News Flash:

Incalzirea polilor cu 3°C -5°C determina o crestere de 8-9 metri a nivelului oceanelor

18 Decembrie 2009
703 Vizualizari | 0 Comentarii
In timpul ultimei ere glaciare, in urma cu 125.000 de ani, nivelul marilor si al oceanelor era cu 8-9,4 metri mai crescut decat in zilele noastre, iar temperaturile de la cei doi poli erau cu 3°C -5°C mai ridicate decat in prezent, potrivit unui studiu publicat in revista Nature, informeaza AFP. Acest studiu, realizat de cercetatorii de la universitatile Harvard si Princeton, publicat chiar in perioada lucrarilor Summitului pentru clima de la Copenhaga, a actualizat estimarile celui mai recent raport publicat de Grupul Interguvernamental de Experti asupra Climei (GIEC), care prevedeau o crestere a nivelului oceanic cu doar 4-6 metri deasupra nivelului actual. Robert Kopp si colegii sai au construit un model statistic pe baza a numeroase masuratori efectuate in diferite zone ale globului, deoarece nici cresterea nivelului oceanic din urma cu 125.000 de ani nu a fost omogena. "Am ajuns la o probabilitate de 95%, potrivit careia nivelul marilor ar fi atins un nivel superior cu cel putin 6,6 metri fata de nivelul actual. Este probabil (67%) ca acest nivel sa fie superior cu 8 metri nivelului actual si improbabil (probabilitate de 33%) ca acesta sa depaseasca 9,4 metri", au explicat oamenii de stiinta. Autorii au calculat ca in timpul ultimei ere glaciare, nivelul mediu al marilor a urcat cu 6-9 milimetri pe an, comparativ cu 2 milimetri pe an, in cursul secolului al XX-lea si, probabil, 3 milimetri pe an, cat s-au inregistrat intre 1993 si 2003. "Daca estimarile echipei coordonate de Robert Kopp sunt corecte, atunci nivelul de echilibru al marilor, ca reactie la o incalzire globala de 1,5°C-2°C, ar fi o crestere de 7-9 metri" comparativ cu nivelul actual, au scris intr-un comentariu publicat de asemenea in revista Nature, doi specialisti americani in stiinte geologice, Peter Clark si Peter Huybers. Reactia calotelor glaciare fata de cresterea temperaturilor este un fenomen care se va intinde de-a lungul mai multor secole. Cresterea nivelului marilor, care ar putea depasi un metri, la finele secolului, va continua mult timp si dupa anul 2100.
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2013 (s) | 24 queries | Mysql time :0.020169 (s)

loading...