News Flash:

Interesele Primariei - De ce este incurajata comercializarea painii la tonete

18 Mai 2000
1217 Vizualizari | 0 Comentarii
•Tonetele ar trebui rase de pe fata pamantului •Autoritatile, insa, se fac ca ploua, deoarece incaseaza bani pe spatiile inchiriate de tonetari

Desi s-au facut numeroasele apeluri referitoare la comercializarea painii la tonete, reprezentantii Primariei si ai Directiei de Sanatate Publica, respectiv primarul Constantin Simirad si directorul Petru Scripcariu, au ramas muti la acestea, preferand sa ignore problemele care pot aparea. Mai precis, pentru ca amplasarea tonetelor si comercializarea painii este o afacere de amploare din care, probabil, iese mai mult decat ne inchipuim, atat Primaria - prin Simirad, cat si DSP - prin Scripcariu, prefera sa inchida ochii si sa astepte izbucnirea unei epidemii cum a fost cea de anul trecut. De mai bine de un an, problema comercializarii painii la tonete a ramas neschimbata. Adica nerezolvata. Iar la ora actuala, legea nu mai are nici o valoare in fata celor care ar trebui sa o respecte.

Ordonanta de Guvern privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, din august 1999, protejeaza, teoretic numai, consumatorii de practici incorecte la fabricarea, depozitarea si comercializarea alimentelor si asigura conditii pentru informarea lor corecta si completa, in conformitate cu reglementarile legale privind protectia consumatorilor. Pentru producatorii de paine care nu cunosc termenul "material de ambalare", dam definitia din aceeasi lege: "orice tip de recipiente sau orice material de invelire si acoperire, care protejeaza alimentul de contaminare si de modificare a calitatii". Tot legea spune ca, pentru fiecare produs trebuie sa existe termen de valabilitate. Pentru paine insa, practic, acest termen nu exista. Chiar daca trebuie sa existe garantia ca alimentele nu constituie un pericol pentru consumator atunci cand sunt consumate, nimeni nu ne poate garanta acest lucru. Legea mai cere ca fabricarea, depozitarea, transportul si comercializarea alimentelor sa se faca numai de catre persoanele ce indeplinesc conditiile de sanatate stabilite prin ordin al MS si care pentru operatiunile ce le executa intrunesc calitatea necesara si detin cunostinte suficiente in domeniul sanatatii publice, igiena alimentelor sau igiena muncii. Ne indoim ca vanzatorii de la tonetele cu paine si carucioarele cu covrigi au asemenea cunostinte.
Cine ar trebui sa supravegheze permanent normele igienico-sanitare? Conform ordinului privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente, din 1998, de acest lucru trebuie sa se ocupe Oficiul pentru Protectia Consumatorului, Directia Sanitar-Veterinara si directiile de sanatate publica.
Articolul 47 prevede ca personalul care asigura manipularea painii sa poarte echipament de protectie sanitara a alimentelor in timpul tuturor operatiunilor in care acesta vine in contact direct cu alimentele si sa posede carnet de sanatate.

Cum si unde ar trebui vanduta painea

In ultimii ani, de cand Primaria a dat unda verde miilor de tonete care au rasarit ca ciupercile dupa ploaie in intreg orasul, painea se vinde la fel ca verdeata pe tarabele din piata. Cu mainile murdare, deoarece nu exista surse de apa in interiorul multor tonete, fara case de marcat, deci contrar celor cerute de lege, fara existenta a doi vanzatori, unul care sa vanda painea, iar celalalt sa primesca bani de la cumparator; fara manusi, contrar hotararii Consiliului Local; cu painea expusa in praf, deoarece nu exista ambalaj - pentru ca o linie de ambalare este extrem de scumpa si, automat, creste si pretul - scuza permanenta a autoritatilor - Iasul a devenit un adevarat bazar al painii. Unde s-au mai vazut pana acum carucioare ambulante care sa vanda painea la un metru de strada? Unde s-au mai vazut tonete care sa functioneze in aceleasi conditii? De fapt, legea da voie ca painea sa fie comercializata si in tonete si in carucioare ambulante. Dar cum? Daca se indeplinesc urmatoarele conditii: sa functioneze in vecinatatea unitatii alimentare de la care se aprovizioneaza - maximum 20 de metri -; sa fie amenajate conform cerintelor sanitare, pentru a asigura protectia alimentelor impotriva prafului si a mustelor; sa fie racordate la retelele publice de apa potabila si de canalizare ori sa fie dotate cu instalatii proprii de apa; vanzatorul ambulant va purta echipamentul de protectie a alimentelor si ecuson.
De fapt, nici magazinele care vand paine nu respecta regulile de igiena. In cele mai multe magazine, painea nu este ambalata, vanzatoarele nu poarta manusi iar, in unele situatii, nu exista case de marcaj. Si nimeni nu ia nici o masura.

Cat "iese" din joaca Primariei cu sanatatea iesenilor

Daca s-ar dori cu adevarat sa fie respectata legea, Primaria ar putea pur si simplu sa rada tonetele de pe fata pamantului. Numai ca, pe spatiile inchiriate de tonetari se percepe lunar o taxa de catre Primarie si este firesc ca din partea acesteia sa nu existe nici un interes de a apara consumatorii. Bref: pentru minim trei metri patrati, chiria lunara este, in medie, un milion de lei; la cateva sute, asta inseamna sute de milioane de lei incasate lunar de Primaria Iasi. Primaria mai primeste - 30% din impozitul pe salarii - si bani de la vanzatorii de paine; in mare, circa 100.000 de lei de fiecare vanzator, deci alte cateva zeci de milioane de lei.
De castigat, castiga si producatorii: afacerea, in Iasi, e cifrata la 140 de milioane de lei zilnic...
In contrapartida, iata cam cat costa o epidemie de meningita: 50.000 de lei minim (medicatia) pentru fiecare zi (din cele sapte de spitalizare) inseamna 350.000 de lei pentru un bolnav - minim. Per total - circa 200 de bolnavi - epidemia de meningita "costa" 70 de milioane de lei. Tragem linia si socotim: afacerea cu paine - sute de milioane; meningita - maxim 100 de milioane de lei. O adevarata afacere facuta cu pretul sanatatii iesenilor.
Vina apartine, in final, cumparatorilor care se aprovizioneaza zilnic de la tonete, pentru ca preturile sunt mai mici decat in magazine. Fara sa se mai gandeasca, insa, si la sanatatea lor. In afacere, firmele au intrat chiar legalizate de Primarie, care se ascunde in spatele unei scuze cusute cu ata alba: precum ca onor institutia elibereaza autorizatii de functionare pentru comercializarea produselor alimentare preambalate si a celor nealimentare. In conditiile in care firmele nu respecta legile, ar fi in opinia autoritatilor riscul acestora, risc acceptat de Primarie si de Sanepid.
La toate interventiile unor consilieri municipali pentru a se interzice comercializarea painii in tonete, primarul Simirad si directorul Scripcariu au ramas la fel de indiferenti ca si pana acum.

Cristina HURDUBAIA
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1711 (s) | 22 queries | Mysql time :0.017704 (s)

loading...