News Flash:

Istoria berii Zimbru

17 Iunie 2001
1562 Vizualizari | 0 Comentarii
Inceputurile producerii si consumului berii se pierd undeva in negura vremii. Descoperirile recente atesta ca in tinuturile dintre Tigru si Eufrat se fabrica berea inca de acum 6.000 de ani. Sigur, asa se prezinta situatia din punct de vedere istoric. Conform mitologiei egiptene, insa, berea a fost unul dintre elementele care au contribuit la salvarea omenirii de la pieire. Legenda povesteste ca Ra, zeul Soarelui, care domnea in Egipt, imbatranise, iar oamenii incepusera sa puna la cale nelegiuiri impotriva lui. Maniat, Ra trimise pe fiica lui sa-i nimiceasca. Sub infatisarea fioroasa a zeitei-leoaice Hathor-Sahmet, aceasta ii nimici pe oameni in asemenea masura incat batranul zeu ii trimise vorba sa se opreasca. Dar zeita, insetata de sange, nu-si asculta tatal si continua uciderea oamenilor. Ingrijorat, Ra a tinut un sfat cu ceilalti zei si a trimis in tara Elefantina "curieri sprinteni la picior, care sa alerge cum fuge umbra trupului", sa-i aduca mineralul rosu didi, punandu-si in acelasi timp toate sclavele sa macine orz pentru bere. Amestecand berea cu mineralul rosu macinat de morarul din Heliopolis, facandu-l asemenea sangelui de om, a turnat sapte mii de vase peste Egipt. Zeita sosi dimineata si gasi toate cufundate in amestecul de bere si mineral rosu si fata ei se umplu de bucurie. Pleca imbatata si nu-i mai recunoscu pe oameni.

Berea in Modova

In Moldova, documentele istorice din anul 1402 vorbesc despre berea produsa in "sladnitele" si "povernele" aflate in administrarea asezamintelor manastiresti. La Iasi se pomeneste de bere in vremea lui Vasile Lupu, cand unul din vestitii calatori ai lumii, Paul de Alep, povestea ca la data de 8 februarie 1653 a participat la un banchet la curtea domneasca si a vazut cum paharnicul ii turna domnitorului cate un pahar cu bere de fiecare data dupa ce bea un pocal de vin, caci aceasta era... rece. Un hrisov al domnitorului Alexandru Ioan Mavrocordat, datat din 1786, vorbeste despre existenta unei "fabrici di berarii" la Iasi, unde se fabricau trei sortimente de bere "di rand, indoita si di Bavaria". De fapt, in 1786 un doctor Herletz de la Spitalul "Spiridon" construieste o fabrica de bere in locul numit Cismeaua Pacurari. Aceasta fabrica de bere care s-a numit Beraria Veche se afla situata pe strada actuala Petru Poni. S-a numit Beraria Veche deoarece, dupa ce ea a ars in timpul zavistiei, rascoalelor din timpul lui Tudor Vladimirescu, s-a construit fabrica noua de peste drum, actuala fabrica din Pacurari.

Inceputurile la Zimbru

Istoria Fabricii de bere Zimbru incepe in anul 1845, cand neamtul Johan Zweck solicita aprobarea autoritatilor locale pentru deschiderea unei fabrici de bere, care sa produca "beri di ace di rand... si alta di o deosebita cualita, precum ace din staturile Germaniei, vestita bere di Bavarie". Fabrica infiintata de Zweck avea sa cunoasca perioada celor mai importante investitii pentru modernizari de utilaje si tehnologie in perioada cat a fost patronata de Nicu Nan, cand preia si numele "Zimbru". Astfel s-a obtinut o calitate deosebita, recunoscuta fiind atat de specialisti cat si de gazetarii vremii ca "berea de la Zimbru nu se poate deosebi de berea Pilsen". De altfel, datorita calitatii sale, berea produsa aici se exporta in Turcia, Rusia, Franta si chiar Austria.
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1961 (s) | 22 queries | Mysql time :0.021776 (s)

loading...