News Flash:

Ghid Turism BUNA ZIUA Iasi - Bucataria croata

7 August 2009
775 Vizualizari | 0 Comentarii
Bucataria Croatiei este foarta variata, in functie de regiuni. Diferentele in selectarea ingredientelor si variatele moduri de preparare sunt evidente la o simpla comparatie intre bucataria continentala cu cea de coasta. Cea continentala are influente din Ungaria, Viena si Turcia, in timp ce bucataria de pe coasta Dalmatiei este influentata de cea greaca, romana si cea mediterana a Italiei si Frantei.
Mancarurile traditionale cele mai recunoscute din Istria sunt « Istrian prsut", o sunca afumata, ravioli, "fuzi s tartufima", un fel de paste cu trufe, omleta cu asparagus salbatic, supa de pui, ghiveci cu porumb de primavara, varza preparata intr-un mod special, preparate pe baza de dovleac, mile cu cartofi preparat intr-un capac metalic, diverse sosuri, peste cod preparat intr-un mod special, salata octopus, salata ruccola cu cartofi, "fritule", un fel de gogosi, strudel de mere si multe alte bunatati.
Bucataria traditionala a Dalmatiei, datorita ingredientelor sale si modului de preparare, intalneste toate recomandarile medicale si nutritionale pentru o dieta sanatoasa si echilibrata. Ingredientele Dalmatiei ce compun aceste adevarate festinuri sunt indeosebi diverse tipuri de pesti, scoici, crabi, octopus, masline, ulei de masline, plante salbatice si aromatice, migdale, struguri, miere, stafide si citrice. Bucataria Dalmatiei si a insulelor din imprejurimi se situeaza in cele mai noi trenduri nutritionale. Metodele sanatoase de preparare - fiert sau la gratar, precum si peste din belsug, ulei de masline, legume si ierburile salbatice ce pot fi gasite de-a lungul coastei fac bucataria Dalmatiei extrem de sanatoasa. Cu toate ca in zilele noastre fiecare regiune are moduri unice de preparare, bucataria specifica a Dalmatiei reprezinta o unitate ale carei uimitoare caracteristici au fost descoperite doar de curand, spre exemplu cea a insulei lui Hvar, Korcula, Brac "vitalac", un fel preparat cu miel si fript, Vis sardea la gratar ca in timpurile grecilor din antichitate, placinta cu sardele din Komiza si Vis, un fel de pizza.

Vinurile

Croatia se poate lauda cu o serie larga de vinuri excelente. In partea de sud, oamenii beau "bevanda", un fel de sprit cu vin rosu bogat in miresme amestecat cu apa, in timp ce locuitorii din nord-vest consuma "gemist", un vin sec amestecat cu apa minerala. Vinurile Dalmatiei, precum si maslinele si uleiul de masline au fost pretuite inca din cele mai vechi timpuri. Numele vinurilor, spre exemplu Grk din insula Korcula si Parc din insula Hvar, sunt martorii ce atesta toate acestea. Cele mai faimoase vinuri includ si Dingacand Posip din peninsula Peljesac; Babic din Primosten; Vugava si Plancic din insula lui Hva, precum si Posip si Grk din insula lui Korcula; Marastina din insula lui Lastovo; Malvazija din Dubrovnik...



vinurile
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1741 (s) | 24 queries | Mysql time :0.020822 (s)

loading...