News Flash:

Intre agonie si extaz

13 Martie 2003
1432 Vizualizari | 0 Comentarii
Investitorii americani descopera gustul amar al zaharului romanesc

•Doua treimi din angajatii unitatii pascanene stau acasa, dar sunt platiti lunar cu 75% din valoarea salariului minim •Patronatul american de la United Sugar Association Inc. spune ca s-a ajuns in aceasta situatie grava ca urmare a impunerii de taxe vamale la importul de zahar brut •Fabrica de Zahar din Pascani poate prelucra sfecla de zahar din patru judete din Moldova

Din cei 300 de angajati pe care ii are SC Nectar SA Pascani, mai bine de 200 traiesc momente paradoxale de extaz si agonie. Desi acestia nu lucreaza, pentru a nu-si pierde oportunitatea de a-si desfasura activitatea cu personal calificat, conducerea fabricii de zahar a decis sa le acorde 75% din valoarea salariului minim. Acest efort costa lunar unitatea cu sume cuprinse intre 50 si 70 de mii de dolari. "Am in spate o echipa de specialisti foarte buna. Ar fi pacat ca acestia sa nu primeasca nimic in aceasta perioada de timp. Desi facem eforturi extraordinare, suntem nevoiti ca in viitorul apropiat sa nu le mai platim salariile daca fabrica nu va fi pornita", a spus Dan Andreescu, director general la Nectar SA Pascani, reprezentantul firmei United Sugar Association Inc., din SUA, actionarul majoritar al Fabricii de Zahar din Pascani.

Fabrica de zahar "la cheie"

Actualmente, SC Nectar SA Pascani, una dintre cele mai mari fabrici de zahar din tara, trece prin momente grele. In urma cu un an, pachetul majoritar de actiuni de la Nectar SA a fost achizitionat de o firma americana. Conform contractului, americanii urmeaza ca in termen de 5 ani sa faca investitii in fabrica de aproximativ 3 milioane de dolari. Acestia si-au indeplinit in mare parte obligatiile contractuale, o serie de retehnologizari si modernizari in valoare de 200 milioane de dolari. Pana in prezent, conducerea fabricii, reprezentata de directorul general Dan Andreescu, a mai cheltuit cateva miliarde de lei pentru efectuarea reparatiilor curente la toate echipamentele din fabrica. "Am cheltuit foarte multi bani pentru modernizare, retehnologizare si efectuare de RK-uri. Putem spune ca acum fabrica este la cheie si oricand poate fi pornita", a declarat Dan Andreescu.

Scutiri de taxe vamale

Situatia redeschiderii Fabricii de Zahar este deocamdata incerta, iar conducerea unitatii considera ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza birocratiei stufoase de care dau dovada autoritatile din Romania. Desi Pascaniul a fost declarat zona defavorizata, iar americanii de la Nectar SA luasera in calcul aceasta facilitate cand au preluat unitatea, guvernantii au hotarat sa nu acorde scutiri de taxe vamale pentru zaharul brut importat. "Pentru noi, importul de zahar brut din tarile Americii de Sud si procesarea acestuia la Pascani constituie un avantaj care poate aduce profit. Din nefericire, Guvernul Romaniei a precizat ca zaharul brut nu este considerat materie prima si, prin urmare, importurilor li se aplica o taxa vamala de 45%. In aceste conditii, la fiecare transport naval, la care se adauga taxele de transport feroviar sau rutier, plus cheltuielile de procesare, ne alegem cu o pierdere de peste jumatate de milion de dolari", a precizat Andreescu. Americanii de la Nectar SA spera totusi ca Guvernul va acorda scutirea de taxe vamale la importul de zahar brut. Odata realizat acest lucru, fabrica ar putea relua imediat procesul de productie, iar din toamna ar putea prelucra si sfecla de zahar din 4 judete. Primarul Neculai Ratoi, care cunoaste situatia de la Nectar SA, a precizat ca, prima data cand va merge la Guvern, va interveni atat pe langa primul ministru, Adrian Nastase, cat si pe langa presedintele Ion Iliescu, in vederea obtinerii unui sprijin real pentru continuarea activitatii la Fabrica de Zahar din Pascani.

O ultima speranta

In ultima perioada de timp, au existat zvonuri conform carora Fabrica de Zahar urmeaza a fi taiata si vanduta la fier vechi. Ieri, la SC Nectar SA a venit o comisie de la APAPS Bucuresti sa verifice daca intr-adevar se verifica aceasta situatie. "Am vizitat fabrica si pot spune ca totul este in regula. Cele sesizate nu se confirma", a precizat Ion Tomita, inspector in cadrul Directiei de Control a APAPS Bucuresti. Ca ultima solutie pentru reluarea activitatii la Nectar SA, conducerea firmei a intocmit documentatia pentru obtinerea unui credit bancar de 11 milioane de dolari, pentru achizitionarea de zahar brut. Documentatia a fost depusa la Reiffeisen Bank. "Speram ca banca la care ne-am adresat sa ne aprobe creditul si, in cel mai scurt timp, sa chemam oamenii la treaba", a mai precizat Dan Andreescu.

Soarta zaharului

La sfarsitul anului trecut, primul ministru a cerut Ministerului Agriculturii si Alimentatiei intocmirea unei situatii generale despre zaharul din Romania. Astfel, specialistii din subordinea ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, au intocmit un memorandum in care au trecut propuneri de masuri pentru reglementarea pietei zaharului. Specialistii au constatat ca in Romania taranii renunta la cultivarea sfeclei de zahar. Din 1990 si pana in prezent, suprafetele cultivate cu aceasta planta s-au diminuat progresiv de la 201 mii ha la 38 mii ha in anul 2001. Tot in aceeasi perioada de timp, productia de zahar din sfecla a scazut enorm de mult, de la 339 mii tone la doar 79 mii tone. Specialistii din cadrul Ministerului Agriculturii sustin ca, din aceasta cauza, Romania importa 85% din necesarul de consum de zahar. Acest fenomen a scapat de sub controlul Guvernului, ca urmare a faptului ca Romania importa zahar din Republica Moldova, cu taxe vamale 0. O alta cauza ar fi ca nu exista o protectie la frontiera (taxe vamale de 45%), comparativ cu protectia mai ridicata practicata in alte tari. Acest memorandum, care contine si un set de propuneri privind reglementarea producerii zaharului in tara, a fost trimis primului ministru, care va decide si soarta Fabricii de Zahar de la Pascani.
Sorin URSAN
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1787 (s) | 24 queries | Mysql time :0.019546 (s)

loading...