News Flash:

Grasimile - motorul organismului

31 Martie 2001
1200 Vizualizari | 0 Comentarii
•Excesul de grasimi poate genera hipertensiune arteriala si chiar infarct

Factorii de nutritie care furnizeaza corpului energie termica si mecanica sunt glucidele (fainoase si dulciuri) si lipidele, adica grasimile. Glucidele reprezinta energia de rezerva a organismului, regland temperatura corpului. Cantitatea de glucide trebuie crescuta in starile de subnutritie, in starile febrile, in tulburarile hepatice, in cazul eforturilor musculare intense, precum si in expunerea la frig. Persoanele grase trebuie sa reduca ratia de glucide din alimentatie. Cantitatea de glucide necesara adultului pe zi s-a stabilit a fi cinci grame pe kilocorp, crescand in raport cu activitatea. Pentru batrani, cantitatea de glucide necesara este mai scazuta, fara sa coboare sub patru grame/kilocorp pe zi. Din grupa glucidelor fac parte: amidonul, zaharul, glucoza si fructoza. Acestea sunt substante care "ard" usor si repede, constituind cea mai ieftina sursa de energie. De retinut ca un gram de glucide produce patru calorii. Copiii care in jocurile lor cheltuiesc multa energie au nevoie de alimente energetice, de aceea inclinatia lor spre dulciuri este explicabila si nu trebuie combatuta. Glucidele de calitate superioara sunt in paine neagra, legume uscate, cartofi, sfecla, miere. De exemplu, painea unsa cu unt si cu miere este un aliment foarte potrivit pentru gustarea de la ora 10.00 sau de la ora 17.00, a copiilor. Un produs alimentar bogat in glucide si foarte apreciat de copii este turta dulce. Ca si glucidele, lipidele sau grasimile sunt factori nutritivi energetici. Rolul lor este de a elibera, prin ardere, energia pe care o contin. Ele dau de doua ori mai multa energie si caldura decat glucidele. Un gram de grasime produce, prin ardere, noua calorii, fata de patru calorii furnizate de un gram de glucide. Grasimile se gasesc atat in alimentele de origine animala (unt, frisca, smantana, galbenus de ou, untura, slanina, seu, branzeturi grase, icre, untura de peste), cat si in cele de origine vegetala: fructe uleioase (masline, nuci, alune, migdale) si semintele plantelor oleaginoase din care se extrag uleiurile vegetale (dovleac, floarea-soarelui, fasole, soia etc). Grasimile ocrotesc anumite organe interne, mai ales rinichiul, dar excesul dauneaza organismului. Ele se depun sub piele, in muschi, in ficat, ingreunand functiile inimii si ale ficatului, iar excesul de colesterol, tot o grasime, care se depune pe peretii arterelor, ingrosandu-le si modificandu-le elasticitatea, duce la ateroscleroza si, ca o consecinta, la hipertensiune arteriala, infarct cardiac etc. Cantitatea de grasimi necesara unui om este in raport cu cantitatea de energie pe care o cheltuieste si cu caldura de care are nevoie. Deci, consumul de grasimi va fi in functie de ocupatie, varsta si anotimp.
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

905 viz    0 com
1126 viz    0 com
681 viz    0 com
1522 viz    0 com
1144 viz    0 com
766 viz    0 com
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1996 (s) | 22 queries | Mysql time :0.021282 (s)

loading...