermi plati; prin servirea de carne nepreparata sau insuficient preparata termic. Acesti paraziti se pot transfera si la om, provocand o boala parazitara denumita teniaza. In cazuri grave, teniaza poate provoca ocluzie intestinala, crize convulsive si multe alte complicatii si probleme de sanatate. Infestarea cu Taenia solium poate fi prevenita prin testarea sanitara a carnii si pregatirea termica inainte de consumare.


Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

mary  | #90350
Nu mai mancati carne ,oameni buni, este toxica pentru corpul uman. Medicii contraindica consumul de carne la bolnavii de cancer.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 24 queries | Mysql time :0.016377 (s)

loading...