Eveniment-Social

Masterclass international de cant bizantin la Iasi

Publicat: 05 iul. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Masterclass international de cant bizantin la Iasi
1
In perioada 4 – 8 iulie, la Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE) din Iasi are loc  a noua editie a Festivalului-Masterclass International de Cant Bizantin, organizat de Asociatia Culturala Byzantion, UAGE, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Primaria Iasi. Devenit deja un brand cultural, evenimentul de anul acesta este construit pe tema Raportul dintre ornamentica, intervalica si accente in executia thesisurilor, acordand o atentie deosebita probalematicii dinamicii slujbelor si a sinergiei dintre strani si altar.
„Nivelul inalt si calitatea programului propus pentru editia actuala este garantat, in primul rand, de profesionalismul si statura duhovniceasca a invitatilor, mai ales a celor din Grecia: domnul Panagiotis Neochoritis, loctiitor al Arhontelui Protopsalt al Patriarhiei de Constantinopol si ucenicii lui directi din Asociatia Culturala „Sf. Roman Melodul”. Stacheta academica a Masterclass-ului va fi mentinuta de prezentarile si conferintele sustinute de Conf. Dr. Maria Alexandru de la Universitatea Aristotel din Salonic, de Conf. Dr. Nicolae Gheorghita de la Univesitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, de Protopsalt Antonios Aetopoulos din Atena, membru al Corului Bizantin Grec si de monahul cercetator paleograf Filotheu Balan (Manastirea Petru Voda – Neamt)”, spun organizatorii. 
Programul de pregatire va include activitati desfasurate in cadrul Ansamblului mare (indrumator prep. univ. Adrian Sirbu), in grupe restranse (cursanti avansati – indrumatori invitatii din Grecia) si in Ansamblul feminin (indrumatori soprana Mihaela Grajdeanu si conf. dr. Maria Alexandru). In plus, se va organiza in continuare cursul de kanonaki, tinut de conf. dr. Maria Alexandru. Latura duhovniceasca si artistica a evenimentului va fi intregita de slujba de pomenire pentru ctitorii spirituali ai Masterclassului (protopsaltul Lykorugos Angelopoulos si parintele arhimandit Iustin Parvu), de o slujba de priveghere si de concertul final, sustinut de participanti, de Corul Academic Byzantion si de trei solisti de la Bucuresti. 
Adauga un comentariu