News Flash:

Morcovul, anticancerigenul gustos!

28 Iunie 2010
2473 Vizualizari | 0 Comentarii
Morcovi
Morcovul (Daucus carota) este o rădăcină vegetală, de culoare portocalie, originară din Afganistan. Partea comestibilă a plantei este tuberculul. Culoarea portocalie prin care este cunoscut astăzi morcovul se datorează olandezilor, care în secolul al XVII-lea au transformat leguma, atunci purpurie, pentru a obţine nuanţa steagului lor naţional. Aparent banal şi aproape nelipsit din mancărurile noastre, morcovul nu este doar o simplă legumă. Mulţi romani ştiu cate ceva despre calităţile senzaţionale ale morcovilor. Insă, din păcate, prea puţin. In afară de componenţa sa - vitamina A şi beta-caroten (compus anticancerigen) -, morcovul "ştie să facă" mult mai multe. Primii care au descoperit calităţile uluitoare ale morcovilor (se folosesc nu doar rădăcina, ci şi seminţele sau frunzele) au fost chinezii. Luptă cu gastrita Ronţăit crud, după masă, morcovul elimină germenii din cavitatea bucală, curăţand dinţii şi eliminand particulele de mancare dintre dinţi. - Varicelă. Gătit împreună cu păstarnacul, morcovul poate deveni o mancare ideală ce grăbeşte apariţia erupţiei cutanate la copiii bolnavi de varicelă; - Arsurile pielii. Pot fi tratate cu mare succes dacă aplicaţi pe locul afectat comprese cu suc de morcov proaspăt; - Edeme. Fierbeţi pe foc mic cinci grame de seminţe de morcov în 500 ml apă, pană cand apa se înjumătăţeşte. Consumand zeama rezultată, scăpaţi de edeme. - Anorexie. Lăsaţi la infuzat, vreme de 15 minute, într-un vas cu apă clocotită cinci grame de seminţe de morcov măcinate. După ce aţi filtrat, beţi din acest preparat un pahar înainte de fiecare masă. - Diaree. Faceţi o pudră din 15 g de seminţe de morcov. Fierbeţi-le în 300 ml de apă timp de 15 minute, apoi strecuraţi. Beţi cate o jumătate de pahar dimineaţa, pe stomacul gol, cu o oră înainte de cină şi cu o jumătate de oră înainte de culcare. Gastrită. Extrageţi sucul din 150 g de morcovi. Adăugaţi puţină apă minerală şi miere. Pacientul trebuie să bea acest suc de trei ori pe zi: dimineaţa, pe stomacul gol, după-amiaza şi cu 30 de minute înainte de culcare. Reface pielea crapata Efectele benefice ale morcovului asupra epidermei sunt cunoscute printre adepţii medicinei şi cosmeticii naturiste. Riduri. Amestecaţi 200 de ml de suc de morcov cu o linguriţă cu miere lichidă şi o lingură cu ulei de grau încolţit. Aplicaţi pe faţă şi lăsaţi să acţioneze un sfert de oră. Piele crapata. Fierbeţi cateva frunze proaspete de morcov în 400 ml apă. In momentul în care dă în clocot, reduceţi focul şi mai lăsaţi să fiarbă zece minute. Se strecoară. Aplicaţi pe porţiunile afectate cu un tifon de mai multe ori pe zi. Ten gras. Aplicaţi pe faţă suc proaspăt de morcov şi lăsaţi să acţioneze timp de 15 minute. Spălaţi apoi pielea cu apă minerala. Arsuri. Daţi trei morcovi printr-o răzătoare fină. Aplicaţi pasta obţinută pe arsură, după ce aţi uns-o în prealabil cu un strat subţire de ulei de măsline. Se bandajează cu un tifon şi se lasă să acţioneze o oră. Dermatită ulceroasă: daţi prin răzătoare 100 g de morcovi. Aplicaţi local, sub formă de cataplasmă, şi lăsaţi să acţioneze 30 de minute. Schimbaţi cataplasma de două ori pe zi. Acelaşi tratament se poate aplica şi pentru cei care au eczeme, cu diferenţa că în acest caz se ţine cataplasma pe locul afectat circa o oră. Afte, abcese. Fierbeţi zece minute cateva frunze proaspete de morcov într-un litru de apă. După ce aţi strecurat, faceţi gargară de şase-opt ori pe zi. Sfaturi - Nu curăţaţi niciodată morcovii de coajă. Pentru a fi folosiţi, spălaţi-i de pămant şi apoi periaţi-i sub un jet de apă rece (pieliţa este partea cea mai savuroasă). - Pentru a uşura ieşirea dinţilor la copiii mici, daţi-le să roadă un morcov crud. Americanii au creat super-morcovul Date fiind calităţile deosebite ale acestei legume, cercetătorii americani au creat un soi de morcov modificat genetic, foarte bogat în calciu, ce ar putea fi inclus în dieta persoanelor bolnave de osteoporoză. Potrivit unui studiu, persoanele care includ în dieta lor noul soi de morcov pot beneficia de o cantitate de calciu cu 41% mai mare decat cea obţinută din consumul de morcovi obişnuiţi. Leguma trebuie să treacă printr-o serie de teste pentru a primi aprobare de comercializare. Morcovul nu ar putea acoperi singur necesarul zilnic de 1.000 de mg de calciu, dar cercetătorii speră să poată obţine şi alte legume bogate în acest mineral.

morcovul afganistan varicel arsurile pielii edeme anorexie diaree
Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1356 (s) | 22 queries | Mysql time :0.018414 (s)

loading...