News Flash:

Lapte, brinzeturi si cascaval contaminate

21 Ianuarie 1999
3305 Vizualizari | 0 Comentarii
•se impune investigatii asupra tuturor produselor alimentare de origine animala, importate sau fabricate de impostorii si sarlatanii unor fantomatice societati comerciale de tranzitie

Dupa 1990, odata cu autodistrugerea capacitatilor industriale de productie a lactatelor, Romania a inceput sa importe lapte, brinzeturi si cascaval-svaiter din tari in care adaugarea de N-N nu era interzisa prin lege.

Cercetari de toxicologie alimentara releva faptul ca anumite cantitati de nitrati trec in lapte, iar concentratia acestora - conform unor studii publicate de ISP Iasi - ating 40-50 mg/litru. Igienistii au constatat ca tehnologiile alimentare influenteaza calitatea laptelui prelucrat: "Nivelurile continutului de nitrati din lapte depind si de modul de prelucrare: dupa pasteurizare, cantitatea de nitrati creste de 2,2 ori; dupa pasteurizare si sterilizare, creste de 4 ori". Tratatele de toxicologie alimentara precizeaza, pentru consumatorii romani, nivelul contaminarii lactatelor: "S-a estimat ca produsele lactate pot aduce 48 mg/nitrat in ratia zilnica". Raportat la concentratia maxima admisa pentru acest poluant alimentar, se constata ca cele 48 mg reprezinta o doza considerabila ce poate influenta direct aparitia unei intoxicatii cronice, in conditiile unui consum zilnic de lapte sau lactate.

Intr-un studiu de specialitate, dr.chim Carmen Hura face referire la adaosurile de N-N in lapte si brinzeturi:"In unele tari se accepta adaugarea de nitrati in laptele destinat prepararii brinzeturilor pentru prevenirea alterarilor precoce (bacterii coliforme) si mai ales balonarii tardive a brinzeturilor maturate fermentate (cascaval). In Romania nu este permisa adaugarea de nitrati si nitriti in lapte".

Nitrati si nitriti, in "cutii occidentale"


Peste noapte au aparut puzderie de SRL-uri cu pretentii de a fabrica in "retetar propriu", dar dupa ... metode zis occidentale, diverse produse lactate. Astfel, laptele contaminat cu N-N a invadat magazinele si buticurile de tranzitie, in timp ce consumatorii - neinformati sau dezinformati asupra calitatii alimentelor - au invadat spitalele. Copii mici, hraniti la oras cu "lapte de tip occidental", s-au trezit in Sectiile de pediatrie-urgenta-reanimare, cu afectiuni ale cianozei infantile. Adultii, consumatori de brinza topita si svaiteruri cu etichete lucioase sau de lapte "la cutie", pasteurizat si "supra-sterilizat", au ajuns in Sectiile de oncologie ca urmare a unor intoxicatii cronice cu N-N, cauzatoare de cancer. Goana dupa lactate de provenienta occidentala (in realitate, fabricate sub dubioase licente de firme pirat existente si in Occident), l-a facut pe roman orb de-a binelea. Nimeni nu s-a mai intrebat ce concentratii de N-N poate avea o cutie de "lapte occidental" al carei continut este garantat consumului pentru o perioada de 6 luni !

Salamuri "tip Sibiu" si pastrama tratate cu N-N


Specialistii in igiena alimentara avertizeaza, in tratatele de toxicologie, asupra consumului de preparate de carne (sunca, salamuri, cirnati) tratate cu N-N: "Nitratii si nitritii se utilizeaza in mod curent pentru mentinerea culorii rosie si pentru efectele lor: bacteriostatice, antioxidante, de dezvoltare a aromei produselor. Pentru a difuza uniform in masa de carne, nitratii si nitritii se adauga de obicei in sarea uscata sau in saramura (exemplu: 1 kg nitrat sau 0,5 kg nitrit, la un kg de sare). (...) in lipsa lor, mezelurile fierte sau oparite au culoarea gri-cenusie. in salamul cu durata lunga de pastrare (tip Sibiu, pastrama), exista tendinta de folosire numai a amestecului nitrat si nitrit. Prin acest efect se prelungeste durata de pastrare a preparatelor de carne si face profilaxia botulismului. S-a propus inlocuirea sau reducerea folosirii nitritilor in preparatele de carne cu factori fizici si chimici antibotulinici. In tara noastra, concentratia nitritilor in produsele finite este limitata la maximum 70 mg/kg". In prezent, igienistii ISP Iasi au reusit , pentru perioada 1984 - 1995, sa investigheze doar poluarea cu N-N a alimentelor consumate in cantinele scolare de pe raza Moldovei, rezultatele obtinute indicind contaminarea meniurilor zilnice consumate.

In actualele imprejurari , s-ar impune investigatii similare asupra tuturor produselor alimentare de origine animala, importate sau fabricate de impostorii si sarlatanii unor fantomatice societati comerciale de tranzitie. Produsele lactate si preparatele din carne, uneori impecabil ambalate, dar puternic contaminate cu nitrati si nitriti, pot ajunge veritabile "otravuri alimentare" daca inspectorii Inspectoratelor de Sanatate Publica (fostele Sanepiduri) nu vor impune fabricantilor si comerciantilor testarea obligatorie a marfurilor expuse contaminarii cu N-N. Pentru axceasta actiune de anvergura nationala, ar fi nevoie mai intii de interventia Ministerului Sanatatii, care sa asigure personalul si tehnica de laborator necesare.

lapte isp iasi brinzeturilor cascaval sanatate publica sanepiduri
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2016 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1667 (s) | 24 queries | Mysql time :0.018898 (s)