News Flash:

Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi - Organismul foloseste glucidele ca sursa de energie

6 Octombrie 2009
1031 Vizualizari | 0 Comentarii
Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi Organismul foloseste glucidele ca sursa de energie
Glucidele (carbohidratii) sunt substante folosite de catre organism ca sursa de energie. Predilect, au nevoie de glucide muschii si creierul pentru necesitatile energetice de moment si de durata. Desi populare, regimurile de slabire fara glucide au dovedit in timp ca pot genera probleme de sanatate. Ca si in cazul lipidelor, important este tipul de glucide consumat. In lipsa glucidelor din alimentatie, organismul va descompune proteinele pentru a fabrica glucoza si pacientul va pierde masa musculara.
Tipurile de glucide sunt: 1. Glucidele simple care au molecula mai simpla, nu este nevoie sa fie descompuse prin digestie, se absorb rapid dand un raspuns insulinic puternic, prin faptul ca scad mai mult decat este nevoie nivelul glucozei din sange, diminuandu-se nivelul energetic si producand depunerile de grasime. Acestea se impart in: a. monozaharide care sunt utile in recuperarea imediata dupa efort fizic. Monozaharidele sunt: glucoza care se gaseste in sange si exista in mod natural in alimente; fructoza care se gaseste in fructe si in mierea de albine. Aceasta are nevoie de insulina pentru a fi prelucrata, avand astfel un indice glicemic mic si astfel capacitate mica de a crea depozite de grasime; galactoza nu exista sub forma libera, doar combinata cu glucoza, formand lactoza continuta in lapte. b. Dizaharidele reprezinta combinatii intre doua monozaharide, dintre care una este cel mai frecvent glucoza. Dizaharidele sunt: sucroza (zaharul alimentar) formata din fructoza si glucoza si care se gaseste in mierea de albine, sfecla de zahar, trestia de zahar si in usturoi; lactoza apare in mod natural si este cel mai putin dulce dintre zaharuri; maltoza este formata din doua molecule de glucoza sau rezulta din descompunerea prin digestie ori fermentatie a altor glucide complexe. Aceasta se gaseste in cereale, seminte incoltite si bere.
2. Glucidele complexe sunt polizaharidele formate din mai multe molecule simple combinate. Pentru a se absorbi sunt scindate in intestin in monozaharide. Polizaharidele ar trebui sa constituie cea mai mare parte a glucidelor din alimentatie, deoarece fac digestia mai lenta si asigura nevoile energetice pe o perioada de timp mai lunga, nefavorizand depunerea de grasimi.
Amidonul reprezinta forma sub care plantele, in general, stocheaza glucidele. Acesta se gaseste in grau, orez, cartofi si legume.
Lipsa glucidelor in alimentatie afecteaza memoria, dau nervozitate, oboseala, incetinesc metabolismul si scad antioxidantii. Dietele cu putine glucide sunt eficiente, dar nu sunt suta la suta sigure. Pacientii care au urmat cea mai celebra dieta cu putine glucide, adica dieta Atkins timp de 6 luni, au scazut semnificativ in greutate comparativ cu cei care au urmat diete sarace in lipide, plus ca in dieta Atkins s-a constatat la pacienti cresterea colesterolului "bun" (HDL). Dar, dupa un an de la incetarea dietei Atkins, pacientii au recastigat cel putin o treime din kilogramele pierdute.
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2011 (s) | 22 queries | Mysql time :0.063148 (s)

loading...