News Flash:

Gulia intareste dintii

2 August 2010
2573 Vizualizari | 0 Comentarii
Gulii
Plantă erbacee legumicolă cu frunze mari, dinţate şi cu tulpina îngroşată, comestibilă, gulia nu se bucură de aceeaşi apreciere printre legume ca alte surate de-ale sale. Mare păcat, întrucat ea este o sursă excelentă de vitaminele C şi B6. Aceasta din urmă este folosită de organism în metabolismul proteinelor şi al acizilor graşi, contribuind la fabricarea globulelor roşii şi permiţandu-le acestora să transporte mai mult oxigen.
Alte substanţe conţinute de gulie sunt fosforul, potasiul, magneziul, calciul, manganul şi cuprul.

Tine in frau nivelul glucozei din sange

Avand foarte puţine calorii -100 g de gulie crudă conţine doar 27 de calorii- este foarte indicată în curele de slăbire. Leguma mai este indicată în controlul diabetului deoarece ajută la stabilizarea nivelului glucozei din sange, dar şi în infecţiile virale, bronşite, tuse sau angine. Conform studiilor cercetătorilor, consumul regulat de legume din familia crucifere (din care fac parte gulia, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli sau ridichile) contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer.

Alt avantaj al introducerii în meniul dumneavoastră a guliilor este acela că elimină apa din organism, fiind foarte indicată în edeme.

Retete delicioase

Gulia poate fi mancată crudă sau gătită, dar pentru a vă sări în ajutor, vă vom prezenta cateva reţete delicioase.

Mancare de gulii
Ingrediente: un kg gulii, 50 g unt, o lingură cu făină, 100 ml smantană, sare, o legătură de pătrunjel verde.
Mod de preparare: curăţaţi guliile şi tăiaţi-le faşii sau cuburi. Inăbuşiţi-le cu puţină grăsime, adăugand puţină apă, pană se înmoaie. Lăsaţi să scadă zeama, presăraţi făina apoi stingeţi cu puţină apă. La final, presăraţi pătrunjel verde şi serviţi cu smantănă.

Gulii frantuzesti
Ingrediente: opt gulii crude, 50 g unt, 100 ml smantană, un gălbenuş, sare, o legătură de pătrunjel verde.
Mod de preparare: treceţi prin ulei încins guliile curăţate şi tăiate în faşii, săraţi-le şi înăbuşiţi-le. Presăraţi pătrunjel verde tocat, turnaţi deasupra gălbenuşul frecat cu smantana şi prăjiţi în cuptor.

Gulii umplute
Ingrediente: cinci gulii, cinci ridichi, cinci linguri cu branză de vaci, pătrunjel, o ceapă.
Mod de preparare: îndepărtaţi părţile tari ale guliei. Tăiaţi gulia pe jumătate şi scobiţi. Daţi miezul prin răzătoare şi amestecaţi-l cu celelalte ingrediente. Umpleţi guliile cu compoziţia şi ornaţi cu ridichi.

Sirop de gulii
Scobiţi şi umpleţi cavitatea unei gulii de dimensiune medie cu zahăr; siropul se formează în cateva ore; se administrează cu linguriţa zilnic, în infecţii virale, respiratorii. De asemenea, siropul de gulii este indicat să se administreze copiilor în creştere, care au oasele moi. Sucul de gulie este foarte vitalizant, dar trebuie amestecat în proporţie de ¼ cu alt tip de suc, de exemplu de morcovi sau de mere. Această combinaţie este una dintre cele mai eficace metode de întărire a dinţilor şi a structurii osoase a organismului.

Sfaturi!
- Atunci cand cumpăraţi gulii, alegeţi-le pe cele care au cinci, şapte cm în diametru (cele mai mari ar putea fi lemnoase).
- Guliile se pot conserva la frigider, rezistand una, două săptămani. Frunzele pot fi şi ele consumate, dar se conservă separat şi rezistă doar cateva zile.

Atenţie! Din cauza conţinutului de glicosinolaţi - substanţe care inhibă captarea iodului de către tiroidă- consumul guliei este nerecomandat persoanelor cu probleme tiroidiene.

retete delicioase gulia gulii frantuzesti gulii umplute sfaturi
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2484 viz    0 com
890 viz    0 com
1306 viz    0 com
1207 viz    0 com
1424 viz    0 com
947 viz    0 com
1669 viz    0 com
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2213 (s) | 24 queries | Mysql time :0.059309 (s)

loading...