News Flash:

Intrarea in Uniunea Europeana se face prin bucatarie

13 Decembrie 2004
1250 Vizualizari | 0 Comentarii
•La Grupul Scolar "Virgil Madgearu" se deruleaza in prezent 4 proiecte de colaborare europeana •Unul dintre acestea urmareste cunoasterea traditiilor culinare ale tarilor participante

Elevii si cadrele didactice ale Liceului Economic nr. 2 "Virgil Madgearu" din Iasi colaboreaza, in prezent, cu colegii lor din Europa in cadrul mai multor proiecte din cadrul programelor Socrates - Comenius 1 si Leonardo da Vinci. Unul dintre acestea, numit "Cetateanul european - intre traditie si inovatie", coordonat de liceul iesean (coordonatorul de proiect fiind profesorul de istorie Mihaela Turcanasu - n.r.) si la care mai participa Liceo Statale Stenio din localitatea Termini Imerese, Italia, este un proiect lingvistic si se desfasoara pe o perioada de un an. Astfel, in perioada 12-25 noiembrie s-au aflat la Iasi doua cadre didactice si 14 elevi italieni, care au studiat la noi in tara care au fost traditiile romanesti si ce s-a mai pastrat din acestea. Oaspetii italieni au fost gazduiti de familiile elevilor ieseni, iar intre 17 si 19 noiembrie au fost si intr-o excursie intitulata "Romania vie", cu ocazia careia au putut sa viziteze Branul, Muzeul Breslelor din Targu Secuiesc, precum si sa asiste la fata locului la negoturile mestesugarilor din zona Cheilor Bicazului. Motivul vizitei a fost, pe langa familizarea italienilor cu obiceiurile si traditiile romanesti, invatarea limbii engleze, dar si stabilirea unei comunicari intre elevii si profesorii din cele doua tari. Urmeaza ca, in luna aprilie anul viitor, doua cadre didactice si 14 elevi din Iasi sa plece in Italia, in cadrul acestei colaborari.

Expozitie si concurs gastronomic

Un alt proiect, "Gastronomia - unitate si diversitate in lumea latina", parte a programului Socrates - Comenius 1, este deja la al doilea an (perioada totala este de trei ani), coordonator fiind grupul scolar iesean, ce are drept parteneri Liceo Statale Stenio si Colegiul Northhumberland din Ashington, localitate din Regatul Unit al Marii Britanii. Prin acest proiect, elevii si profesorii au facut schimb de experienta privind retetele si traditiile gastronomice din tarile amintite. "Cunoasterea obisuintelor culinare specifice fiecarei tari este importanta, ignorarea acestora putand fi un adevarat dezastru. Integrarea europeana se face si prin bucatarie", considera prof. Mihaela Turcanasu. Ca parte a proiectului amintit, la sfarsitul saptamanii trecute, la laboratoarele Grupului Scolar "Virgil Madgearu" din Iasi au avut loc un concurs si o expozitie pe teme gastronomice. Astfel, dupa cum a declarat Eugenia Tibulca, maestru instructor in alimentatia publica, care a coordonat organizarea competitiei, la aceasta au participat elevi de a X-a din trei clase ale liceului iesean. Copiii au trebuit sa arate, prin prezentarea de referate si raspunderea la intrebari-fulger, ca cunosc traditiile romanesti. Premiile au constat atat in acordarea de diplome, dar si degustarea produselor de cofetarie ale expozitiei care a urmat. "Toate produsele sunt realizate de copii si au o tematica de sezon sau traditionala. Astfel, avem oameni de zapada, torturi in forma de iesle, dar si invartite modovenesti, poale-n brau, placinte cu varza, cu bostan", a declarat maestrul instructor in alimentatia publica Bratan Gica, ce a supravegheat organizarea expozitiei.
Marius CUNA
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1281 (s) | 24 queries | Mysql time :0.019198 (s)

loading...